Чому жирна їжа здається нам такою смачною

Share on Facebook

Ми так часто даємо самим собі обіцянку не їсти ті чи інші продукти, будь-то шоколад, чіпси або інші смачні, але жирні продукти, але, на жаль, наша рішучість швидко проходить, варто нам тільки поглянути на них.


576З якої причини це відбувається? Далі ми розповімо наукові факти, які пояснюють, чому так складно встояти перед жирною їжею.

Приємний не тільки смак, але і звук!
Безумовно, смак і запах є першочерговими для нас при виборі пристрастей у їжі, проте, не варто забувати і про інші відчуття, якими ми наділені.

Почнемо з хрускоту
Кипляча вода не така гаряча, у порівнянні з киплячим маслом. І коли в таке масло поміщають їжу, пар швидко розширюється й утворює хрусткі бульбашки, які так пестять слух полюблювачів чіпсів або курячої піджаристої скоринки. Як виявилося, ми відчуваємо задоволення не тільки хрумтячи, але і слухаючи цей звук. Проводилося дослідження, у ході якого частина учасників їла чіпси, а інша частина одночасно ще й слухала хрускіт у навушниках. Після того, як всі учасники експерименту дали свої оцінки снекам, виявилося, що ті, які хрумкотіли, як і ті, хто слухав хрускіт у навушниках, вважали, що чіпси надзвичайно смачні.

Якщо ж ми говоримо про такі продукти, як шоколад, майонез або пудинг, смак відграє тут головну роль. Дегустатори говорять, що ступінь жирності продукту вони визначають, проводячи язиком по піднебінню. За таким же принципом, фахівці виконали експеримент зі свинячим язиком, якого опромінили за допомогою трибометру - інструменту, який визначає коефіцієнт тертя при ковзанні. З'ясувалося, що в результаті експерименту відбулися кількісні зміни смаку. А в іншому експерименті у рот учасника поміщали невеличкий мікрофон, щоб з'ясувати, який звук виникає при терті язика об піднебіння. Приміром, якщо пити каву з вершками, то звук буде м'якшим, ніж у випадку, якщо пити чорну каву. Незважаючи на те, що смак грунтується на дотику, "акустична" складова може допомогти більше дізнатися про те, як сенсорна система людини сприймає смак жирів.

Жири здатні посилювати аромат.
З'ясувалося, що в залежності від аромату, певний відсоток жирності створює різні ефекти. Так, наприклад, смак вишні посилюється без будь-якого жиру, а смак ванілі - навпаки. Більше того, інтенсивність післясмаку також залежить від жирності й аромату. Деякі аромати містять молекули жиру, тому жир подовжує відчуття смаку в роті. Звідси випливає, що продукти з низькою жирністю або знежирені не можуть дати такий ефект.

У людини є смакові рецептори, які здатні розпізнати смак жиру.
Всім відомо чотири основні смаки - солодкий, солоний, гіркий і кислий. Однак, на сьогоднішній день вчені стверджують, що у людини є 20 смакових рецепторів, які здатні розпізнати карбонат, кальцій, і, безумовно, жир. На нашому язиці міститься білок CD36, який виробляється нашим організмом. Він безпосередньо впливає і задіяний у формуванні відчуття смаку жиру, оскільки пов'язує жирні кислоти споживаної нами їжі. Над мишами, котрі відчувають нестачу цього білка, було проведено дослідження, яке показало, що такі миші менш зацікавлені у споживанні жирної їжі. Дослідження продовжили на людях, яке допомогло визначити, що ті люди, у яких даний білок виробляється в надлишку, відчувають смак жиру як більш насичений.

Таким чином, наука з'ясувала, чому вкрай складно створити гідну знежирену альтернативу тим продуктам, відсоток жирності яких досить високий. Створення жиро-замінника зі збереженим запахом - це вкрай складне завдання харчової промисловості, яке людству ще тільки належить вирішити.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: