Природний рятівник від усіх недуг – брусниця

Share on Facebook

 

Брусницю полюбляють не тільки за яскравий колір і приємний смак із легкою гірчинкою! Разом з чорницею та журавлиною її називають ягодою-цілителькою. Cлов’яни здавна знали, що брусниця містить безліч корисних речовин. Насамперед вона захищає від різних запальних та інфекційних захворювань, тому знаходить застосування і в народній, і в офіційній медицині.

 

брусниця

 

У перекладі з латинської її назва означає «виноградна лоза з фригійської гори Іда». За легендою, що дійшла до наших днів, мешкала на цій горі богиня родючості Кібела. На голові вона носила вінок, сплетений з різних ягідних рослин, де переважали гілочки брусниці. Це свідчить про особливе місце брусниці серед інших рослин.

Минули часи, і нині брусниця на нашому столі з’являється не так часто, як у наших предків. Тож давайте дізнаємося, якою брусниця є насправді.

На Русі ця ягода відома з давніх-давен. Росте на всій території України, особливо на Поліссі та в Карпатах. Той, хто піднімався в безхмарну височінь карпатських вершин або побував на Поліссі, не раз милувався цією рослиною.

Про цілющі властивості, які містять ягоди брусниці, знали наші далекі предки. Вони складали красиві легенди про цю зовні непомітну, але дуже корисну ягоду. Може саме тому народилася ще одна легенда про те, чому брусниця завжди залишається такою яскравою і нарядною. Одного разу ластівці вдалося роздобути чарівну живу воду. Пташка, поспішаючи подарувати людям безсмертя, набрала в дзьобик кілька крапель живої води і полетіла, щоб з висоти пташиного польоту окропити людей і подарувати їм вічну молодість. Дізнавшись про це, зла оса кинулася слідом за ластівкою, аби перешкодити їй, і високо в небі над хащами лісу вжалила бідну пташку. Скрикнувши від болю, ластівка пролила дорогоцінні краплі цілющої води. Вони потрапили на гілки сосни, кедра і брусниці, тому ті назавжди залишилися зеленими, втілюючи вічне життя, яке, на жаль, а може, на щастя, не дісталося людям...

Брусниця багата на вуглеводи та важливі для організму органічні кислоти (оцтову, лимонну, щавлеву, саліцилову, яблучну, аскорбінову тощо). Містить пектини, дубильні речовини, каротин, лікопин, танін, а також вітаміни А, В, С та Е. Крім того, ягоди містять до 15% корисних цукрів (фруктоза, глюкоза та сахароза), а також такі важливі для організму мінеральні речовини, як залізо, магній, фосфор, калій, марганець і кальцій.

Застосування брусниці як лікарського засобу пов’язане з її протимікробними, протизапальними, діуретичними, в’яжучими, жовчогінними властивостями. Сприяє ефективності антибіотиків, зміцнює захисні сили організму. Має також яскраво виражені тонізуючі, ранозагоювальні, жарознижуючі властивості, застосовується при авітамінозі та як засіб профілактики цинги та гельмінтозу.

Ягоди та листя брусниці мають величезний спектр лікувальних властивостей і застосовуються при каменях у нирках, подагрі, ревматизмі, циститі, виводять шлаки і токсини. Морс із брусниці або сироп корисний навіть при онкологічних захворюваннях та цукровому діабеті. Брусниця сприяє кращому засвоєнню їжі, посилює виділення слини, шлункового і панкреатичного соків, тому з її допомогою успішно лікують гастрити зі зниженою кислотністю (при підвищеній кислотності брусниця, навпаки, протипоказана) і запалення підшлункової залози. Застосовується як допоміжний засіб у лікуванні гіпертонічної хвороби.

Брусничне повидло корисно їсти породіллям, аби уникнути маститу та інших запальних післяпологових хвороб. А варення з брусниці разом із медом вважається надійним засобом від простатиту.

Народна медицина використовує брусницю також для боротьби з дизентерією, гепатохолециститами, гастритами, відкладеннями солей, ревматизмом, жовтяницею, туберкульозом та неврастенією, при внутрішніх, зокрема маткових, кровотечах.

Ягоди брусниці корисні для тих, чия праця пов’язана з напруженням зору (водіїв, пілотів, моряків, офісних працівників, школярів і студентів), оскільки сприяють ефективному підвищенню гостроти зору.

Сік і свіжі плоди здійснюють зміцнювальну дію на весь організм у цілому. Тривале застосування брусниці сприяє лікуванню печінки, жовчного міхура, загоює виразки шлунку та дванадцятипалої кишки. Брусничний сік дають дітям при діатезах.

Ягоди цієї магічної рослини використовують у їжу в свіжому вигляді та для приготування дієтичних продуктів: повидла, варення, сиропів, соку, компотів, маринадів, як начинку для цукерок.

Особливо корисні такі продукти, приготовлені за органічними стандартами. Шукайте в магазинах свого міста органічні джеми, соуси та сиропи ТМ «Пан Еко», приготовані для Вас з любов’ю за традиційними рецептами.

Зокрема, сироп із брусниці добре втамовує спрагу, а вітаміни та корисні речовини, що містяться в ньому, зміцнюють сили. До напою з брусничного сиропу дуже корисно додати бджолиний мед – одну чайну ложку на склянку. Вживаючи брусницю в їжу регулярно, Ви відразу відчуєте, як наповнюєтесь енергією і чудовим настроєм.

 

 

Вареники на сметані з брусницею

 

Інгредієнти:

100 мл сметани, 100 мл мінеральної води, 1 яйце, дрібка солі, 3-4 скл. борошна, 0,5 кг ягід брусниці або брусничне повидло «Пан Еко».

 

1. Змішайте сметану, яйце, воду і сіль, додайте борошно і замісіть м’яке тісто. Залиште загорнуте в поліетилен тісто відпочити на півгодини.

2. Розкачайте тоненько тісто на посипаній борошном робочій поверхні, виріжте відповідною формочкою невеличкі кружальця-варенички. У центр кожного вареничка викладіть невелику кількість ягід чи повидла, сформуйте вареник, заліпивши протилежні краї кружальця.

Подавайте гаряченькими зі свіжою сметаною. Задоволення таке, що за вуха не відтягнеш!

Смачного!

Салат із яблук з брусничним джемом та хріном

 

Інгредієнти:

яблука – 200 г,

повидло з брусниці «Пан Еко» – 3-4 ст. л.,

хрін натертий – 1 ст. л.,

збиті вершки – 1 скл.

 

Яблука вимийте та очистіть від шкірки та насіння. Наріжте маленькими тонкими шматочками, додайте брусничний джем та хрін. Готовий салат прикрасьте збитими вершками.

Смачного!

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 12 (13)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: