Шоколад відкриває свої секрети

Share on Facebook

 

Останніми роками ласунчики отримують безліч добрих новин про користь шоколаду та його позитивний вплив на організм. По-перше, було досліджено, що какао-боби містять велику кількість антиоксидантів – більше, ніж червоне вино та зелений чай! По-друге, антибактеріальні сполуки у бобах какао нейтралізують високий рівень цукру в шоколаді, що робить його кращим за інші солодощі.

 

19Але якщо Ви все ж більш прискіпливо дбаєте про власне здоров’я, обирайте органічний шоколад, виготовлений лише з сертифікованих органічних інгредієнтів найвищої якості. До того ж шоколад – невід’ємна частина святкового настрою! Зустрічайте зимові та інші свята з органічними ласощами.

 

Історія шоколаду

Напевне, Ви дуже здивуєтеся, почувши, що какао-боби – це фрукти! Ви ще більше здивуєтеся, коли дізнаєтесь, що цей фрукт є найбільш корисним для здоров’я серед усіх інших, улюблених нами!

Какао-боби почали використовувати ще за часів ацтеків, які вірили, що ці чудо-плоди є джерелом мудрості, енергії та слугують афродизіаком. Імператор ацтеків куштував какао-напій із золотого кубка. Пізніше какао-боби потрапили до Європи, де вперше у 1849 р. в Англії було приготовано шоколад. Вуаля! Саме тоді народився шоколад, який ми нині так полюбляємо.

 

Що корисного у шоколаді?

Зазвичай лише жінки знали про користь шоколаду. Ще в древні часи вони використовували його, аби досягти бажаної краси та зберегти молодість. Але тепер весь світ знає про переваги шоколаду для здоров’я, особливо органічного.

Плитка чорного шоколаду містить набагато більше антиоксидантів, ніж навіть чорниця, та більше флавоноїдів, ніж зелений чай! Фенол, який знаходиться у шоколаді, зміцнює імунітет, зменшує ризик виникнення раку, сприяє кращій роботі серця.

Уже протягом багатьох століть шоколад відомий як заспокійливий засіб. А все тому, що він піднімає рівень гормону серотоніну та ендорфіну. Саме ці речовини викликають відчуття ейфорії. Шоколад підвищує вміст і такої речовини, як анандамід, що має антидепресивні властивості. Дивовижно? Ще б пак!

Серед інших мікроелементів шоколад містить такі: магній та хром (відомі як регулятори вмісту цукру в крові), кальцій, залізо, цинк, мідь, сірку (відповідає за стан шкіри, нігтів та волосся), калій, марганець, вітамін В, а також теобромін (стимулює діяльність нервової системи та апетиту), кофеїн (у надзвичайно малій кількості), триптофан (дуже важлива амінокислота), серотонін (підвищує настрій та покращує самопочуття), флаванол (сильний антиоксидант, який підтримує, стимулює кровоносну систему та нормалізує тиск).

На противагу загальноприйнятим переконанням, чорний шоколад допомагає у боротьбі із зайвою вагою. Так, саме чорний шоколад пригнічує апетит і контролює голод! Він також прийде на допомогу курцям, оскільки антиоксиданти у його складі нейтралізують вільні радикали, які потрапляють до організму разом із токсичним тютюновим димом.

 

Майте на увазі

Якісний чорний шоколад дарує солодке, чуттєве та здорове задоволення. Але це чорний шоколад! Проте виробники пропонують нам і молочний, і білий шоколад, який складно назвати шоколадом.

Подивіться на склад таких продуктів: перше, що Ви побачите, – це цукор, сухе молоко і молочний жир. Це означає, що вміст цукру та молочних продуктів тут набагато вищий, ніж какао-бобів. У молочний шоколад замість какао-бобів та какао-масла додають какао-порошок, велику кількість цукру, молочний жир та сухе молоко або вершкове масло, смалець чи гідрогенізовану рослинну олію. Вченими доведено, що всі ці інгредієнти мають негативний вплив на здоров’я.

Білий шоколад за складом схожий на молочний, але без додавання будь-яких какао-інгредієнтів. А це вже не шоколад, а просто назва (як чай без чаю). Його можна вважати лише сумішшю цукру та жирів, і він не є здоровим продуктом.

 

Чому органік?!

Якщо Ви дуже полюбляєте шоколадні вироби і не хочете надто заглиблюватись у питання якості їх інгредієнтів, правильний вибір для Вас – саме органічний шоколад! Тепер Вам не потрібно турбуватися щодо можливих ризиків для здоров’я, коли Ви вже віддалися спокусі солодкого задоволення.

Органічний шоколад виготовляють лише з органічної високоякісної сировини. Знак органічного маркування на упаковці гарантує, що всі інгредієнти були вирощені без використання агрохімічних засобів, а у процесі виробництва самого шоколаду застосовувалися лише органічні інгредієнти. Одна з головних причин, чому варто обрати органік, у тому, що Ви уникаєте потрапляння до свого організму шкідливих залишків пестицидів, синтетичних речовин, інших хімікатів. Аби зберегти якнайбільше корисних речовин, виробники використовують сирі какао-боби – не обсмажують їх і не піддають глибокій обробці, не використовують штучних барвників та ароматизаторів.

Особливою якістю та смаком у світі відзначається такий органічний шоколад: «Rapunzel», «AtZ Organic», «Dagoba», «Organic Alchimist», «Green & Blacks», «Chateau de Bio», «Vivani» та інші.

Органічний шоколад уже продають і в Україні. Шукайте Ваші улюблені солодощі в магазинах органічних продуктів.

 

Шоколадна майстерня вдома

Час бажаних довготривалих свят уже не за горами. Варто починати готувати подарунки. А отримувати їх люблять усі: як маленькі діти, так і дорослі. Часом дорослі радіють подарункам навіть більше, ніж діти, особливо чоловіки.

Приготуйте шоколад у домашніх умовах своїми руками. Це не тільки дуже смачно, але ще і дуже захоплююче. Шоколад можна приготувати різних форм та смаків, до того ж це не так складно.

 

Інгредієнти:

5 ст. ложок молока; 50 г вершкового масла; 6-8 ст. ложок органічного цукру; 5 ст. ложок органічного какао; 1 ч. ложка органічного борошна.

У невелику каструлю вливаємо молоко, додаємо какао, цукор, добре перемішуємо і ставимо на вогонь. Доводимо до кипіння і додаємо 50 г вершкового масла. Помішуємо суміш повільно і безперервно, поступово додаємо борошно і знову доводимо до кипіння. Як тільки борошно повністю і рівномірно розмішається, знімаємо з плити каструлю.

У шоколад можна додати горіхи, родзинки, крем чи помадку. Якщо Ви будете робити шоколад з начинкою, то варто це робити шарами на етапі заливки у форми. До речі, для форм Ви можете обрати ємності будь-яких фігур на Ваш смак. Половину формочки заливаємо шоколадом, ставимо у холодильник, даємо застигнути, потім накладаємо начинку (наприклад, сертифікований органічний леквар чи сироп) і зверху знову заливаємо шоколад. Ставимо у холодильник до повного застигання. Вже через кілька годин шоколад стане твердий і буде готовий до вживання. Оформіть ласощі у красиву упаковку – Ваш подарунок готовий!

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 12 (13)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: