Здорова розсада: від насіння до висадки

Share on Facebook

 

Весна надворі, а отже, новий дачний сезон розпочався. Дачники-городники, закохані у свою справу, починають готуватись до сезону ще з зими, складаючи план робіт у саду та на городі. Запорука гарного та якісного врожаю, заради чого і варто працювати, – здорова та міцна розсада. 


розсада

Виростити якісну розсаду власними руками – доволі клопітне завдання, але здійсненне, якщо знати кілька секретів, дотримуватись основних правил та уникати поширених помилок.

Навіщо вирощувати розсаду?

Для чого займатися вирощуванням розсади, якщо можна посіяти насіння просто у відкритий ґрунт? Теоретично – це так, особливо якщо справа стосується культур з великим насінням (бобові, гарбузові тощо). Чим дрібніше насіння, тим більше небезпек зустрічається на шляху від проростання до стадії молодої рослини, тому висаджування в ґрунт здорової розсади має для таких культур явні переваги. Доросла розсада менш схильна до захворювань, а також шкідників, бур’янів і впливу погодних умов, ніж молоді паростки. До того ж використання готової розсади дозволяє отримати більш ранні врожаї. У холодних регіонах культури з довгим періодом вегетації (помідори, селера, пастернак) можна виростити лише через розсаду.


Коли висаджувати розсаду?

Пакунки з насінням зазвичай містять інформацію про терміни висіву насіння на розсаду. Але приблизний час висіву можна також визначити зворотним відліком від статистичної дати останніх заморозків у регіоні, щоб висадка розсади у відкритий ґрунт не була передчасною.

Приблизний термін посіву різних культур:

листовий салат і цвітна капуста – за 4-5 тижнів,

цибуля-чорнушка – 8-12 тижнів,

качанна капуста – 5-6 тижнів,

солодкий та гострий перець чилі – 8-12 тижнів,

помідори і баклажани – 6-8 тижнів,

огірки та інші гарбузові – 2-4 тижні до останніх заморозків,

селера – 10-11 тижнів.

 

Для того, щоб виростити здорову розсаду, необхідно враховувати низку важливих факторів:

- освітлення,

- температурний режим,

- полив,

- вологість повітря,

- склад ґрунту.

 

У чому вирощувати розсаду?

Розсаду найкраще вирощувати у ємностях, з якими рослини можна висаджувати просто у ґрунт. Це саморобні паперові стаканчики, яєчна шкаралупа, горщики з картону, торфу, пресованого рисового борошна, які розкладаються у ґрунті, а також компостні або торф’яні «пігулки», які збільшуються у розмірі при замочуванні і слугують відмінним матеріалом для вирощування рослин.

Ємностями для розсади можуть також бути розсадні касети (спеціальні пластикові підноси з окремими комірками). Можна скористатись і підручними матеріалами: пластиковими або паперовими стаканчиками з-під йогурту та інших молочних продуктів, пакетами з-під соку.

 

Ґрунт для розсади

Для вирощування розсади використовують спеціальну ґрунтову суміш із компосту, піску та садового ґрунту у пропорції 3х4х3. Її можна придбати у садових центрах або приготувати самостійно. Інгредієнти такої суміші просівають через дрібне сито, щоб отримати пухкий садовий субстрат без грудочок. Саморобну суміш рекомендують дезінфікувати на пару чи у мікрохвильовій печі.

Покращити якість ґрунту для розсади можна за допомогою вермикуліту – спеціально оброблених дрібних мінералів, які забезпечують насичення ґрунту киснем та підтримують проникнення повітря. Якщо ви не впевнені, що зможете забезпечити своїй розсаді своєчасний полив, внесіть у ґрунт дренаж, який затримуватиме вологу біля коріння рослин.

Готовим субстратом для розсади наповнюють контейнери так, щоб доверху залишався приблизно 1 см, та ущільнюють, щоб усередині не було порожнечі. Після посіву насіння більшості культур присипають невеликим шаром ґрунту. Деяке насіння залишають відкритим – для проростання воно потребує світла. Подібні особливості зазвичай вказують на пакунку з насінням.

 

Перш ніж приступати до посіву насіння у ґрунт, його необхідно правильно підготувати. Передпосівна підготовка насіння охоплює такі послідовні етапи:

- калібрування,

- знезаражування,

- намочування,

- пророщування.

 

Підготовка насіння до сівби

Перед посівом насіння калібрують за величиною і масою: повнотілі насінини відокремлюють від пустих у слабкому розчині кухонної солі (20-50 г на 1 л води). Протягом 5 хв усе непродуктивне насіння спливе на поверхню. Насіння, що осіло на дно, промивають на ситі в проточній воді та злегка підсушують.

Для підвищення схожості та попередження деяких хвороб сухе насіння прогрівають на батареї парового опалення протягом 7-10 днів, періодично перемішуючи на сонці протягом 3-5 днів. Така процедура добре стимулює проростання насіння, вбиває на його поверхні збудників хвороб.

Крім того, насіння слід перевірити на схожість, проростивши кілька насінин у вологій тканині. Пророщування дозволяє відібрати найбільш життєздатні проростки. Перед пророщуванням насіння намочують. Для цього насіння в мішечках занурюють у теплу воду (20-260С) на кілька годин. Регулярно через кожні 1-2 год його виймають з води і перемішують для збагачення киснем. Після цього у контейнер додають свіжу підігріту воду і продовжують намочування, доки насіння добре не набухне.

Намочене насіння розсипають тонким шаром на вологій тканині в неглибокій тарілці та прикривають зверху тією ж вологою тканиною. У теплі (при постійній вологості і доступі повітря) через кілька днів з’являються паростки.

 

При посіві насіння на розсаду сходи з’являються:

  • Ø огірки – на 3-7 день,
  • Ø патисони, кабачки, гарбуз – 3-10 день,
  • Ø салат – 4-10 день,
  • Ø кольорова капуста – 3-8 день,
  • Ø качанова капуста – 3-10 день,
  • Ø помідори – 6-10 день,
  • Ø перець – 7-15 день,
  • Ø баклажани – 5-10 день,
  • Ø цибуля-чорнушка – 5-12 день,
  • Ø селера, ревінь – 7-14 день.

 

Маркування розсади

Відразу після посіву підпишіть назву та сорт культури, а також дату посіву на пластиковому ярлику водостійким маркером. Використовуючи маркування, ви ніколи не сплутаєте свої посадки, а також зможете відслідкувати, як проявляє себе насіння того чи іншого виробника.

 

Освітлення

Важливою умовою схожості насіння та отримання сильної розсади є освітлення. Коли світла недостатньо, розсада росте слабкою, витягнутою та блідою. Ідеальні умови для пророслого насіння – 14-16 год яскравого світла на день. Молоді паростки потребують набагато більше світла для свого розвитку, ніж дорослі рослини. Не у всіх квартирах та будинках сонце освітлює помешкання так довго. Тому залежно від довжини світлового дня використовуйте лампи підсвічування. Не забувайте регулярно повертати контейнери з розсадою, щоб паростки отримували рівномірне освітлення.

 

Температура

Часто рекомендують пророщувати насіння при температурі близько 22-250С, а вже розсаду тримати при температурі 15-180С. Важливо також враховувати, що більш низькі температури при вирощуванні розсади дещо сповільнюють процес росту, проте розсада у кінцевому результаті стає більш сильною, витривалою і загартованою. Цим фактом можна скористатися, якщо ваша розсада вже готова, але час для висадки у відкритий ґрунт ще не настав.

 

Полив

Ґрунт із розсадою у жодному разі не повинен пересихати. Не можна також допускати і застою води. Підтримуйте субстрат у вологому стані, а полив і обприскування паростків робіть із пульверизатора. Старші рослини поливайте водою кімнатної температури з лійки. Дорослу розсаду краще поливати з піддону – така процедура стимулює розвиток сильної і розгалуженої кореневої системи. Загальне правило поливу – часто, але стримано.

УВАГА! Полив холодною водою може миттєво загубити кореневу систему ще молодих рослин.

 

Удобрення розсади

Коли молоді рослини випустять другу пару листочків, варто замислитись про підкормку ще слабких рослин. Як натуральні нешкідливі добрива можуть слугувати листя завареного чаю та кавова гуща, яєчна шкаралупа, цибулиння, апельсинова шкірка. Докладніше про властивості цих добрив читайте у №03 (15)’2011. Пам’ятайте, що надлишок добрив (як і їх нестача) негативно відображається на якості розсади: вона виросте витягнутою та худою. Підживлювати розсаду достатньо один раз на тиждень.

 

ЦІКАВО

Стимуляція росту розсади

Нещодавні дослідження показують, що регулярний м’який механічний вплив на паростки (дотик і погладжування) сприяє розвитку більш сильної та здорової розсади. Справа в тому, що під час фізичного впливу на наземну частину рослини листя виділяє етилен – газ без кольору і запаху, який є гормоном і регулятором росту рослин. Іншою дією цього газу є прискорення дозрівання фруктів. Так, недостиглі помідори рекомендується зберігати разом зі зрілими яблуками і бананами – відомими постачальниками етилену. У невеликих кількостях цей газ корисний для молодих рослин, роблячи їх більш міцними та коренастими.

 

Щоб уникнути викривлення стебел, частіше розвертайте розсаду до світла. Або поставте поруч велике дзеркало: світло від вікна буде відбиватися від його поверхні та рівномірно освітлювати всі рослини.

****

Якщо розсада витягується, переставте її в більш прохолодне місце або тримайте кватирку відкритою. Можна також прищипнути пару нижніх листочків, але не сім’ядольних: така процедура – шок для рослин, які призупиняють свій ріст на 7-10 днів, у результаті чого стебла товщають.

 

Підготовка до висадки у ґрунт

Умови відкритого ґрунту значно відрізняються від умов квартири, де росла розсада і до яких звикла. Тому перед висадкою рослин на постійне місце вирощування необхідно призвичаїти розсаду до нових умов.

За тиждень (а то і раніше) почніть виносити розсаду на балкон або подвір’я у теплу сонячну погоду. Поступово збільшуйте час перебування рослин на повітрі і під прямими сонячними променями. Така процедура забезпечує відмінне світлове загартовування рослин та попереджує сонячні опіки листя зразу після висадки. За 3-4 дні до висадки у ґрунт рослини залишають на балконі чи на вулиці цілодобово.

Якщо загартовування було проведено за всіма правилами, в результаті рослини порадують вас дружним цвітінням та рясним урожаєм. Висаджувати розсаду в ґрунт краще або рано-вранці, або ввечері після заходу сонця. Головне – уникнути прямого сонячного проміння. 

Якщо у вас удома немає сприятливих умов для вирощування розсади, або ви не маєте часу чи просто бажання займатися розсадою, завжди можна звернутись за допомогою до перевіреного садового центру або придбати молоді рослини у сусіда. Проте пам’ятайте, що саме від якісного посадкового матеріалу залежить якість і кількість урожаю.

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 03-05 (23)' 2012

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: