Чому варто купувати органічне м'ясо та молоко

Share on Facebook

Зменшення споживання м'ясних продуктів у світі – позитивний процес для довкілля. Проте, якщо ви вирішили все ж не відмовлятися від м’яcа, то робіть це з користю для здоров’я та навколишнього середовища.


cows-cows

Обирайте органічних фермерів, які дбають про добробут тварин і середовище, в якому ми живемо. Споживаючи тваринницьку продукцію, вирощену на таких фермах, ви дбатимете про здоров’я вашої сім’ї та робитимете внесок у розвиток органічного руху.

 

1. Органічне тваринництво не використовує антибіотиків, гормонів, стимуляторів росту, ГМ-кормів та ГМ-тварин

За органічними стандартами не дозволено годувати тварин антибіотиками, гормонами та стимуляторами росту, ГМ-продуктами.

Натомість їх вирощують у здоровому довкіллі, годують сертифікованими органічними кормами, які мають ширший спектр поживних речовин. Тому органічні тварини здоровіші за вирощених у промислових умовах.

 

2. Тварини не хворіють на коров'ячий сказ

Практика згодовування худобі решток інших тварин призвела до виникнення у великої рогатої худоби коров’ячого сказу, хвороби, що руйнує центральну нервову систему та мозок. Вона передається людям, які споживають м’ясо хворих тварин. У людей ця хвороба проявляється тривалим інкубаційним періодом і складним перебігом.

За органічними стандартами до раціону тварин належать стовідсотково органічні корми. Згодовування їм кормів тваринного походження, як, наприклад, кісткового борошна, суворо заборонено.

Тому, споживаючи цілком органічне м'ясо, ви можете бути певними, що тварин годували лише сертифікованими органічними продуктами.

 

3. Органічне тваринництво передбачає більш гуманне, етичне поводження з тваринами

Індустріальні ферми утримують тварин у тісних клітках і стійлах, де тварини не можуть вільно пересуватися; часто вони не рухаються більше, ніж на кілька кроків за все життя. Худоба ж, вирощена в органічних умовах, убезпечена від жорстокості та стресів.

 

4. Гній від органічних тварин оздоровлює грунт

Органічні ферми застосовують його у власному господарстві як добриво для підтримання родючості ґрунту. Вони отримують «чистий» гній, позаяк тварин годують лише натуральними органічними кормами.

Індустріальні ж ферми забруднюють ним довкілля. Масштаби виробництва гною тут настільки великі, що почасти надто ризиковані для здоров'я людини. Надлишок гною може забруднити підземні води кишковою паличкою й іншими збудниками небезпечних хвороб.

 

5. Унеможливлено використання шкідливих хімічних речовин

Синтетичні пестициди та добрива не використовують ні для підживлення, ні в харчуванні.

Залишки стійких хімічних речовин, як-от ДДТ, ПХД, діоксини, пестициди, накопичуються в тваринному жирі. Тому споживання органічного сала та м’яса обмежує їх вплив на організм. До раціону тварин у жодному разі не додають кормів зі вмістом пестицидів.

Фермери, які працюють на органічних фермах, не піддаються впливові шкідливих хімікатів. Органічне сільське господарство працює задля збереження здорового балансу ґрунту, зокрема тут застосовують сівозміни та інші методи підвищення його родючості.

Органічне тваринництво – гарантія чистоти ґрунтових вод і верхніх шарів ґрунту, навколишнього середовища, здоров’я фермерів та людства загалом.

 

6. Різноманітність

Індустріальні ферми спеціалізуються на вирощуванні лише окремих видів тварин: великої рогатої худоби, курей, свиней тощо, тоді як органічні господарства зазвичай одночасно утримують кілька видів худоби. Адже деякі види тварин, якщо їх утримувати ізольовано від інших, можуть деградувати й вимерти.

 

7. Органічне тваринництво споживає менше енергії та палива

Індустріальні ферми працюють на дешевому невідновному паливі. Від нього цілковито залежать виробництво, транспортування, переробка та збут продовольства. Без дешевого палива промислове сільське господарство було б занадто дорогим, а отже, неможливим.

Органічні ферми використовують на 70% менше енергії завдяки ретельному екологічному управлінні та використанню природної екологічної рівноваги. Тому органічне сільське господарство робить свій внесок у збереження природних копалин та зменшення парникового ефекту.


Інна Колесник,

Федерація органічного руху України


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04' 2009

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: