Вплив ГМ-культур на врожаї

Share on Facebook

 

vplyv-gm-na-vrozhai

Проведені у США дослідження виявили, що у багатьох американських фермерів виникли сумніви щодо позитивного впливу генетичних модифікацій на урожайність сої. Наукові відкриття спростовують заяви представників біотехнологічної індустрії, що генетичні модифікації – ключ до вирішення зростаючої глобальної продовольчої кризи.

Учені Канзаського університету, розташованого у «зерновому» поясі США, з’ясували, що виробники ГМ-сої в середньому отримують приблизно на 10% менше урожаю, ніж виробники генетично немодифікованої сої. Це дуже суперечить постійним заявам прихильників ГМО та їхнім обіцянкам фермерам про вищу урожайність ГМ-культур. Провідний дослідник, професор Барні Гордон, розповів газеті «Індепендент» (The Independent) про необхідність проведення подібних досліджень в університеті. На його думку, «багато виробників сої помітили, що урожайність ГМ-сої не така вже і висока, як очікувалося, навіть у сприятливих умовах». Гордон також зізнався, що його постійно запитують про причину отримання значно нижчих урожаїв, на відміну від попередніх.

Професор і його команда вирощували монсантівські ГМ-соєві боби і традиційні сорти на одних і тих же полях. Вони виявили, що ГМ-сорти дали 47 ц/га порівняно з 51 ц/га зі звичайних ділянок.

Барні Гордон переконаний, що урожайність ГМ-культури відновилася, коли вчені додали розчин марганцю. Вони мотивували цей крок тим, що процес модифікації ускладнював поглинання рослиною цього важливо необхідного хімічного елемента.

Результати проведеного професором дослідження перегукуються з висновками вчених із Університету Небраски. Здійснений ними аналіз яскраво свідчить, що ГМ-соя дає в середньому на 6% менше врожаю, ніж її найближчі не ГМ-сорти.

У своїй заяві на адресу «Індепендент» представники компанії «Монсанто» стверджували, що досліджувана у Канзасі ГМ-соя була модифікована зовсім не заради збільшення її урожайності. За їхніми словами, дослідники цього університету збираються продовжити модифікацію з метою її збільшення. 

Досвід українських сертифікованих органічних фермерів упродовж останніх трьох років також свідчить про значно вищий потенціал урожайності органічної сої української та східно-європейської селекцій порівняно з ГМ-сортами.



    Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 02' 2009

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: