Натуральний колір: джерело користі та натхнення

Share on Facebook

 

Нас оточує світ дивовижних кольорів, які природа щедро дарує у різні пори року. Кольори створює і сама людина, яка за десятиліття перейняла їхні секрети у природи. Захопившись розмаїттям штучних барвників, ми забуваємо про натуральний колір і чудові лікувальні властивості, наприклад, буряка, моркви, огірків тощо. І даремно, адже натуральний органічний колір – джерело і користі для організму, і натхнення для душі, завдяки якому можна оздоровити себе і гармонізувати світ навкруги.

 

157Неповторність природи відтворена у великій кількості її дарів: фруктів та овочів, які є чудовими органічними барвниками. Якщо ми врахуємо властивості кольорів і їхню здатність впливати на наш організм, будемо здоровішими і фізично, і духовно. Адже впливати на своє життя можна, оточивши себе потрібними кольорами. Червоний зробить вас активнішими, а помаранчевий – розсудливішими, зелений – молодшими, а фіолетовий – спокійнішими. Будьмо розсудливими, активно відстоюючи своє бачення світу, оберімо натуральний колір для здоров’я і для душі.

 

 

КОЛІР УСПІХУ ТА ПРИСТРАСТІ

 

Орган, з яким асоціюється: кров, статеві органи.

Червоний – колір активності, емоцій, життєвого досвіду та радості. Має цілющий вплив на формування червоних кров’яних тілець, підвищуючи тепло і стимулюючи кровообіг, підтримує колір шкіри, наповнює енергією нервові тканини і кістковий мозок.

Має чимало лікувальних властивостей: покращує травлення, посилює секрецію шлункового соку, знімає запальні процеси, сприяє одужанню хворих на анемію, ревматизм, онкологічні хвороби. Таку дію на організм людини мають усі овочі та фрукти червоного кольору: буряк, вишня, червоне яблуко, помідори тощо.

 

Буряк – не лише унікальний природний барвник, а й чудодійний засіб для оздоровлення всього організму. Містить вітаміни групи В, магній та калій, які запобігають спазму кровоносних судин, заспокоюють нервову систему, попереджають розвиток гіпертонічної хвороби. Варений буряк з додаванням олії має жовчогінні властивості, є чудовим засобом для оздоровлення кишечника при закрепах. Сік буряка зупиняє розвиток ракових пухлин та покращує кровообіг у судинах головного мозку, підвищує витривалість під час фізичних та розумових навантажень, нормалізує обмінні процеси в організмі.

Вишня багата на залізо, тому корисна при недокрів’ї. Сприяє зниженню артеріального тиску, зміцненню стінок кровоносних судин, знижує згортання крові. Вишневий сік добре виводить солі з організму, корисний як загальнозміцнювальний засіб завдяки значному вмісту вітаміну С. Поліпшує апетит, лікує захворювання дихальних шляхів, печінки, артрити, заспокоює нервову систему.

Помідори сприяють кращому кровотворенню, стимулюють перистальтику кишечника, випорожнення жовчного міхура та виведення з організму зайвої рідини. Корисні для хворих на цукровий діабет та ожиріння. Регулюють роботу нервової системи, поліпшують настрій, травлення та обмін речовин, мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Містять корисний лікопін, який припиняє поширення ракових клітин і здатний захистити чоловіків від раку простати, а жінок від раку шийки матки.

 

 

КОЛІР ТЕПЛА ТА ЦІЛЮЩОЇ ЕНЕРГІЇ

 

Орган, з яким асоціюється: селезінка.

Помаранчевий – колір веселощів, гарного настрою і добробуту. Його часто застосовують як тонізуючий засіб для хворих у пригніченому стані. Сприяє травленню, посилює статеву потенцію, стимулює зір і нервову систему.

Відомі своїми оздоровчими властивостями апельсини, мандарини, грейпфрути, морква, гарбуз. Вони корисні при анемії, авітамінозі, серцево-судинних захворюваннях, хворобах очей.

 

Морква чудово лікує розлади зору, корисна при недокрів’ї, загальному занепаді сил, регулює вуглеводний обмін. Її рекомендують вживати при серцево-судинних захворюваннях, порушенні мінерального обміну, як легкий послаблюючий засіб. Учені дослідили, що у вареному вигляді морква містить хімічні сполуки з високими антиоксидантними властивостями, які зростають при тривалому зберіганні вареного коренеплоду в холодильнику.

Абрикоси покращують процеси кровотворення і роботу серця, сприяють виведенню з організму холестерину, стимулюють перистальтику кишечника, надають загальнозміцнювальну дію. Завдяки великому вмісту калію мають сильну сечогінну та послаблювальну дію. Абрикосовий сік корисний при недокрів’ї, серцево-судинних хворобах, що супроводжуються набряками та підвищеним тиском. Корисно вживати під час вагітності.

Гарбуз поліпшує склад крові, забезпечує заряд бадьорості, особливо тим людям, які страждають від недокрів’я, ослабленим після тяжких хвороб та хірургічних операцій. Позитивно впливає на біохімічні процеси в печінці, прискорює відновлення жовчовидільної функції. Запобігає раковим новоутворенням: жінки, які хоч раз на тиждень їдять каротиновмісні продукти (гарбуз, моркву), мають на 27% менший ризик захворіти на рак матки. Ці ж продукти запобігають раку гортані у людей, які кинули палити, але все ще перебувають під дією нікотинової отрути.

 

 

КОЛІР МОЛОДОСТІ ТА СПОКОЮ

 

158Орган, з яким асоціюється: серце.

Зелений – колір самої природи, символ оновлення та вічного життя. Коли ми думаємо про зелений колір, уявляємо ліс, дерева, траву. Внаслідок того, що зелений об’єднує нас із природою, він допомагає бути ближчими один до одного.

Урівноважений і гармонійний зелений колір допомагає розсіювати негативні емоції, врівноважує і приносить гармонію. Позитивно впливає на вагітних жінок, роблячи їх спокійними і задоволеними. Впливає на загальний тонус організму при неврозах, перевтомі та безсонні. Знижує кров’яний тиск, лікує хвороби очей, добре впливає на розумову діяльність. Лікує хвороби серця, бронхіт, грип, клаустрофобію.

 

Огірки нормалізують кров’яний тиск, поліпшують стан судин і серця, звільняють організм від зайвої рідини. Забезпечують нормальне функціонування нервової системи та щитовидної залози, використовують для лікування шкіри. Особливо корисні для людей похилого віку, які зазвичай мають низку хвороб: гіпертензію з супутньою серцевою недостатністю, атеросклерозом, ожирінням.

Кабачки – дієтичний продукт, оскільки вони практично не подразнюють шлунково-кишковий тракт. Містяться у раціоні людей, які страждають ожирінням, цукровим діабетом, хворобами серця й судин, закрепами. Сприяють зменшенню зайвого холестерину в крові та виведенню токсинів з організму. Корисні для профілактики захворювань нирок – прекрасний сечогінний засіб при набряках. Бажано вносити до раціону людей літнього віку й вагітних жінок.

Зелений горошок має сечогінні, гіпоглікемічні властивості й використовується у лікувальному харчуванні при цукровому діабеті. Корисно вживати хворим на анемію. Застосовують для поліпшення травлення, особливо при закрепах. Має протизапальну та протипухлинну дію, сприяє розсмоктуванню набряків при запальних фурункулах, оздоровлює шкіру.

 

ЦІКАВО!

Відмінні цілющі властивості та лікувальний ефект має поєднання свіжих соків. Вживайте суміш огіркового (3 частини), бурякового (3 частини), морквяного (10 частин) соків як чудовий очисний та оздоровчий засіб для печінки, нирок, жовчного міхура, статевих та передміхурової залоз. Рекомендований такий коктейль і для лікування варикозної хвороби, діабету, мігрені, невриту, ожиріння, пневмонії, псоріазу, скарлатини. Незайве нагадати, що всі поради стосуються справжніх, тобто органічних фруктів і овочів та соків з них.

Віктор Троценко, художник-живописець, член Національної спілки художників України


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 05-06 (17)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: