Албанські органічні нариси

Share on Facebook

 

alterbaumvrapi

Албанія, маловідома країна на півдні Адріатичного моря, славиться своїм інжиром, оливками, цитрусовими, виноградом. Гірські пасовища - рай для кіз та овець. В центральній частині вирощують кісточкові, картоплю, зернові.

Середній розмір фермерських господарств - 1 га і органічне господарювання – реальна альтернатива для албанського агросектора. Поряд з іншими країнами, Швейцарія в особі дослідного інституту органічного сільського господарства (ФіБЛ) вже 9 років підтримує проект розвитку органічного сектору, включаючи весь ланцюг створення вартості органічного продукту, а відповідні структури проводять дослідження на фермах, надають консультаційні послуги, здійснюють сертифікацію для місцевого та міжнародного ринків для албанських органічних продуктів.


Органічна оливкова олія Шпреси Шкалли

12 років тому одна ініціативна підприємниця вирішила відновити сімейну традицію свого діда, інвестувавши у власний завод з виробництва олії. Від самого початку Шпреса зрозуміла, що її олія має відрізнятися відмінною якістю, що означає для неї, з одного боку, послідовне органічне виробництво, з іншого боку, відмінна якість зібраного врожаю та кінцева переробка продукту на олію. Критерій хорошої олії створюють сусіди - в Італії, де давно встановлено параметри якості оливкової олії, яка повинна мати запах свіжих фруктів без натяку на плісняву чи неприємний запах. Для цього плоди потрібно зібрати якомога раніше в період зміни кольору від зеленого до фіолетового, а тоді якомога швидше та обережніше вижати за допомогою сучасних технологій. Далі протягом багатьох тижнів у відстійниках осідає суспензія. В результаті час від часу в соковитий смак золотистої олії вкрадається легкий трав’янистий присмак під час дегустації. Те, що Шпреса Шкалла на правильному шляху, підтверджують отримані нею дві нагороди на найважливішому щорічному міжнародному конкурсі виробників органічної оливкової олії в Барі (Італія). Завдяки цьому визнанню, олія зміцнює свої позиції на нових ринках.

Пані Шкалла закуповує органічні оливки передусім від обраних виробників в регіонах Тірана та Круя. Ці виробники органічної продукції отримали від місцевої організації Bio Adria та від Інституту органічного сільського господарства (IOA) технічну підтримку для покращення поточної продукції.

Переробляє органічні оливки Шкала на сучасному пресі, який підходить для виробництва олії саме з оливок цього регіону. З великими ризиками для себе, частково за фінансової підтримки міжнародних організацій, вона змогла придбати італійський прес, який дає прекрасну якість переробленої продукції. Тим не менше, як бізнесвумен, їй доводиться вести жорстку боротьбу в рамках економічного і суспільного середовища. Ризик підприємця через борг за сучасний прес сплачується повільно, експорт органічної олії збільшується повільно, але збут на внутрішньому ринку постійно росте.


agim-pudgaАроматичні рослини Агима Пуджи

Досвідченому менеджеру державного великого підприємства Агиму Пуджи швидко вдалося після відкриття країни взяти відповідальність за власне мале підприємство. Розчарований албанською реальністю, він залишив традиційне вирощування картоплі, оскільки дешевий імпорт робить внутрішнє виробництво економічно невигідним. Зараз він цікавиться продуктами, які не кожен вирощує, через складність чи маловідомість вирощування. Щоб вберегти дикоростучі сорти від несанкціонованого збирання, він бачить майбутнє у культивуванні цих рослин, для чого пан Пуджа з розвиває ефективні методи вирощування для різних рослин. Слідуючи потребам ринку, він ввозить деякі нові ароматичні рослини в Албанію. Одна швейцарська фірма кілька років шукала надійного виробника золотої меліси, оскільки попередні постачальники не могли забезпечити регулярні постачання, що є неприйнятним для покупця.

За підтримки ФіБЛ він імпортував в 2005 р. 10000 саджанців золотої меліси для створення фундаменту для її вирощування. Він збільшив виробництво і нині вирощує золоту мелісу на площі 1,5 га. Ця культура, з якої збираються лише квіти, вимагає багато ручної роботи в період цвітіння, який триває від червня до вересня. Оскільки у порівнянні з Західною Європою ручна праця в Албанії є дешевою, зважаючи на клімат, що підходить для вирощування меліси, Агим Пуджа може разом зі своїми донькою та сином успішно забезпечити постійну продукцію.

Весь врожай призначено для міжнародного ринку. За допомогою ФіБЛ він за останні роки здобув необхідні знання та доступ до міжнародних клієнтів. Сьогодні його фірма надає 50 робочих місць. І її розвиток триває – є ідеї щодо нових продуктів, а багато клієнтів зацікавились цим маленьким підприємством, і не останню роль в цьому зіграла їх участь у міжнародній виставці БіоФах у Німеччині.

Крім сталої урожайності врожаю албанська золота меліса передусім має також відповідний колір та смак, що є дуже важливим для використання в сиропах чи чайних сумішах. При цьому короткотривале транспортування та обережна сушка одразу після щоденного збору є ключовими факторами. Зараз пан Пуджа збирає 500 кг квітів золотої меліси на рік, що створює цікаве джерело прибутку для все ще молодого виробництва. Для зменшення ризиків постійно додаються нові рослини, наприклад, одна з багатьох сотень рослин бузинових, цвіт якої незабаром можна буде експортувати. Пан Пуджа тестує все нові альпійські рослини, які використовуються у виробництві косметичної та фармацевтичної продукції.

Труднощі у таких малих підприємств виникають за відсутності капіталу для інвестицій у подальший розвиток виробництва. До цього часу фірма спиралась, в першу чергу, на власну фантазію та інновацію через імпровізацію. Разом із збільшенням пропозиції на різноманітні продукти, яка завжди визначається потребами ринку, у виробництва з’явилась можливість створювати вартість, що збільшує інвестиції в організацію виробництв та агротехніку. Це має ліквідувати фінансовий дефіцит та посилити професіональне виробництво.


Мартін Ліхтенхан, ФіБЛ

 

  Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04 (07)' 2010

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: