Мандарин — символ свята чи лікар

Share on Facebook

 




Яскраві і соковиті мандарини здавна асоціюються з Новим Роком і Різдвом. Аромат свіжих фруктів разом із запахом ялинки або соснових шишок насичують будинок відчуттям свята і затишку. На новорічному столі мандарини завжди займають чільне місце, а діти найчастіше воліють їх.

47

Ці сонячні радісні фрукти з‘являються на ринках і в магазинах з пізньої осені несуть із собою гарний настрій, заряд бадьорості, вітамінів, а найголовніше — відчуття свята.

Чим же відрізняються ці цитрусові, окрім приємних асоціацій? Виявляється, мандарини багаті особливими речовинами-фітонцидами, що дійсно викликають гарний настрій. А високий вміст вітамінів і органічних кислот тільки підсилюють позитивний ефект. Мандариновий сік покращує травлення і прекрасно підходить до м’яса, а деякі елементи, що входять до складу сонячних фруктів, покращують гостроту зору і не дають з‘явитися багатьом хворобам.

Є версія, що мандарин отримав свою назву на честь правителів Древнього Китаю. Ароматний цитрус вважався в ті часи великою розкішшю, дозволити собі ласувати їм могли лише найбагатші і знатні жителі країни — мандарини. Тоді ж з’явився звичай підносити плоди мандаринового дерева правителям Китаю на знак вірності й поваги.

Що ми знаємо про мандарини? Правильно, мандарин — представник сімейства цитрусових, а значить, у ньому приховані цілі поклади вітаміну С. Але не тільки! Ще в цих «помаранчевих мячиках» міститься вітамін D, що володіє противорахітною дією, і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин. А ось нітратів в мандаринах не буває. Тому що ці шкідливі речовини з лимонною кислотою не вживаються.

Вибрати самий смачний мандарин зовсім нескладно. Смак мандарина можна визначити на око. Самі кислі — трохи приплюснуті, середніх розмірів мандарини Уншиу. Єдиний їх плюс — відсутність кісточок. Величезні, товстошкірі мандарини Сантра легше всього очищаються, але солоду їм теж не вистачає.

Існує величезна кількість способів використовувати мандарини в лікувальних цілях.

Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо рекомендується дітям (навіть немовлятам) і хворим.

Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном. Це добре відомий противозастійний та протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується щоранку випивати по склянці мандаринового соку.

При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини. Рясне вживання мандаринового соку — це чудова профілактика гельмінтозів. Мандариновий шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10-20 крапель за 15-30 хвилин до їди.

При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку 3 плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 літрі води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.

При шкірних захворюваннях дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, микроспорію). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багаторазово втирати в них сік з часточки або шкірки мандарина.

Незважаючи на лікувальні властивості, мандарини і можуть нашкодити. Так, вони дратують нирки і слизову оболонку шлунку і кишечника. Тому мандарини не варто вживати при виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентериті, коліті і при загостреннях, запальних захворюваннях кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

Але звичайно, в першу чергу, ми любимо мандарини за їх смак!

Мандарин — «бездоганний» цитрус! Поміркуєте самі, солодкий, без гіркуватого присмаку, вміст цукру на 7% більше, ніж в апельсинах, кірка легко відділяється від часточок, є сорти мандарина без кісточок, не псується при тривалому зберіганні, зберігає при цьому всі вітаміни, і не містить нітратів. Зате за вмістом вітамінів, цінних кислот і мікроелементів можна сміливо заносити в розряд рекордсменів! У мандарині міститься фолієва і бето-каротинова кислота, калій, магній і кальцій, вітаміни С, Р, В1, В2, А, D, ДО .

До речі, в їжу рекомендується вживати мандарини цілком — разом з білою сіточкою, що містить глікозиди — речовини, зміцнюють стінки судин. Так і шкірку викидати не варто, вона теж дуже корисна, за рахунок вмісту ефірних масел, органічних кислот, флавоноїдів, вітаміну С, каротину. Напій, приготований з відвару мандаринової шкірки і меду, покращує секрецію шлункового секрету і стимулюють засвоєння їжі, так і просто дуже смачний.

А ще з кірок мандарина можна зробити смачні цукати,що відмінно замінюють будь-які цукерки. Основна сфера застосування мандаринів — фруктові салати, варення, компоти і желе, але не тільки! Вони прекрасно уживаються з різноманітними овочами, рисом, м'ясом і рибою, так що цілком можна використовувати мандарини і як інгредієнт різних салатів і гарячих блюд.

Чим пахнуть мандарини…Дивом, таємницею,
казкою, снігом, новорічною ялинкою і гарним настроєм! Варто почати очищати мандарин від шкірки, притому в будь-який час року, і, вдихаючи цей тонкий, солодкий, своєрідний аромат, ми подумки переміщаємося в атмосферу новорічного свята — ось така виходить «машина часу»! Вже тільки за це можна любити мандарини!

А весь дивовижний ефект запаху — в ефірній олії мандарина, якими так багата його помаранчева шкірка. Вона досить гостра і змінює свої властивості в залежності від температури і сонячного світла — може і обпалити. До складу цього масла входять α-лімонен, цитраль, альдегіди, спирти, метиловий ефір антранілової кислоти. Поєднання цих компонентів і надає мандариновому маслу, плодам, листям і молодим паросткам своєрідний запах, який піднімає настрій, надає бадьорості. Так і дивитися на ці плоди одне задоволення, яскраві «помаранчеві кульки» дарують нам відчуття радості, захоплення і душевного підйому!

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: