Корисні властивості черемші

Share on Facebook

 




Все частіше на наших городах можна зустріти черемшу, корисні властивості якої роблять цей вид цибулі все більш популярним. У природі черемша росте в тінистих вологих місцях, її можна зустріти як в лісах, так і на полях.

черемша

Черемша — це багаторічна трав‘яниста рослина, відрізнити її можна за двома прикореневими листами продовгуватої форми і зонтикам, що складається з дрібних квіток білого кольору. У народі галявини з черемшой називають ведмежим лугом, так як це перше рослина, якими харчуються що прокинулися від сплячки ведмеді, щоб набратися сил.

Корисні властивості черемші
За хімічним складом черемша відрізняється насамперед великим вмістом аскорбінової кислоти: в 100 грамах черемші її міститься більш ніж 100 мг. Це в два рази більше, ніж в капусті, в три рази більше, ніж у зеленій цибулі і редьці, в п’ять разів більше, ніж в картоплі і бобах й у десять разів більше, ніж в часнику, буряку і огірках. Як відомо, вітамін С сприяє нормалізації серцево — судинної системи нашого організму, він знижує проникність судинних стінок, підвищує їх міцність та еластичність, а також регулює холестериновий обмін.

Крім того корисні властивості черемші обумовлені вмістом у ній вітамінів В1, В2, РР та бета-каротину. Вітамін В1 дуже важливий для нормалізації обміну речовин, а також необхідний для нормальної діяльності центральної і периферичної нервової системи. Вітамін В2 необхідний для утворення червоних кров‘яних тілець, позитивно впливає на стан наших очей, слизових оболонок, шкіри. Вітамін РР бере участь у величезній кількості реакцій організму, головними з яких є нормалізація холестеринового обміну і кровотворення.

Застосування черемші в лікувальних цілях
У лікувальних цілях застосовують свіжий сік і листя черемші, але найбільш ефективної вважається спиртова настоянка, в якій найкращим чином проявляються її лікувальні властивості. Для її приготування листя і цибулини черемші дрібно нарізати, укласти до верху в пляшку і залити горілкою або 40-процентним спиртом і поставити в тепле місце на два тижні. Беруть таку настоянку по 10 — 15 крапель на 100 грамів води три — чотири рази на день. Настоянка покращує пам’ять, попереджує розвиток атеросклерозу, знімає запаморочення, безсоння, покращує настрій.

Свіже листя черемші мають сечогінну властивістю і можуть застосовуватися при захворюваннях сечостатевої системи. Свіжий сік черемші сприятливо впливає на шкіру, допомагаючи впоратися з висипкою, вуграми, довго не гояться ранами і виразками.

Для зовнішнього застосування настоянку готують таким чином: щільно викласти в банку дрібно нарізану черемшу, залити горілкою або спиртом і настоювати в темному місці один місяць. Потім настій процідити і використовувати для розтирання при радикуліті і остеохондрозі.

Черемша протипоказана вагітним жінкам, а також при таких захворюваннях, як гепатит, холецистит, панкреатит, коліт, гастрит і виразка шлунку.
Не слід вживати більше 15 листків черемші, інакше може виникнути головний біль і безсоння.

Будьте здорові!

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: