Усе, що потрібно знати про органічні продукти

Share on Facebook

 

organic-produce

Якщо ви щоразу переймаєтеся жахливими історіями з новин про сумнівну якість продуктів харчування, тоді вам просто необхідно дізнатися більше, що ж таке органічне виробництво та органічні продукти.

Що таке органічні продукти?

 

Більшість сільських господарств використовують у своєму виробництві штучні хімічно синтезовані мінеральні добрива та пестициди. Понад 350 видів пестицидів дозволено для використання. Згідно зі статистичними даними у світі щорічно використовується 4,5 млрд літрів добрив та пестицидів. Хоча й уряди всіх країн затвердили допустимі норми залишку пестицидів у продуктах харчування, ведуться дебати щодо їхнього довгострокового ефекту на стан здоров’я людини. До того ж агрохімікати та хімічно синтезовані мінеральні добрива мають негативний вплив на стан ґрунтів та навколишнього середовища.

Органічне сільське господарство ведеться згідно з установленими органічними стандартами, які визначені юридично. Виробники щорічно сплачують кошти сертифікаційним органам за інспекцію та сертифікацію власної продукції відповідно до органічних стандартів.

novyj-logotyp-organichnyh-produktiv-jes-z-ljutogo-2010Органічне сільське господарство суворо обмежує використання штучних хімічно синтезованих мінеральних добрив та пестицидів. У тваринництві заборонено використання антибіотиків та стимуляторів росту. Серед методів органічного сільського господарства особливе місце відведено сівозмінам, завдяки яким відновлюють та зберігають родючість ґрунтів. Сівозміни також є природною системою захисту рослин від шкідників. Категорично заборонено вирощування ГМ-культур. Органи сертифікації також слідкують за тим, щоб тварини утримувались на великій, достатній для вільного пересування площі, що відповідає високим стандартам добробуту.

 

Органічні стандарти

 

Органічне виробництво в Україні сертифікується за стандартами, встановленими Постановою Ради (ЄС) №834/2007 від 28 червня 2007 р. щодо органічного виробництва та маркування органічних продуктів.

asociacija-organichnyh-fermeriv-shvejcarii   logotyp-biodynamichnogo-sertyfikovanogo-agrovyrobnyctva-avstralii   logotyp-nacionalnogo-standartu-kanady   logotyp-organichnogo-sertyfikovanogo-vyrobnyctva-kytaju   markuvannja-organchnogo-sertyfikovanogo-vyrobnyctva-u-nimechchyni   markuvannja-organichnogo-vyrobnyctva-u-niderlandah.png     markuvannja-organichnyh-produktiv-u-avstrii 

Нині в Україні працює понад 10 європейських органів сертифікації органічних продуктів, серед яких IMO (Швейцарія), Biokontroll (Угорщина), ECOCERT (Франція), ABCERT (Німеччина), LACON (Німеччина), Control Union (Нідерланди), ICEA (Італія), ETKO (Туреччина), Органік Стандарт (Україна) тощо.

Органи сертифікації активно працюють в інтересах розвитку органічного руху, намагаючись підкреслити важливість інтегрованого сільського господарства, сівозмін, біорізноманіття. Ці органи також наглядають за добробутом тварин і тим, чи достатньою є територія на одну тварину з можливістю безперешкодного та вільного пересування, що повністю відповідає основним органічним стандартам. Органічні стандарти висувають особливі вимоги і до утримання органічної свійської птиці. Наприклад, у курятнику кількість курей-несучок на 1 м2 не повинна перевищувати 6 голів, а курей на відгодівлі – 10 голів, але не більше 21 кг живої ваги. До того ж господарство повинно мати не менше 4 м2/1 гол. площ на відкритих майданчиках.

 oficijnyj-znak-sertyfikovanogo-organichnogo-silskogo-gospodarstva-jes-do-2010   oficijnyj-znak-organichnogo-sertyfikovanogo-gospodarstva-ssha   organichni-standarty-jas  torgova-marka-dlja-sertyfikovanyh-organichnyh-produktiv-shvecii  markuvannja-pryvatnyh-organichnyh-standartiv-nimeckoi-asociacii-naturland

Стандарти, згідно з якими органи сертифікації надають сертифікат про органічний статус виробництва, були видані окремою книгою українською мовою Федерацією органічного руху України у Довіднику стандартів ЄС щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів (книга 1). У квітні 2010 р. готується до видання книга 2.

Купуючи сертифіковану органічну продукцію із зазначенням органу сертифікації та розміщенням логотипа «органічне сільське господарство», споживач може бути впевненим у тому, що вирощування овочів, фруктів, виробництво крупів, розведення тварин тощо відповідають суворим стандартам добробуту й охорони навколишнього середовища.

 

Чому органічні продукти «кращі»?

 

Органічні продукти харчування є значно безпечнішими, містять більше поживних речовин, а також краще смакують, ніж конвенційні продукти. Слід також відзначити, що органічне виробництво є сприятливішим для навколишнього середовища та гуманним для тварин.

Останні дослідження свідчать, що рівень поживності та вміст вітамінів (особливо вітаміну С), а також деяких мінеральних речовин та поліфенолів – природних антиоксидантів, які допомагають зміцнити імунну систему людини – є вищим у культурах, які вирощені за органічними методами господарювання.

Смак і аромат – ще одна перевага органічних продуктів, вирощених на «живій» землі. Смак і аромат є результатом компонування різних молекул. Здоровий, «живий» ґрунт синтезує більшу кількість таких молекул, які у комплексі становлять неперевершений аромат і смак свіжих продуктів харчування. Не є дивиною те, що шеф-кухарі, які працюють у першокласних престижних ресторанах, обирають саме органічні продукти.

Оскільки органічні господарства мають невеликі масштаби, порівняно з конвенційними, вони часто продають свою продукцію недалеко від місця збору. Тому не дивуйтесь, якщо органічні овочі та фрукти, а також інші продукти на вашому столі будуть більш запашними та краще смакуватимуть, ніж, на жаль, уже звичні конвенційні продукти з місцевого супермаркету.

Дослідники з усього світу доводять, що органічні продукти мають вищий рівень вмісту фосфору, цинку, магнію, вітаміну С, кальцію, калію, заліза. Така різниця є особливо помітною у продуктах тваринного походження: м’ясі, яйцях, молочних продуктах.

Наприклад, у січні 2003 р. у журналі сільськогосподарської та харчової хімії було проведено дослідження, в результаті якого з’ясовано, що органічна кукурудза містить на 52% більше вітаміну С, ніж конвенційна.

У трирічному дослідженні, здійсненому в Італії 2002 р., повідомляється про вищий вміст антиоксидантів у органічних персиках та грушах, а також про вищий вміст вітаміну С в органічних персиках на 8% порівняно з конвенційними.

Отже, у довгостроковій перспективі органічна продукція є найкращим вибором для людей, навколишнього середовища та майбутніх поколінь.

 

Органічне сільське господарство в Україні 

 

Розвиток органічного сільського господарства в Україні розпочався наприкінці 90-х рр. Усе більше фермерів долучаються до органічного руху, застосовуючи методи органічного виробництва у власних господарствах.

Згідно зі статистичними даними IFOAM станом на початок 2009 р. в Україні було сертифіковано 269984 га, що на 3% більше, ніж за попередній рік. Частка органічних сільськогосподарських земель становить 0,66% у загальній структурі сільгоспугідь України.

У цьому ж періоді було зареєстровано вже 118 господарств-виробників органічної сертифікованої продукції. Середня площа господарств становить більше 2,2 тис. га.

До переліку органічної продукції, виробленої в Україні, входять органічні зернові культури (пшениця, ячмінь, овес, жито, гречка) та продукти їхньої переробки (борошно, крупи), бобові культури (соя, горох, нут, люпин), олійні культури (соняшник, ріпак), мед, овочі, фрукти, ягоди та продукти їхньої переробки (повидло, сиропи, соки), сухофрукти, м’ясні вироби (ковбаси, сало, паштет, смалець) тощо.

 

Аргументи на захист навколишнього середовища

 

Органічне сільське господарство є менш шкідливим для навколишнього середовища, тому що в його основі лежать досягнення природного балансу та біорізноманіття. Без використання гербіцидів та пестицидів, а також хімікатів, які забруднюють навколишнє середовище, дике життя може процвітати. Оскільки органічне виробництво не використовує агрохімікати та мінеральні добрива, при виробництві яких застосовуються продукти нафтопереробки, маємо низький рівень парникових викидів у атмосферу, на відміну від конвенційного виробництва.

 

Яка ж вартість органічних продуктів?

Органічне виробництво є більш трудомістким. Культури, які вирощуються органічно, є більш уразливими до шкідників та хвороб. Фермери несуть більші затрати на корм худобі. Оскільки витрати на виробництво органічної продукції вищі, органічні продукти є дорожчими для споживачів на 15-30%, а в окремих випадках і на 50%.

Однак в окремих країнах, із високим рівнем розвитку органічного сектора, фермерам виплачуються урядові субсидії з метою залишити ціни на органічну продукцію порівняно низькими, аби задовольнити попит населення на якісні органічні продукти за доступними цінами.



 Інна Колесник

Федерація органічного руху України


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 03 (06)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: