Протягом трьох років – лише органік!

Share on Facebook

protjagom-3-rokiv-lyshe-organic


Фрукти, овочі, тварини можуть бути 100% органічними. А як щодо людей?

Цікавий експеримент - над собою – вирішив провести д-р. Alan Greene, педіатр, письменник з міста Danville, штат Каліфорнія. Протягом останніх 3-х років, д-р Greene нічого не їсть, окрім органічної їжі, у будь-якому випадку, чи то він готує вдома, чи перекушує по дорозі.

Для свого експерименту він обрав 3 роки, так як саме такий термін визначено Департаментом сільського господарства США для проведення органічної сертифікації для тварин. У той час як виробники продовольчих продуктів дотримуються умов сертифікації щоденно, д-р Greene розмірковував над тим, чи можна такі ж стандарти застосувати по відношенню до людини. Це було не легко!

“Це не просто спосіб харчування, який би я порекомендував для будь-кого, так як поки що це є недосяжним,” - говорить 49-річний д-р Greene. “Це було чимось більшим, ніж я вважав раніше, і я очікував, що це буде доволі складним. Однозначно, були такі дні, коли я не міг знайти жодних органічних продуктів.”

Що зробило експеримент д-р Greene таким незвичайним – це проміжок часу, який він заявив, та його зусилля у поєднанні органічного способу харчування з повсякденним життям. Його дослідження пропонують свіжий погляд на нові багатообіцяючі можливості стосовно органічної харчової промисловості та тих з нас, хто бажає підтримати цю галузь.

Органічні фермери не використовують конвенційні методи господарювання для обробітку та удобрення грунту, боротьби з бур’янами та шкідниками чи попередження та боротьби з хворобами тварин. Органічні методи завжди спричиняють більші витрати, тому споживачі платять за органічні продукти вищу ціну.

З метою зменшити витати на органічні продукти харчування, д-р Greene вирішив обмежити споживання м’ясних продуктів. “Щоразу, коли ви ідете до продуктового супермаркету, ваші витрати варіюють,” – говорить д-р Greene “Якщо ви не їсте м’ясо щодня, і якщо м’ясо для вас є гарніром, а не основною їжею, ви можете за ті ж самі гроші купувати здорову органічну їжу.”

Питанням залишається лише те, чи насправді органічні їжа є кращою для людини. Думки розходяться з цього приводу. Дослідники з Копенгагенського університету презентували свій 2-річний експеримент, під час якого вони вирощували моркву, капусту, горох, картоплю та яблука, використовуючи два методи – органічний та конвенційний. Досвідники відмітили, що обидва методи вирощування не впливають на вміст поживних речовин у культурах та ніяк не впливають на ступінь засвоюваності поживних речовин у організмі щурфів, які їх споживали.

Проте, переважна більшість інших дослідників стверджує, що, насправді, органічні продукти містять набагато більше поживних речовин, ніж конвенційні продукти – майже вдвічі більше, як на прикладі органічних помідорів, дослідження про які було опубліковано у 2007р. у журналі Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Д-р Greene говорить, що він почав вживати усе органічне після розмови з власником молочної ферми, який відмітив, що худоба почала менше хворіти після переходу до органічного способу годівлі. Він не міг повірити, що перехід на 100% органічний спосіб життя покращить стан його власного здоров’я.

Через три роки, він стверджує, що зараз він був більш енергійним та прокидався раніше. Як педіатр, постійно контактуючи з хворими дітьми, він хворів декілька разів на рік. Проте тепер, він хворіє набагато рідше. Його сеча набула яскраво жовтого кольору, що свідчить про те, що він споживав більше вітамінів та поживних речовин.

Вдома він говорить, що вести органічний спосіб життя було відносно просто. Органічні продукти харчування – широко поширені, вони представлені у асортименті не лише великих супермаркетів як Whole Foods, проте і у маленьких традиційних магазинчиках. Він також часто купував продукти на фермерських базарах та приєднався до місцевої громади – прихильників органічного сільського господарства. Так як він купував менше м’яса, його витрати були врівноважені. Тому його родина в значній мірі була задіяна в експерименті.

Трирічний експеримент д-ра Greene вже закінчився, проте він і досі продовжує органічну дієту. Він ще не вирішив, чи продовжувати у тому ж дусі, чи трохи поступитися, зважаючи на витрати та зручність. У своїй останній книзі “Raising Baby Green: The Earth-Friendly Guide to Pregnancy, Childbirth and Baby Care”, присвяченій народженню та вихованню дітей, він «захищає» стратегічний підхід, у якому переконує батьків на обов’язковому використанні органічних продуктів харчування, таких як молоко, картопля, яблука та дитяче харчування.

Найбільшим сюрпризом у цьому експерименті, - горорить лікар, - було те, що багато людей ще й досі не знають, що таке «органік».

“Для мене дивно, що навіть в США, де органічний сектор набуваєвсе більшого розвитку, не всі люди ще знають, що «органічний» означає - вирощений без пестицидів, антибіотиків та гормонів. У магазинах чи ресторанах по всій країні, якщо я запитував чи є в них органічні продукти, часто мене запитували: «Ви маєте на увазі вегетаріанські?»

 

http://www.nytimes.com/

 


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01' 2009

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: