Вітамін С проти застуди

Share on Facebook

 




В 70-х роках минулого століття Нобелівський лауреат доктор Лінус Паулинг заявив про те, що вітамін С — відмінний засіб лікування застуди та її профілактики. Він рекомендував щодня вживати 1000 мг вітаміну.

19

 Дебати про те, яка безпечна добова доза, йдуть давно. Не припиняються вони до цих пір. Офіційна медицина Великобританії, США, Канади, а також Всесвітня організація охорони здоров‘я рекомендують вживати лише 45-95 мг вітаміну С в день, попереджаючи про те, що високі дози вітаміну С (від 1000 мг і вище) надають шкідливу дію на організм.

Продовжувачі теорії Паулинга тим часом вважають, що при перших ознаках застуди потрібно прийняти ударну дозу аскорбінової кислоти — від 2000 до 3000 мг, розбивши його на три-чотири прийому. Свої рекомендації вони пояснюють його потужні антиоксидантні властивості. У наступні дні лікування застуди добова доза поступово скорочується до 200 мг на добу.

Що ж говорять на це опоненти? Вони не заперечують, що таким способом можна скоротити тривалість хвороби і пом’якшити симптоми. Запобігти захворюванню повністю, беручи профілактично вітамін С, не вдасться, хоча на 50% знижується ризик захворіти у тих, хто схильний до фізіологічних стресів (перебування в умовах низької температури, тривалому фізичному навантаженню). Небезпека полягає в наступному: велика кількість вітаміну С сприймається як надлишок і виводиться організмом назовні, провокуючи нерідко розлад ШКТ. Є ще гірше ускладнення — ймовірність пошкодження артерій, формування бляшок на стінках судин.

Та мабуть, кожному з нас самостійно вирішувати, в якій кількості вітамін С вживати щодня і під час застуди. Краще, звичайно, до вітаміну С у таблетках і капсулах звертатися в останню чергу, черпаючи його зі свіжих овочів і фруктів: червоного болгарського перцю, полуниці, чорної смородини, лимона, капусти, мускусної дині, шипшини, ківі, ананаса, манго, апельсина, грейпфрута, хурми, папайї та ін.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: