Ананас замість подарунка до свят

Share on Facebook

 




Хто не мріє в холодну пору року опинитися у тропічній країні на березі океану?.. Або посеред поля запашних ананасів… А якщо ці ананаси ще й органічні? Смачні, солодкі, кислі й соковиті одночасно!

76

Ананас – дарунок тропіків, який приносить у дім духмяний сонячний аромат і відчуття свята. Плід ананаса має вигляд гігантської шишки з дивакуватим зеленим «чубом», а груба шорстка шкірка покриває дуже соковиту кисло-солодку м’якоть.

Дозрілий ананас – надзвичайно ароматний та смачний! Його м’якоть на 86% складається з води, в якій доволі багато простих цукрів (12-15 мг %), органічних кислот (0,7 мг %), аскорбінової кислоти (50 мг %). Крім того, в ананасі містяться вітаміни В1, В2, В12, РР, провітамін А, а також багато мінеральних речовин – калій (до 320 мг %), залізо, мідь, цинк, кальцій, магній, марганець, йод. Усе це робить тропічний фрукт неперевершеним джерелом харчування сучасної людини.

Завдяки комплексу біологічно активних речовин ананас має унікальні лікувальні властивості: стимулює травлення, очищає кишечник, знижує в’язкість крові та кров’яний тиск, попереджає розвиток атеросклерозу. Особливо популярним він став завдяки вмісту ферменту бромеліну, відомого протизапальними властивостями, що робить ананас суперпродуктом для суглобів.

Батьківщина ананасів – Південна Бразилія та Парагвай, де і нині ростуть їхні дикі родичі. Назва «ананас» походить від слова «нана» (що у перекладі означає «смачний фрукт»), як його у давнину називали місцеві індіанські народи. Саме вони почали вирощувати цей фрукт у своїх господарствах. Індіанці вважали ананас символом дружби та гостинності, тому вони завжди прикрашали вхід до власної домівки його листям та плодами перед приходом гостей.

Як і більшість інших овочів та фруктів, ананас до Європи привіз Христофор Колумб, який разом зі своїми матросами вперше побачив цей диво-фрукт у 1493 р. на о. Гваделупа. Європейці перейняли традиції індіанців, тому вхідні двері у той час були прикрашені різьбленням ананасів у Іспанії, Англії, а потім і в Новій Англії.

Нині ананас вирощують у Коста-Ріці, Гватемалі, Гондурасі, Гані, Кот-д’Івуарі та багатьох інших тропічних країнах. За останні сто років цей фрукт став одним із провідних комерційних плодових культур з тропіків. Одним з найбільших експортерів ананасів до Європи та України є Кот-д’Івуар. Останнім часом ця країна тримає курс на органік!

Як перший крок у Національному центрі агрономічних досліджень було створено новий Департамент органічного сільського господарства. Після систематизованих навчань департамент запропонував усім зацікавленим семінари та курси щодо методів органічного виробництва і сертифікації.

На початку проекту було висаджено перші 2 га органічних ананасів. Тут не використовують синтетичні мінеральні добрива, стимулятори росту, пестициди. Система вирощування органічних ананасів спрямована на покращення стану ґрунту, нарощування гумусу, розвитку природньої системи боротьби з хворобами, шкідниками та бур’янами.

Органічні ананаси ростуть повільно – період від моменту їх посадки до моменту збору врожаю може тривати до 1 року і більше. Насправді необхідно чимало часу, поки сонце та ідеальні кліматичні умови зроблять плід соковитим та солодким. Цікаво знати, що сонце є важливим фактором достигання плоду, але забагато сонячного світла пригнічує його ріст. Тому найсмачнішими є маленькі ананаси. Великі ж плоди ростуть на затінених ділянках, що додає гіркоти до смаку плоду.

Спеціалісти радять обирати ананаси невеликого розміру з великими вічками та жовто-коричневою шкіркою, особливо в нижній частині.

Ананас завжди приваблював гурманів не лише своїми смаковими якостями, але ще й прекрасною формою та декоративним виглядом. Цей плід є твором мистецтва, і може з упевненістю одягти корону першості серед екзотичних фруктів. У деяких країнах стало традицією використовувати невеликі ананаси як прикрасу на свята. Ви збираєтеся у гості? Тим паче, що зима та весна багаті на різноманітні свята! Чому б не захопити з собою органічний ананас як подарунок?

 

Святковий фруктовий десерт

 

Ананас органічний – 1 шт.;

полуниця – 100 г;

лічі консервовані – 100 г;

світлий ром – 3 ст. л.;

цукрова пудра органічна – 1 ст. л.

 

Ананас невеликого розміру розріжте навпіл, обережно вийміть м’якоть, наріжте середніми кубиками. Полуницю промийте, видаліть плодоніжки, розріжте навпіл. Лічі відцідіть, просушіть.

Підготовлену м’якоть ананаса, полуницю і лічі викладіть у миску. Розчиніть у ромі цукрову пудру, залийте цим сиропом фрукти. Настоюйте 20 хв., після чого розкладіть усередині чаші ананаса. Зверху прикрасьте корицею та листям м’яти.


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01-02 (14)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: