Вчені розповіли, як столові прибори впливають на смак їжі

Share on Facebook

 

Британські вчені виявили, що форма, забарвлення, вага та інші властивості столових приборів впливають на смакові відчуття.

 

столові прибори

Як пояснили вчені з Оксфордського університету, наприклад, їжа стає солоною на кінчику ножа, або ж її щільність виростає, коли ви берете в руку пластикову ложку.

"Невеликі зміни у вигляді столових приборів і посуду можуть помітно позначатися на тому, наскільки смачною або ситною вам здається ваш обід. Зокрема, велику роль грає контраст кольорів між самою їжею і забарвленням посуду або ложок-виделок, завдяки яким смак їжі може значно змінюватися . Цю властивість можна використовувати для посилення ефективності дієт, у тому числі для зниження частки солі та цукру в їжі ", розповіла Ванесса Харрар.
У ході дослідження вчені простежили за змінами в реакції учасників експерименту на одну і ту ж їжу залежно від використовуваних столових приборів. Для цього вчені підготували кілька наборів кольорових пластикових і металевих ложок, ножів, а також різнокольорових пластикових стаканчиків і тарілок. У їжу добровольці споживали йогурт.
Виявилося, що столові прибори досить сильно впливали на смакові якості йогурту. Так, найбільш "смачними" були великі й легкі пластикові ложки з білим розфарбуванням, які робили йогурт більш "дорогим" і щільним, ніж той же самий кисломолочний продукт у поєднанні з іншим начинням.
Аналогічним чином, їжа на кінчику ножа здавалася учасникам експерименту більш солоною, ніж інші зразки йогурту.
Як вважають вчені, зібрана ними інформація допоможе дієтологам знайти нові способи зниження кількості калорій в дієті, маніпулюючи смаковими відчуттями їхніх пацієнтів.
Раніше американські дослідники з'ясували, як прості психологічні трюки змушують відвідувачів кафе і ресторанів їсти та платити більше, ніж їм потрібно, щоб втамувати голод.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: