Наука і вино. 12 нових причин пити червоне сухе

Share on Facebook

 

Кілька днів тому дослідники з Лікарні імені Генрі Форда в Детройті заявили, що червоне сухе вино перешкоджає втраті слуху. У червоному вині міститься речовина під назвою ресвератрол.

210

Вона, як вважають науковці, здатна уповільнювати втрату слуху і захищати вуха від старіння. Ресвератрол здатний пригнічувати експресію білка циклооксигенази-2, який викликає у вухах запальний процес і може різко погіршити слух. Крім того, ця речовина сприяє формуванню реактивних форм кисню, що грають важливу роль у передачі сигналів клітинами і гомеостазі.

Ця ж речовина здатна зменшувати апетит, повідомили в кінці минулого року дослідники з Норвезького університету. Науковці в рамках експерименту давали бджолам розчин ресвератролу, після чого у тих істотно падала тяга до солодкого. На думку експертів, той же ефект спостерігається й у людей.

Група дослідників з університету Іллінойсу нещодавно опублікувала дані наукового експерименту, який довів, що легкий алкоголь взагалі та вино зокрема покращують роботу мозку. Будучи трохи напідпитку, люди зазвичай здатні приблизно на 40% краще вирішуватипрості логічні задачі. Також вчені з'ясували, що жінки, які випивають склянку або дві червоноговина в день, на 30% менше схильні до повноти, ніж ті, хто не п'є взагалі. Ці ж експерти зазначили, що флавоноїди, які містяться в червоному вині, захищають шкіру від згубного впливу сонячних променів. Крім цього, регулярне вживання невеликої кількості вина піднімає в кровірівень естрогену й інших гормонів, необхідних для здоров'я кісток.

Корисне вино і для чоловіків. Келих червоного сухого в день здатний продовжити життя чоловікаприблизно на п'ять років, підрахували нідерландські науковці, що опублікували свою роботу вжурналі Епідеміологія і громадське здоров'я. Своє відкриття автори засновують на вивченні1373 респондентів у віці 50 років, які проходили обстеження протягом 1960-2000 років.

Чоловіки найчастіше вмирають від серцево-судинних захворювань. Фахівці провели дослідження за участю більше 1500 чоловік у віці 26-65 років з Італії, Бельгії та Англії. Вони довели, що регулярне вживання келиха вина і риби нормалізують роботу серця. Пов'язано це з тим, що в цих продуктах міститься жирна кислота Омега-3, яка служить гарним засобом для профілактики серцевої недостатності.

Повідомлялося також, що щоденне вживання безалкогольного червоного вина дозволяє знизити кров'яний тиск у людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань. Американськими вченими було доведено, що вино підвищує рівень оксиду азоту, який дозволяє знижувати як систолічний, так і діастолічний тиск. Оксид азоту допомагає кровоносних судинах розслаблятися і пропускати більшу кількості крові до серця і внутрішніх органів.

Науковці з Франції в 2011 році опублікували в галузевому журналі FASEB дані дослідження, яке довело, що вино деяким чоловікам може замінити роботу в тренажерному залі. Той самий ресвератрол, про який уже повідомлялося, зміцнює стінки судин, знижує рівень "поганого" холестерину й очищає артерії. Також з'ясувалося, це ж речовина допомагає підтримувати м'язи в тонусі і сприяє спалюванню жиру. Джеральд Вейсман, головний редактор FASEB, рекомендує пити вино всім тим мільйонам людей, які змушені вести сидячий спосіб життя.

У 2009 році фахівці з Інституту Коха провели дослідження понад 1500 австралійських чоловіків і з'ясували, що помірна кількість алкоголю сприяє поліпшенню сексуальної функції у чоловіків.Правда, дослідники рекомендували тоді пити не частіше п'яти разів на тиждень: у таких чоловіків проблеми з ерекцією виникали в середньому на 30% рідше, ніж у інших. Тут, правда, важливо пам'ятати, що якщо пити алкоголь часто і багато, то проблеми з потенцією також неминуче з'являться.

Науковці з університету Джона Гопкінса стверджують, що червоне вино підвищує імунітет нервових клітин мозку. Крім того, якщо пити часто, але по троху, то сповільниться швидкість вікових змін в судинах мозку і зменшиться ризик інсультів.

Група американських учених з університету Вісконсін-Медісон провела своє дослідження в 2008 році і прийшла до висновку, що червоне вино знижує темпи старіння організму і зберігає здорове серце. Вживання вина в невеликих кількостях призводить до ефекту, схожому з дією дієти із зниженою на 20-30% калорійністю.

Ще одне цікаве дослідження провели італійські науковці. Його результати вони опублікували на сторінках наукового журналу American Journal of Agricultural and Food Chemistry. Келих вина є чудовою профілактикою руйнування зубів, запалення ясен та ангіни, підсумували експерти."Отримані нами дані вказують на те, що вино може діяти як ефективний антибактеріальний препарат, що вбиває бактерії-стрептококи та інфекції верхніх дихальних шляхів", - зазначив професор Габріелла Гаццані.

До речі, сподіватися, що користь від цих відкриттів можна отримати, вживаючи виключнокорисні продукти, які містить вино, не варто. У журналі Cell Metabolism недавно були опубліковані дані про те, що вживання ресвератолу в чистому вигляді здоров'ю майже недопомагає. Те ж стосується і до інших харчових добавок, які продаються в чистому вигляді.Користь від них може бути тільки в тому випадку, якщо вони перебувають у складі червоноговина, стверджують вчені з Університету Вашингтона.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: