Органічні факти про мед

Share on Facebook

honey_1

Очевидно, що сертифікований органічний мед швидко посів міцні позиції на ринку меду в усьому світі. Коли ми вперше бачимо такий продукт на полиці магазину, його вища ціна інколи зупиняє нас. Проте варто поцікавитися, що ж це за продукт, і чим він відрізняється від інших аналогів. Лише тоді ми зможемо зрозуміти, що, наприклад, органічний мед повинен мати органічний сертифікат. Для того, щоб його отримати, виробник повинен дотримуватися низки обов’язкових органічних стандартів та умов у процесі виробництва.

Мед є цінним харчовим продуктом та лікувальним засобом. Перші згадки про розведення бджіл та збір меду було зафіксовано ще у 700 р. до н. е. у Єгипті, Месопотамії та Греції. Про мед неодноразово згадується і в Біблії. Наші предки вважали цей продукт природи священним, чи не найціннішим скарбом, тому сплачували ним податки та розраховувалися за борги.

Натуральний органічний мед містить корисні вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, Е, К, С, каротин, кальцій, залізо, магній, фосфор, сірку, цинк, сіль, амінокислоти, природні цукри, мінеральні солі, зольні елементи, ферменти, органічні кислоти, азотисті сполуки, ароматичні, біологічно активні й інші речовини. До того ж мінеральні елементи і вітаміни знаходяться у найбільш відповідній формі для засвоєння їх організмом.

Хімічний та біологічний склад меду робить його не лише відмінним живильним, але і важливим фармакологічним об’єктом, що має імунобіологічні та протимікробні властивості.

Постійне вживання органічного меду поліпшить якість Вашого життя, оскільки він стимулює і підвищує фізичну витривалість організму, має заспокійливу дію, перешкоджаючи виникненню безсоння. Мед – відмінний антисептик, допомагає при загоєнні ран та опіків, запобігає виникненню інфекцій, є допоміжним засобом у лікуванні хвороб травної системи. Незамінним продуктом є для курців, оскільки слугує відхаркувальним засобом у боротьбі з кашлем.

honeyВарто ще раз наголосити, що виробництво органічного меду суворо регулюється – від місця розташування вуликів до матеріалу, з якого їх виготовлено, а також походження бджіл та догляду за ними.

Органічний вулик має бути розміщений на сертифікованій ділянці землі. Нектарний взяток, медова роса чи пилок, які використовують медоносні бджоли, повинні мати органічне походження. Природно, що медоносні бджоли можуть відлітати від вулика на відстань до 3 км для медозбору. Тому необхідно обрати таку ділянку, щоб найближчі конвенційні господарства були розташовані на відстані більшій, ніж 3 км.

Вулики, які використовуються в органічному бджолярстві, повинні бути виготовлені з натуральної деревини або металу. Попередньо матеріал повинен пройти термічну обробку. Для оздоблення вулика можна використовувати фарбу без вмісту свинцю та бджолиний віск.

В органічному бджолярстві застосовують як органічних бджіл, так і тих, які вже використовувалися у конвенційному бджолярстві. Вулики, в які були заселені бджоли, можуть бути введені до органічного виробництва лише через 60 днів, упевнившись у тому, що догляд за бджолами та вуликами здійснюється відповідно до органічних принципів господарювання.

Аби забезпечити органічну годівлю органічних бджіл, вулики не повинні бути розташовані на території чи неподалік конвенційних господарств. Штучна годівля бджіл органічним цукром також можлива, проте лише у випадку, коли складно забезпечити виліт бджіл на взяток. У разі використання неорганічних кормів вулик повинен бути вилучений з органічного виробництва, зважаючи на тривалість штучної годівлі.

Бджолина матка може бути змінена, якщо з’явиться така потреба. Необхідно обрати здорову матку для підсадження, аби попередити виникнення хвороб. У деяких випадках дозволяється штучне запліднення. Обрізання крил у бджоли-матки не дозволяється.

Для боротьби з хворобами особливу увагу необхідно звертати на такі запобіжні методи виникнення хвороб, як вибір та підсаджування здорових маток та робочих бджіл. Для лікування хвороб забороняється застосовувати антибіотики. У разі використання антибіотиків такий вулик повинен бути ізольований від решти органічних вуликів щонайменше на 1 рік.

Для збору меду не можна використовувати рамки з розплодом. Усі прилади та матеріали, які вступають у контакт з медом, мають бути виготовлені з харчових матеріалів або покриті бджолиним воском.

При фасуванні органічного меду необхідно забезпечити відслідковування розфасовки меду з певного вулика до конкретної тари. Не можна допускати нагрівання меду вище 35oС. Видалення сторонніх твердих домішок варто здійснювати шляхом фільтрування.

Смак, аромат і колір меду розрізняються залежно від його ботанічного походження, відповідно до виду квітів та рослин, з яких бджола збирає нектар. Як правило, натуральний органічний мед має відносно слабкий смак та приглушений аромат.

Проте якості самих лише квіток (відсутність ГМО, пестицидів та інших хімічних препаратів) недостатньо, аби отримати якісний органічний мед. Важливими є і клімат, і вологість, і навіть ставлення пасічника до комах.

Таким чином, органічний мед – магічна речовина, яка має фактично необмежений термін використання та придатна до споживання у будь-якому вигляді.

Пам’ятайте, ми варті лише найкращих продуктів харчування. Шукайте на полицях органічний мед ТМ «Пан Еко» та живіть у гармонії зі своїм тілом!



Інна Колесник 


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 10 (11)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: