Органік проти дитячих хвороб

Share on Facebook

 

organic_proty_astmy

Група британських науковців переконує державні структури з охорони здоров’я офіційно оголосити про надзвичайні поживні властивості органічного молока, яке має високий уміст вітамінів і життєво важливих жирних кислот. Учені звернулися до Агенції харчових стандартів Великої Британії (Food Standards Agency) з проханням визнати його таким, що не містить антибіотиків, і багатим джерелом життєво необхідних жирних кислот класу Омега-3, які сприяють розвиткові нервових тканин у дітей.

Крім того, внаслідок наукових досліджень, здійснених торік у Данії, доведено, що в органічному молоці, на відміну від конвенційного, більша кількість вітамінів Е та А (а також на 50% – жирних кислот і природних антиоксидантних сполук та на 75% – бета-каротину, що його організм трансформує у вітамін А).

Подібних висновків дійшли й голландські науковці: мами, які за вагітності та годування немовлят груддю п’ють органічне молоко, тим самим допомагають організмам своїх дітей боротися з такими захворюваннями, як екзема, астма й алергія.

Дослідження свідчать, що такі результати можуть бути актуальними й для звичайного дитячого молочного харчування. Там буквально зазначено, що «споживання органічних молочних продуктів, як складника органічного раціону харчування, асоціюється зі зниженням ймовірності виникнення екземи та алергії». Варто зауважити, що проблема частих випадків виникнення екземи й астми в дітей дедалі загострюється (ці недуги становлять третину всіх дитячих хвороб) у контексті повсюдного забруднення повітря та смогу, проте ще більшої уваги потребують діти, вже хворі на астму.

У рамках наукового дослідження проекту «Стиль життя батьків та дітей, генетична структура», проведеного 2000 р., було залучено 2764 дітей та їхніх батьків. Дослідники пояснюють: «Для проведення такого штибу дослідження необхідно було чимало часу. Чисельність споживачів, які віддавали перевагу органічним продуктам, вважаючи їх кориснішими й безпечнішими, стрімко зростала, проте задля дієвості експерименту їх було замало». Науковці певні, що організми жінок, які споживають органічний продукт, в разі браку в дитини імунітету до алергенів виробляють материнське молоко із захисними властивостями.

Вони виміряли співвідношення між рівнем споживання органічних продуктів та вірогідністю виникнення екземи, алергії й захворювань дихальних шляхів у дітей до 2-х років на основі періодичних анкет, що їх заповнювали батьки у визначені дати.

Анкети передбачали оцінювання стану здоров’я дітей та містили питання про симптоми задишки, екземи тощо. По досягненні дворічного віку дитячий органічний раціон зменшувався. В анкеті треба було зазначити, яку їжу наразі споживає дитина – органічну чи конвенційну. Дослідники особливо цікавились сімома різними харчовими групами: овочі, яйця, молочні продукти, м’ясо та хліб. Зважаючи на відсоток споживання органічної їжі, дітей розподілили на кілька груп за режимом харчування:

  • конвенційний – менш ніж 50% органічних продуктів;
  • відносно органічний – 50-90% органічних продуктів;
  • цілковито органічний – понад 90% органічних продуктів.

Дослідники довели, що органічний раціон матері тісно пов’язаний з дитячим: «Ми не можемо не припускати вірогідності того, що низький ризик виникнення екземи в дітей, яких годують органічними молочними продуктами, обумовлений споживанням значної кількості таких харчів їхніми матерями ще за годування груддю».

Аналізи крові дворічних дітей показали наявність антитіл, що реагують на алергічні реакції на яйця, коров’яче молоко, арахіс, рослинний пилок, шерсть котів і собак, побутових кліщів. Це дало змогу виявити зв’язок між режимом харчування та ймовірністю захворювання на екзему. Дослідники також брали до уваги й інші чинники, які могли б підвищити ризик виникнення цієї хвороби, наприклад: індекс маси тіла, алергічні реакції батьків та рідних братів і сестер, годування груддю, наявність домашніх тварин, вплив тютюнового диму тощо.

Отже, органічний режим харчування (відносний чи цілковитий) у жодному разі не впливав на ризик виникнення екземи та задишки порівняно з конвенційним.

Після проведених досліджень науковці дійшли одностайного висновку: споживання органічних молочних продуктів (їх використовували в 90% випадках) зменшує ймовірність екземи й алергії. Серед інших продовольчих груп не було виявлено жодного ефекту. Також не засвідчено впливу раціону вагітних жінок на ризик виникнення цих хвороб у їхніх немовлят.

Органічне молоко та інші продукти, як-от йогурт чи сир, можуть захистити дітей від імовірного захворювання на екзему й астму. Діти, котрі виросли на органічних молочних продуктах, у перші два роки життя мають утричі стійкіший імунітет до різних алергій, ніж ті, що харчуються конвенційними продуктами.

На додаток до сказаного варто наголосити, що ціла низка досліджень підтверджують тезу: органічне виробництво корисніше для здоров’я та сприятливіше для довкілля.

 

www.ffvisual.com; www.nhs.uk



 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01-02 (05)' 2010


 
 

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: