Ожина – природна аптека мікроелементів

Share on Facebook

 

Запашненькі чорненькі ягідки, що нагадують за формою малину, рясно прикрашають колючі кущі ожини українських лісів із червня по серпень. Греки називали ожину кров’ю титанів, яку ті, за легендою, пролили на землю під час жорстокої битви з богами.


175

Можливо, саме тому після затяжної хвороби або складної операції корисно вживати ожиновий сік чи сироп, що чудово відновлюють сили та зміцнюють ослаблений організм. А ось в Англії, наприклад, через дугоподібні вкорінені паростки ожини змушували пролазити хворих. Вважали, що гострі шипи цієї рослини «здеруть» із людини всі недуги.

 

Ожина – напівчагарник із розпростертими шипуватими пагонами до 1,5 м завдовжки. Квітне з кінця травня і до осені. Час збору плодів – наприкінці літа, листя – протягом усього літа, коріння – лише восени.

Ожина росте на всій території України по долинах річок і струмків, ярах, сирих лісах, у заростях чагарників, на вирубках і галявинах, уздовж парканів. Має безліч видів і різновидів. Особливо поширена на Поліссі, у Карпатах, Лісостепу та гірських районах Криму.

У народі ожину називають скупою травою. Існує легенда, що в одному селищі жив багатий, але скупий чоловік. Мав він двох дочок, хоч красивих, однак надто жадібних. Через їхню скупість ніхто не хотів брати з ними шлюб. Тому пішов їхній батько до чорта і став просити, щоб його добро і дочки нікому не дісталися. Чорт із радістю погодився, перетворивши дочок на колючу ожину, перегородивши шлях до його скарбів. Побачив це дійство ангел небесний, розповів Божій Матері. Вона намагалася врятувати дівчат від чарів. Вдалося перетворити молодшу сестру на духмяну малину. Старша ж залишилася колючою ожиною. Але благодать Божа вселилася в неї, недарма вона п’є кров землі, воду чисту, дарує сизу, смачну, корисну лікувальну ягоду.

Ожина – справжнє джерело корисних мікроелементів для організму. Ягоди містять цукри глюкози, сахарози та фруктози (5,1-13%), органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову, винну тощо (0,5-1,5%), пектинові речовини (1,8%), клітковину (2-4%), вітаміни групи Р, В, Е, С, каротин, солі калію, марганцю, міді, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо тощо.

Плоди ожини мають тонкий своєрідний смак і аромат завдяки дуже гармонійному поєднанню природних цукрів і кислот. Вони дають високоякісні продукти переробки: джеми і желе, мармелад, соки і сиропи, вино та інші напої.

Лікарські властивості ожини сизої відомі вже понад дві тисячі років. Ще давні греки використовували відвар із її листя як протизапальний засіб при захворюваннях ротової порожнини та ясен.

Ожина має протизапальні, бактерицидні, заспокійливі, кровоочисні та загальнозміцнюючі властивості. Найчастіше ліки з цієї рослини вживають при застуді, ангіні, запаленні легень, після сильного перемерзання. Крім того, ожина діє на організм як сечогінний і потогінний засіб, зупиняє кров, має в’язку дію, тому ефективна при лікуванні запальних захворювань нирок, сечового міхура.

Корисні властивості ожини сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, поліпшують апетит, посилюють перистальтику кишечника, допомагають при атеросклерозі й гіпертонії, заспокоюють нервову систему, зміцнюють імунітет організму.

Ожину застосовують при запаленні нирок, печінки, діабеті, дизентерії, неврозах, гастритах, шлункових і кишкових кровотечах, екземі, пневмонії, гіпертонії, атеросклерозі як ранозагоювальний, заспокійливий засіб.

За допомогою ожини ефективно лікують дизентерію, гіпертрофію передміхурової залози, цукровий діабет, шкірні захворювання (екзему, лишаї, трофічні виразки, гнійні рани).

Ягоди ожини особливо корисні жінкам у клімактеричний період. Жінкам бальзаківського віку рекомендують запастися соком та сиропом на зиму і готувати собі напій із медом як загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб.

Плоди ожини дуже цінуються як засіб, що виводить із організму радіоактивні елементи і солі важких металів, поліпшує діяльність судин головного мозку, покращує пам’ять, нормалізує сон.

Багатий вітамінний склад ягід ожини зумовлює доцільність її використання з метою профілактики чи подолання нервових хвороб, стресів, які притаманні сучасному суспільству. Адже під час хвилювань порушується багато нормальних функцій організму, зокрема всмоктування білка, відновити які допоможуть вітаміни. Тому купуйте смачні органічні сиропи та леквари «Пан Еко», аби з користю, особливо навесні, можна було подолати вітамінне голодування організму.

Ось така вона дика недоторкана лісова красуня! Не відмовляйте собі у задоволенні поласувати корисними ягідками та будьте завжди здоровими!

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 05-06 (08)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: