Ерккі Поєтенемі, керівник компанії «Organic Food Finland»: "Я так думаю" (ORGANIC UA, 11-12(21) '2011)

Друк
Share on Facebook

2

Компанія «Organic Food Finland» була створена у 1995 р. Нині бере активну участь у розвитку органічного сектора Фінляндії, в основному завдяки маркетинговим комунікаціям та консультаційним послугам, акцентуючи увагу на розвитку експортного потенціалу органічних продуктів з Фінляндії. Основними видами діяльності компанії є експорт органічних продуктів, активна участь у проектах розвитку органічного виробництва та ринку Фінляндії, інформаційна пропаганда органічних продуктів серед фінських споживачів.

У Фінляндії органічний сектор розвивається повільніше порівняно з іншими країнами ЄС. У 2011 р. 7,9% усіх сільгоспугідь країни, або 180 706 га, були сертифіковані за органічними стандартами, що на 9% вище за показники 2010 р. 4 000 фермерів працюють на цих землях, 40% з яких займаються органічним тваринництвом. Середній розмір однієї ферми – 44,5 га, що, як не парадоксально, на 10% більше за середні розміри конвенційних ферм. Близько третини всіх органічних земель становлять зернові (овес) та бобові.

Моє перше знайомство з органічним сільським господарством відбулось у далекі 1970-ті рр. Я саме навчався в університеті та шукав сенс свого буття. Слово «luomu» (так зветься органічне виробництво фінською) ввійшло у життя значно пізніше. Піонерами органічного руху того часу в нас були біодинамічні фермери. Саме з біодинаміки розпочав і я свою діяльність в органічному секторі на посаді консультанта в Асоціації біодинамічних фермерів Фінляндії.

Що я й досі люблю в біодинаміці, так це цілісний спосіб мислення, що, на мою думку, є ключем до розвитку органічного сільського господарства. Важливо усвідомити, що органічне виробництво – не просто набір технологій та правил. Для того, щоб органік став справжньою відповіддю на виклики продовольчої кризи, необхідно докорінно змінити систему поглядів порівняно з традиційним сільським господарством.

Багато хто вважає безвідповідальним та зарозумілим говорити про органічне сільське господарство в умовах постійно зростаючого числа населення планети та браку продовольства. Я вважаю, що безвідповідально не популяризувати саме органічне виробництво як відповідь на сучасні виклики. Конвенційне виробництво є лише тимчасовим спалахом в історії, що стало можливим завдяки дешевому викопному паливу, проте його ресурс не безкінечний. Якщо ми хочемо зупинити безповоротні зміни клімату, ми мусимо відмовитись від викопного палива і залишити решту там, де воно є – всередині Землі. Тому такою важливою є сівозміна культур. Важливим компонентом сівозміни мають бути фіксуючі азот бобові культури, які є основною формою сонячної енергії в сільському господарстві. Органічне землеробство має багато відповідей на питання, на яких ми мусимо зосередитися задля подальшого розвитку та виживання. Я пропрацював багато років як у продовольчій, так і в торговельній сферах і впевнений, що будь-який бізнес потрібен для того, щоб споживачі мали шанс проголосувати власними грошима і таким чином підтримати розвиток органічного руху.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: