Переваги органічного м’яса

Share on Facebook

 

Якщо якісь тварини й були вегетаріанцями, то це, звичайно, жуйні! Тому годувати їх побічною продукцією життєдіяльності тварин зовсім неприродно, але саме такий корм використовують високопродуктивні товарні ферми, особливо молочні, оскільки це дешеве джерело білку. Проте дрібні фермери, зокрема й органічні, годують худобу свіжою травою, сіном, силосом і фуражем, аби мінімізувати ризик виникнення коров’ячого сказу.


органічне м'ясо

Різниця у виробництві

Відмінності між органічним та промисловим неорганічним виробництвом м’яса досить суттєві. Почнімо з того, що в органічному виробництві існує цілковита заборона годувати ссавців і птицю побічними продуктами життєдіяльності тварин. Це правило йде врозріз з неорганічним виробництвом м’яса, де все ще дозволено згодовувати великій рогатій та іншій худобі корми тваринницького походження.

У 1997 р. у світі було заборонено в годівлі худоби використовувати головний і спинний мозок інших тварин, а також кров, відходи птахівництва та життєдіяльності людей. Хоча за конвенційного виробництва ще й досі дозволені такі субпродукти тваринництва:

  • желатин (добутий з копит великої рогатої худоби тощо);
  • жири та сало (від різних видів тварин);
  • свійську птицю та побічні продукти птахівництва;
  • свинячий смалець;
  • топлений жир коней.

В органічному виробництві всі перелічені кормові продукти для годівлі тварин заборонені.

 

Замінник молока

Неорганічні замінники молока зазвичай у своєму складі містять суху плазму та сироватку крові великої рогатої худоби й свиней. Нині активісти в усьому світі прагнуть домогтися заборони цієї практики.

Більшість телят годують органічним незбираним молоком. Замінники молока можуть бути використані тільки як доповнення до основного раціону. В такому разі американське регулювання NOP вимагає, щоб замінник молока не містив жодних немолочних продуктів, антибіотиків, субпродуктів тваринництва.

 

Інспекція комбікормових заводів

Щоб виробляти органічні корми для худоби, комбікормовий завод має пройти відповідну інспекцію та сертифікацію. Якщо ж він виробляє як органічні, так і неорганічні корми, необхідно виконати процедури, які запобігали б змішуванню їх. Такі заходи передбачають оновлення та підготовку зберігальних бункерів, а також обладнання для змішування та фасування партій органічних кормів. Також має бути унеможливлено забруднення органічних кормів антибіотиками, гормонами, інсектицидами, продуктами тваринного походження.

 

Інспекція боєнь

Забій органічних тварин має здійснюватися на відповідних сертифікованих бойнях. Для цих потреб на бойнях слід використовувати чисте й вільне обладнання. Необхідно забезпечити умови, за яких у жодному разі не відбувалося б змішування органічного й неорганічного м’яса, а також забруднення першого забороненими речовинами. У документації треба неодмінно зберігати всі записи про забій органічної худоби та заходи, вчинені для захисту органічної цілісності. Якщо бойня зможе довести свою здатність відокремлювати тварин і м’ясну продукцію та забезпечити органічну цілісність забою, її можуть сертифікувати за органічними стандартами. Такі вимоги пов’язані з тим, що вона не обов’язково повинна спеціалізуватися лише на забої органічних тварин.

 

Тестування на коров’ячий сказ

Щороку в світі забивають мільйони особин великої рогатої худоби. Проте лише в окремих країнах здійснюють дослідження тварин на хворобу коров’ячого сказу.

100% худоби піддають тестуванню в Японії та Великій Британії, близько 75% – у Німеччині та Франції, і лише 0,5% – у США.

 

Коров’ячий сказ на органічних фермах?

У Європі було зареєстровано кілька випадків захворювання великої рогатої худоби на органічних фермах. За результатами розслідування було встановлено, що худоба народжена в іншому місці. Телят придбали на конвенційних фермах, а на органічних вони перебували на відгодівлі в перехідному періоді.

Тому нові органічні стандарти передбачають відгодівлю й утримання тварин на органічних фермах від народження й до забою, щоб м’яcна продукція дістала відповідний сертифікат. Перетворення неорганічних тварин на органічні можливе лише для виробництва нехарчової продукції, наприклад вовни,  але не для органічного м'яса.

 

Ризики для здоров'я

У світі щороку тисячі людей умирають від хвороби Крейтцфельда-Якоба. Нещодавні дослідження, проведені в Європі, пов’язують випадки захворювання людей на цю недугу з новими формами коров’ячого сказу (губчастої енцефалопатії), знайденими в «здорових» корів.

 

Вибір споживачів

Один зі способів розв’язати проблему – відмовитися від споживання м'яса. Проте, якщо вам це не до вподоби, харчуйтеся «з розумом».

Уникайте споживання яловичого фаршу, якщо не знаєте, як утримували тварин і чим їх годували. Краще придбати шматок м’яса без кістки та приготувати фарш самостійно.

Найліпше купувати м’ясо в перевірених фермерів. Беріть його прямо з ферми, краще органічної, де ви напевне знаєте, що худобу не годують продуктами тваринного походження та іншими забороненими кормами. Або ж купуйте м’ясо в спеціалізованих органічних магазинах чи на фермерських базарах. Не соромтеся спитати м’ясника, звідки надійшло м’ясо та як утримували тварин. І завжди вимагайте від продавців маркування та сертифікат походження продукту.

Все ж таки від уряду варто вимагати заборони на годівлю жуйних тварин продуктами тваринного походження. Хоча б тому, що корови – вегетаріанці!

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 05-06 (08)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: