Американські лікарі проти ГМО

Share on Facebook

 

likari-proty-gmo

Американська академія екологічної медицини (AAEM) нещодавно опублікувала заклик до негайного мораторію на генетично модифіковані (ГМ) продукти. У виданому 19 травня 2009 р. прес-релізі з викладенням позиції щодо ГМ-продовольства, AAEM стверджує, що «ГМ-продовольство містить серйозну небезпеку для здоров'я», і закликає до введення мораторію на ГМ-продукти. Цитуючи низку доповідей про дослідження на тваринах, AAEM робить висновок, що «існує досить невипадковий зв'язок між ГМ-продуктами та несприятливими наслідками для здоров'я» й що "ГМ-їжа – серйозна небезпека для здоров'я в галузях токсикології, алергії та імунної функції, репродуктивного здоров'я та порушення обміну речовин, фізіологічного й генетичного здоров'я».


У прес-релізі Академія екологічної медицини, яка ідентифікує себе як «міжнародна асоціація лікарів та інших фахівців, що займається вивченням клінічних аспектів санітарного стану навколишнього середовища», закликала до таких екстрених заходів, яких необхідно вжити щодо споживання ГМ-продуктів:

- мораторій на харчові ГМ-продукти; здійснення безпосереднього довгострокового тестування безпеки і власне маркування ГМ-продовольства;

-    лікарі повинні навчати своїх пацієнтів, медичне співтовариство та громадськість, як розпізнавати й уникати ГМ-продуктів;

-    лікарі мусять звертати увагу на роль ГМ-продовольства в перебігу хвороби їхніх пацієнтів;

-  необхідно здійснювати більше незалежних довгострокових наукових досліджень зі збору даних і вивчення впливу ГМ-продовольства на здоров'я людини.

 

Голова AAEM доктор Емі Дін відзначає, що «численні дослідження на тваринах показали, що ГМ-харчування призводить до пошкодження різних органів в організмі. Зважаючи на збільшення фактів негативного впливу на організм, дуже важливо в галузі охорони здоров'я ввести мораторій на харчові ГМ-продукти задля безпеки наших пацієнтів і населення». Президент AAEM доктор Дженніфер Армстронг наголосила, що «лікарі, ймовірно, спостерігають наслідки в своїх пацієнтів, але необхідно знати, як ставити правильні питання. Найпоширеніші харчові продукти в Північній Америці, які містять ГМО, – це кукурудза, соя, ріпак, бавовняна олія».


У статті йдеться, що технологія генетично модифікованих організмів (ГМО) «анулює природні репродуктивні процеси, відбір відбувається на рівні окремих клітин, ця процедура досить мутагенна та регулярно зламує генетичні бар'єри, цей метод використовується тільки на комерційній основі протягом 10 років». У документі AAEM далі сказано, що «кілька досліджень на тваринах свідчать про серйозні ризики для здоров'я, пов'язані з харчовими ГМ-продуктами, зокрема й безплідність, імунну дисрегуляцію, прискорене старіння, дисрегуляцію генів, пов'язаних із синтезом холестерину, інсуліновим регулюванням, клітинною сигналізацією та формуванням білків, а також зміни печінки, нирок, селезінки й шлунково-кишкового тракту».

Детальніше з документом, що визначає позицію AAEM щодо харчових ГМ-продуктів, можна ознайомитися на сайті www.aaemonline.org.




Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01-02 (05)' 2010


 
 

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: