Де шукати «Правильний» кавун ?

Share on Facebook

arbyz

Спека в Україні набирає обертів. Висока температура б’є рекорди чи не щодня. Безперечно, така ситуація не може не впливати на стан здоров’я людей. Врятуватися від такої спеки можливо, вживаючи більше рідини та обмежуючи перебування під прямими сонячними променями. На допомогу людям поспіли і чудо-ягоди кавуни. Вони добре тамують спрагу, насичуючи організм не лише водою, але й значною кількістю корисних речовин, що підвищує стійкість організму до спекотної погоди. Звісно ж, якщо цей кавун «правильний» – стиглий, ароматний та не нашпигований нітратами.

 

Дані про «перший урожай» кавунів відбито ще в ієрогліфах Стародавнього Єгипту майже 5 000 років тому. Виявлено, що плоди кавуна часто поміщали в могили фараонів як хліб насущний для загробного життя. Згідно з єгипетськими міфами кавун «посіяв» бог пустелі та грози Сет, який уособлював зло.

До X сторіччя нашої ери кавун вирощувався в Китаї. У Європу чудо-ягоду привезли мавританські загарбники у XIII сторіччі. Нині кавун знайомий кожному.

Україна посідає третє місце в Європі з виробництва баштанних культур, поступаючись лише Росії та Іспанії.

Кавун приваблює прихильників не лише неповторним смаком соковитої м’якоті. Він ще є і джерелом легкозасвоюваних корисних речовин. Кавун містить корисні цукри (переважно фруктозу), мікроелементи (магній, калій тощо), пектин, каротин, вітаміни B1, B2, вітамін С, нікотинову кислоту та клітковину. Кавун багатий на фолієву кислоту – 150 г плода достатньо для задоволення добової норми у цьому вітаміні. Велике значення відіграє і вміст лікопину – природного антиоксиданта, здатного попередити розвиток раку.

Стиглий гарний кавун – цінний дієтичний продукт, який можна рекомендувати людям будь-якого віку. Він є сечогінним та жовчогінним засобом, має цілющу дію при хворобах печінки, жовчного міхура, нирок, сечовидільних шляхів. Ніжна клітковина та низька кислотність дозволяють уживати кавуни тим, хто хворіє на гастрити, гастродуоденіти.

Проте останнім часом ставлення до кавунів дещо змінилося. Така недовіра, варто сказати, небезпідставна. Зробити кавун небезпечним для здоров’я можуть й інтенсивні технології виробництва, і невідповідні умови зберігання, і порушення правил торгівлі.

Інтенсивне землеробство прагне досягти швидкого врожаю, максимально великих плодів. Щоб кавун швидше дозрів і набрав вагу, його обробляють великою кількістю добрив, насамперед азотними – нітратами (солями азотної кислоти). Удобрення ґрунту нітратами супроводжується їх накопиченням у плодах рослини. Нітрати самі по собі малотоксичні, але вони є попередниками нітритів, які утворюються у шлунково-кишковому тракті й здатні викликати онкологічні захворювання. Нітрити порушують транспортну функцію крові, впливаючи на гемоглобін, викликаючи кисневе голодування тканин.

Експерти говорять, що передусім необхідно остерігатися придорожніх лотків, куди потрапляє некондиційний чи забракований торговим і санітарним інспектором товар. За правилами, придорожня торгівля бахчевими культурами взагалі заборонена, товар з таких лотків повинен вилучатися. Достатньо всього кількох годин, щоб кавуни ввібрали в себе важкі метали вихлопних газів. Місце торгівлі повинно бути огороджене, під навісом, кавуни необхідно розкласти на товарних лотках, а не звалювати на купу на землі. У недбало накидані кавуни через мікротріщини здатні проникати бруд і хвороботворні мікроорганізми. Продавець повинен мати дозвіл санітарно-епідеміологічної станції на торгівлю та медичну книжку, а також сертифікат відповідності товару вимогам стандартів якості. У цьому сертифікаті має бути інформація про походження кавуна, вміст мінеральних добрив, пестицидів, важких металів, кількість радіації тощо.

Оскільки в нас прийнято з’їдати «смугастика» всією родиною – масове отруєння нітратами та пестицидами влітку зовсім не рідкість.

Кавуни найкраще вживати у період їхнього природного достигання – в кінці серпня, на початку вересня. У цей час кавуни спіють без добрив, а їхні смакові якості значно вищі.

Не варто купувати кавуни з пошкодженою шкіркою чи вже розрізані. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні в присутності повітря. Такий кавун може викликати розлад шлунково-кишкового тракту.

На жаль, сьогодні ніхто не може гарантувати високу якість кавунів на 100%, крім тих випадків, коли ви самі їх виростили, або ж вони вирощені у господарствах, сертифікованих як органічні. За органічними кавунами не потрібно їхати далеко за кордон. Вже і в Україні почали їх вирощувати в ФГ «Юпітер» Вовчанського району, Харківської області. То ж є надія, що виробництво «правильних» кавунів зросте на радість дорослим і малечі.



SOS! «Нітратний» кавун

 

Поради журналу ORGANIC UA, які допоможуть розпізнати «нітратний» кавун:

  1. інтенсивний червоний колір м’якоті з незначним фіолетовим відтінком;
  2. волокнини, які йдуть від серцевини до шкірки, мають не білий колір, а різні відтінки жовтого;
  3. у «неправильного» кавуна поверхня зрізу гладка, глянцева, а в «правильного» – вона іскриста та зерниста;
  4. розітріть шматок м’якоті кавуна у склянці води. Якщо кавун «правильний», вода просто помутнішає. В іншому випадку вона стане червоною чи рожевою.



Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 09 (10)' 2010

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: