Банани: органік проти ГМО

Share on Facebook

 

Останнім часом банани називають третім хлібом. Купувати органічні чи конвенційні банани – справа кожного. Органічні – більш смачні, мають менший термін зберігання та коштують дорожче.


банани

Вирощують їх без застосування хімічних препаратів – лише з використанням натуральних добрив, комах-хижаків, пасток проти шкідників та сидератів чи ручного прополювання для боротьби з бур’янами. Конвенційні ж банани обприскують інсектицидами та гербіцидами для захисту врожаю від комах, бур’янів та плісняви, здобрюючи при цьому ґрунт хімічними мінеральними добривами.

ОРГАНІЧНИЙ УРОЖАЙ

 

Звідки могли б нам привезти органік?

Свіжі сертифіковані органічні банани вирощують здебільшого в Домініканській Республіці (для ЄС, Північної Америки та Японії), Еквадорі, Перу, Колумбії, Мексиці (для США та Канади), Гондурасі, Ізраїлі (для внутрішнього споживання), Філіппінах (для Японії), на о. Мартініка (для Франції), Канарах та Мадейрі. До того ж невеликі об’єми біодинамічних бананів вирощують у світі всього на двох плантаціях – у Домініканській Республіці та Єгипті.

Ринок органічних бананів за останні 10 років зріс на 65%, склавши майже 10% загального світового ринку фруктів. Попит на органічні банани продовжує зростати, особливо у Північній Європі. Пропозиція на ринку органічних бананів залишається все ще низькою через високі витрати на органічну сертифікацію, відсутність можливості переробки бананів, подовження їх терміну зберігання та епідеміологічну ситуацію в окремих країнах, які є потенційними експортерами.

Органічні банани до України не потрапляють зовсім.

 

Особливості органічного вирощування

Родючість ґрунту на органічних бананових фермах підтримують завдяки органічним добривам, різноманітність яких варіюється від виробника до виробника. У Домініканській Республіці, наприклад, використовують лушпиння кавових зерен, змішаних із гноєм. В інших країнах використовують гуано (залишки посліду морських птахів та летючих мишей), риб’ячі кістки, морські водорості та рослинні рештки.

Боротьбу з бур’янами проводять вручну, виполюючи їх чи скошуючи. У деяких господарствах у міжряддях висаджують покривні культури, як наприклад зелений горошок.

Проблеми зі шкідниками вирішують природними методами. До того ж переважну більшість органічного виробництва бананів зосереджено у районах, де руйнівну чорну хворобу листя не розповсюджено. Конвенційні фермери витрачають багато зусиль та коштів для боротьби з цією хворобою за допомогою хімікатів.

 

Перу збільшує експорт

Банани у Перу вирощують уже дуже давно. Перехід на органічне виробництво відбувся ще у 1990-х рр. Вартість експорту органічних бананів з Перу на початку 2011 р. становила 10,5 млн дол., що на 30% більше порівняно з відповідним періодом 2010 р. Обсяги експортованих бананів зросли на 25%, склавши майже 17 тис. тонн. Збільшення попиту на органічні банани зафіксовано у Нідерландах (+ 44,4%), Японії (+ 36,2%) та Бельгії (+ 18,5%).

 

Органічні банани пропонує «Dole»

«Dole» вирощує органічні банани на власних фермах, а також співпрацює з окремими маленькими органічними фермерами з Еквадору, Домініканської Республіки, Колумбії та Перу. Основний їхній ринок збуту – США, Канада, Японія та Європа. Споживачі мають можливість впізнати улюблений продукт за спеціальним маркуванням «Dole Organic» та «YOURCHOICE». Органічне маркування означає не лише відмінну якість сертифікованого органічного продукту, встановлену органічним законодавством США, Канади, ЄС, Японії та Кореї, але і безпеку навколишнього середовища, працівників та місцевих громад.

Ферма «Bananito» з Коста-Ріки, яка вирощує органічні банани для «Dole», отримала нагороду «Plan A» від британської мережі супермаркетів «Marks & Spencer», яка визнає значущість та вагомий вклад фермерів та виробників у політику сталого розвитку мережі. «Багато споживачів, які відвідали ферму, були приємно вражені методами господарювання, природоохоронними, соціальними, медичними та навчальними програмами, – розповідає Даніло Роман, генеральний директор сертифікаційної компанії «Standard Fruit de Costa Rica». – Тому офіційне визнання наших споживачів є підтвердженням правильного шляху ферми та високою оцінкою щоденної клопіткої роботи наших працівників. Ми дуже пишаємось їхніми зусиллями, тому грошову винагороду витратимо на поліпшення умов їхнього життя». 

  

ЧИ Є ГМО ПЕРСПЕКТИВОЮ МАЙБУТНЬОГО?

 

Генна інженерія обіцяє нам високу врожайність, довший термін зберігання, пристосованість до змін клімату, легке життя фермерів та вдосталь сите населення планети. А може насправді ГМ – технологія, яка не виконує свої обіцянки, вводить фермерів у оману та залежність і робить продовольчий захист менш безпечним? Кожен має право обирати самостійно! Услід за картоплею, соєю, ріпаком, люцерною, буряками, помідорами, рибою, яблуками світовий ринок незабаром побачить ГМ-банани!

 

Новий ГМ-продукт тестує Уганда

Уганда нещодавно розпочала пілотний проект з вирощування ГМ-бананів. Головна мета – нібито допомогти африканським фермерам у боротьбі за високий врожай проти бактеріальної хвороби бананових дерев, що призводить до передчасного та нерівномірного достигання. Такі банани швидко в’януть та гниють. У процесі генетичної модифікації вчені вживили у генокод банана ген солодкого перцю, який виробляє протеїн, що підсилює здатність рослин блокувати інфіковані клітини.

Таким чином, Уганда долучилася до африканського «Клубу ГМО», який нині складається з ПАР, Єгипту, Буркіна Фасо та Кенії, де ГМ-культури вирощують з комерційною метою.

Дослідження, вирощування та майбутня комерціалізація ГМ-бананів у Африці вже викликають занепокоєння серед фермерів та споживачів. Ми говоримо зараз не лише про питання безпеки здоров’я чи навколишнього середовища. Для багатьох людей у бідних країнах ГМО асоціюються з контролем, обмеженнями, примусовою зміною методів господарювання (заборона банків насіння, обов’язкове застосування окремих пестицидів, утворення монокультури тощо), плюндруванням навколишнього середовища, втратою землі і, головне, повною залежністю від невидимої іноземної компанії.

 

ГМ-врожай уже збирають у Австралії

 

Нещодавно Австралія оголосила про перший збір урожаю ГМ-бананів. Такий досвід став першим для Австралії та одним із трьох-чотирьох подібних проектів у світі.

Офіційною метою вирощування ГМ-бананів у Австралії є гуманітарна ідея покращити вітамінний та мінеральний склад плодів, аби подолати проблеми недоїдання населення Африки, зокрема в Уганді, де банани – основний продукт харчування, що є малопоживним. Перший врожай у Австралії демонструє гарний результат нової комбінації генів щодо вмісту провітаміну А. Наступний крок учених – підвищити вміст заліза у плодах бананів.

Прихильники біотехнологій стверджують, що банани не розмножуються за допомогою насіння, тому ризик забруднення природних сортів ГМ-сортами є незначним (подібне ми вже чули про інші культури!). Незважаючи на переконання вчених, їхні аргументи не в змозі вирішити всі проблеми, які створюють ГМ-культури: немає жодних достовірних досліджень про вплив ГМО на організм людини (деякі дослідження стверджують про погіршення стану здоров’я тварин, яких годують лише ГМ-кормами), ймовірність утворення супербур’янів та супершкідників, стійкість до антибіотиків та втрату біорізноманітності планети.

Тому перед тим, як відзначати свято першого ГМ-врожаю, варто відповісти на ці та інші питання, які так і залишаються без відповіді.


Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу  "ORGANIC UA" 07-08 (18)' 2011

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: