Чорноплідна горобина – аптека живої природи

Share on Facebook

 

Коли золота осінь підходить до кінця, дерева скинули листя, все частіше йдуть дощі, і вже зовсім недалеко до перших заморозків, тоді настає найсприятливіший час для збору чорноплідної горобини.


Чорноплідна горобина

Плоди цього багаторічного чагарнику мають високі харчові якості, використовуються в медицині для виготовлення вітамінних препаратів і харчових барвників.

Чорноплідна горобина – північноамериканська родичка європейської червоноплідної горобини, завезена до Європи з Північної Америки наприкінці XIX століття.

Чорноплідна горобина, яку ще називають аронією, завойовує останнім часом дедалі більшу популярність у нашій країні.

Ягоди чорноплідної горобини зібрані в грона, соковиті, чорні з сизим нальотом, достигають у кінці серпня – на початку осені. Плоди мають приємний кислувато-солодкий, терпкий смак. З них готують лікери, варення, леквари, сиропи, компот, желе, мармелад. Плоди також можна перетирати з цукром, сушити, заморожувати. Сік чорноплідної горобини – відмінний харчовий барвник.

Зі збором плодів чорноплідної горобини не можна квапитися, тому що почорнілі ще в серпні ягоди набувають своїх кращих смакових якостей та є найбільш корисними тільки у вересні-жовтні, після перших заморозків. Зі стиглих ягід при натисненні виділяється темно-рубіновий сік. Для більш тривалого зберігання плоди зрізують ножицями зі щитком, нанизують на дріт і розвішують у темному прохолодному місці. У такому вигляді ягоди придатні до вживання протягом усієї зими, тому що в плодах чорноплідної горобини містяться речовини, що пригнічують розмноження мікробів.

Цінність аронії визначається високим вмістом у її плодах різних фізіологічно активних речовин. Це переважно фенольні сполуки: антоціани, лейкоантоціани, катехіни, флавоноли, фенолокислоти тощо. Сумарний вміст названих сполук сягає 5-6%. Чорноплідна горобина містить багатий природний комплекс вітамінів (P, C, E, K, B1, B2, B6, бета-каротин), макро- і мікроелементів (бор, залізо, марганець, мідь, молібден, фтор), цукрів (глюкоза, сахароза, фруктоза), пектинових і дубильних речовин. Наприклад, у плодах цієї ягоди вітаміну P міститься вдвічі більше, ніж у чорній смородині, та в 20 разів більше, ніж в апельсинах і яблуках. А вміст йоду в ягодах чорноплодки – в 4 рази вищий, ніж у суниці, аґрусі й малині. Немає жодної ягоди з таким вмістом йоду.

Завдяки високому складу вітаміну Р у поєднанні з аскорбіновою кислотою чорноплідна горобина зменшує проникність і ламкість капілярів, бере участь в окисно-відновних процесах. Надає вона й судинорозширювальну дію. Все це дозволяє рекомендувати плоди горобини чорноплідної особливо тим людям, які страждають гіпертонічною хворобою, атеросклерозом і тиреотоксикозом.

Пектинові речовини, що містяться в чорноплідній горобині, виводять з організму важкі метали і радіоактивні речовини, утримують і виводять різні види патогенних мікроорганізмів. Пектини нормалізують функціонування кишечника, усувають спазми і мають жовчогінний ефект. Лікувальні властивості чорноплідної горобини сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, покращуючи їхню пружність і еластичність.

Є відомості, що плоди горобини чорноплідної стимулюють жовчовиділення, секрецію шлункового соку й активність шлункових ферментів. На цій підставі лікарі радять включати чорноплідну горобину до раціону тих, у кого діагностований гастрит із недостатньою секреторною функцією.

Клінічні спостереження свідчать, що ягоди, повидло, сік і сироп з чорноплідної горобини знижують артеріальний тиск у хворих на гіпертонічну хворобу. Для цього рекомендується з’їдати в день 75-100 грамів ягід чи випивати 100-125 грамів віджатого соку протягом 10-15 днів.

Однією з найбільш корисних властивостей цієї ягоди є також зниження рівня холестерину в крові. Плоди чорноплодки призначають при різних порушеннях у системі згортання крові, кровотечах, ревматизмі, атеросклерозі, цукровому діабеті та алергічних захворюваннях. Дослідження останніх років показали, що чорноплідна горобина покращує функціонування печінки, а регулярне вживання цієї ягоди підвищує імунітет і позитивно впливає на роботу ендокринної системи.

Плоди і сік аронії врівноважують процеси збудження й гальмування в головному мозку і знижують емоційну неврівноваженість. Біофлавоноїдоактивні катехіни, які містяться в аронії, мають здатність нейтралізувати й виводити з організму радіоактивний стронцій.

Свіжі та сухі ягоди, соки та інші страви з чорноплідної горобини корисні всім – і дітям, і дорослим. Низка протипоказань існує лише для тих, хто страждає на виразкову хворобу шлунку і дванадцятипалої кишки, а також на гастрит з підвищеною кислотністю.

Оскільки чорноплідна горобина є чудовим радіопротектором, її можна споживати всім мешканцям великих міст, оскільки вона чудесним чином діє на імунітет і на загальний стан організму людини. Вживати чорноплідну горобину можна в будь-якому вигляді: свіжі ягоди; ягоди, перетерті з цукром; сиропи, киселі, повидла, варення; у сухому вигляді (заварювати чай).

Обирайте до власного столу якісні органічні сиропи, леквари та набори до узварів ТМ «Пан Еко», що містять чорноплідну горобину. Міцного Вам здоров’я, дорогі читачі!



 
Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 07-08 (09)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: