Смачна десятка найкращих ресторанів

Share on Facebook

 

Серед безлічі ресторанних рейтингів світу щорічний хіт-парад журналу Elite Traveler стоїть осібно. Причиною є власна думка критиків видання, яка часто розходиться з прийнятими.

У рейтингу журналу, зрозуміло, передовсім ті заклади, які у всіх на слуху і відзначені не однією зіркою Мішлен. Але сюрприз щороку полягає в тому, які місця дістаються цим ресторанам.

10-е місце

Цьогоріч десятку лідерів замикає бельгійський Hof van Cleve. Скромний будиночок посеред фермерського поля в околицях міста Крейсхаум, аскетичний інтер'єр, непомітна вивіска і ... черга за записом. Три зірки Мішлен. Власник і шеф-кухар Петер Гоосенс ​​відомий у всьому світі як невтомний експериментатор. Його фірмовий стиль - багатошарові страви, які нагадують за структурою бутерброди. Несподівані поєднання і відтінки смаку і кольору - за цим гурмани готові їхати на ферму пана Гоосенса.

10-2013-02-20_121919.jpg

9 місце

У створенні ресторану Mugaritz брав участь один з батьків-засновників молекулярної кухні Ферран Андрія. Поява Mugaritz в селі Еррентерія неподалік міста Сан-Себастьян зробило цей населений пункт обов'язковим місцем зупинки в гастрономічних путівниках по Іспанії. Незвичайні смаки страв виходять завдяки незвичному  поєднанню продуктів. Кілька років тому кухню закладу очолив молодий, але вже зоряний шеф ​​Андоні Луїс Андруіз, завдяки зусиллям і фантазії якого страви набули рис традиційної іспанської кухні, не втративши при цьому інноваційності. Крім того, принципова позиція нового шефа полягає в повній відмові від солі.

9-_2013-02-20_121946.jpg

8 місце

Знаменитий ресторатор Ален Дюкасс при будівництві Louis XV перевершив сам себе. Навіть серед мешканців розкішного готелю "Де Парі" в Монако небагато знайдеться тих, кому буде на 100% комфортно в занадто пишному інтер'єрі цього закладу. Обстановка тут більше схожа на Версаль, ніж на заклад громадського харчування. Вікна в підлогу, дзеркальні стіни, стеля з ліпниною, навмисне велика кількість позолоти, м'які килими і різьблені крісла - ресторан повністю виправдовує свою назву. Шеф Франк Черутті - прихильник традиційної середземноморської кухні та комплексного підходу до приготування страв. Останнє означає, що всі компоненти повинні бути ідеальні і складати єдину симфонію. Так, дикий сібас в "Людовіка П'ятнадцятого" ​​подається з оливками Нісуаз, фіолетовим базиліком і супом мінестроне. За вишуканість в такому інтер'єрі (та ще й під трьома зірками Мішлен) треба щедро платити: середній чек - 240 євро.

8-_2013-02-20_122021.jpg

7 місце

У більшості рейтингів світу за 2012 рік ресторан каталонської кухні El Celler De Can Roca увійшов до призової трійки. Експерти Elite Traveler, відповідно до власного розсуду, віддали цьому закладу в іспанському місті Жірона лише сьому сходинку. Створили ресторан три брати: шеф Жоан Рока, кондитер Жорді Рока і сомельє Жосеф Рока. У 1986 році поряд з рестораном своїх батьків вони вирішили відкрити власний заклад, якому судилося отримати три зірки Мішлен. Інтер'єр - в екологічному стилі: натуральне дерево, внутрішній дворик з невеликим живим гаєм, багато природного світла. Традиційні страви каталонської кухні отримали тут несподіване сучасне прочитання. Жоан Рока багато експериментує з ароматами інгредієнтів. А в арсеналі Жосеф - більше 1 тис. різновидів вин.

7-_2013-02-20_122044.jpg

6 місце

За версією Traveller's Choice Restaurant Awards, нью-йоркський ресторан французької кухні Le Bernardin отримав звання кращого закладу планети в 2012 році. Думка експертів Elite Traveler і тут виявилося своєрідною. Віддаючи йому належне, вони помістили Le Bernardin лише на шосте місце в світовому рейтингу. Шеф-кухар Ерік Ріперт, визнаний майстер роботи з морепродуктами, навряд чи сильно засмутився через це рішення: Le Bernardin ось уже 20 років не покидає список кращих ресторанів міста за версією New York Times. Три зірки Мішлен додають популярності: бронь розписана на кілька тижнів наперед. Візитна картка ресторану - страви з морського їжака і червоного окуня.

6-_2013-02-20_122107.jpg

5 місце

Найвищу відзнаку Мішлен за правом отримав також нью-йоркський Daniel. Вишуканий інтер'єр з величними арками та колонами, срібло і кришталь на столах - лише оформлення для справжньої гастрономічної подорожі. Фарширований морський окунь і тушковані баранячі реберця з молодою морквою... Сюди приходять, щоб насолодитися стравами зоряного шеф-кухаря Даніеля Булюда.

5-_2013-02-20_122133.jpg

4 місце

Журнал The Restaurant називає П'єра Ганьєра одним з трьох кращих шеф-кухарів світу. Глибокі знання канонічної французької кухні дозволяють йому постійно експериментувати і водночас завжди залишатися в рамках традицій. Меню Pierre Gagnaire постійно зазнає змін. У просторому ресторані в готелі Balzac знайшлося місця трохи більше, ніж для дюжини столиків. Комфортна посадка дозволяє зосередитися на гастрономічних враженнях. Особливу увагу слід звернути на глазуровану качку з кмином і мармеладом, перепелів з ​​паштетом з качиної печінки. Цікаві і зовсім вже незвичайні експерименти маестро: риба з шоколадом і полуниця з перцем. Мало не головну роль в трапезі П'єр Ганьєр відводить десертам, при приготуванні яких проявляє феноменальну фантазію. Чого тільки вартий сирний мус з куркумою, апельсином, абрикосом та шматочками моркви! Культовий статус ресторану забезпечує величезну чергу: бронювати столик краще місяця за два.

4-_2013-02-20_122150.jpg

3 місце

У нью-йоркський ресторан Per se в будівлі центру Time Warner, що виходить вікнами в Центральний парк, записуватися потрібно теж за два місяці. Посадочних місць - всього 74. Кожен стіл обслуговує команда з п'яти-шести офіціантів. Засновник ресторану Томас Келлер любить примовляти, що, поважаючи їжу, кожен поважає життя і самого себе. Їжу тут справді поважають: більше 20 грамів на тарілку не кладуть. Зате змін страв може бути і 10, і 20. Меню постійно змінюється, тому говорити про страви, які варто спробувати, некоректно. Якщо все ж попадеться заливна дичину - обов'язково замовте. Крім основного залу, в ресторані є бар, вітальня і винний льох.

3-_2013-02-20_122212.jpg

2 місце

"Срібло" за версією Elite Traveler отримав The Fat Duck, розташований в селі Брей неподалік Лондона. Журнал Restaurant уже встиг охрестити заклад, що відкрився в 2005 році, кращим рестораном світу. Експерти Elite Traveler згодні з тим, що The Fat Duck - зірка. Більш ніж скромна будівля на сільській вулиці, більш ніж скромний інтер'єр всередині. Однак цінителі молекулярної кулінарії записуються за місяць, щоб потрапити за столик до шефа Хестона Блюменталя. Пан Блюменталь всіляко намагається уникати модного словосполучення "молекулярна кухня", але при цьому пропонує покуштувати шербет із сардин, бісквіт з крабів або голубів з фісташковим соусом. Тут червоне желе може виявитися на смак апельсиновим, а помаранчеве - буряковим. Загалом, відомі фокуси молекулярних шефів, але тільки доведені до досконалості.

2-_2013-02-20_122236.jpg

1 місце

Схоже, це рецепт: хочеш стати зіркою ресторанного бізнесу - займайся молекулярної кухнею. Але перемога не гарантована. Прикладів безликих закладів з твердим борщем або рідким хлібом чимало. Секрет успіху знають одиниці. Наприклад, шеф Грант Акец, ресторатор в четвертому поколінні. У 2005 році він відкрив в Чикаго ресторан Alinea, який відразу ж здобув славу одного з найпопулярніших закладів США. У ресторані два варіанти меню - на 13 змін страв і на 24. На кухні, що схожа на лабораторію, працюють 25 кухарів. Багато приладів для приготування страв за законами фізики та хімії Акец винайшов сам. Наприклад, "антисковороду", робоча поверхня якої не нагрівається, а охолоджується до -34 С. Примітно, що в розробці дизайну як самого ресторану, так і зовнішнього вигляду багатьох страв, брав участь італійський модельєр Ерменеджільдо Зенья.

1-_2013-02-20_122256.jpg

 

Джерело: kava.lviv.ua

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: