Мода на біодинаміку або здоровий спосіб життя?

Share on Facebook

 

"Винороб - це той, хто створює вино на лозі, а не в підвалі", - Ніколя Жолі, засновник біодинамічного виноробства.


виноробство, біодинаміка

З цим твердженням можна погоджуватися або піддавати його сумніву. Однак з кожним роком, в нашому цивілізованому світі стає все більше адептів здорового способу життя, які шукають на етикетці бажану позначку "екологічно чистий продукт", що цілком закономірно.

Поряд з благами цивілізації, XX століття принесло в наше життя і поняття продуктів харчування, вироблених промисловим способом. Виноробство не стало винятком. Сьогодні багато винороби прагнуть до органічного вирощування винограду, а деякі й зовсім йдуть в "біодинамічне шаманство".

Саме Біодинаміка сьогодні є однією з найбільш дискутованих і спірних тем у сучасному виноробстві. Деякі вважають її утопією, шарлатанством чи просто вдалим PR-ходом, інші - прогресивним методом, який дозволяє отримувати екологічно чисті вина.

На противагу промисловому виноробству, біодинамічний метод виключає застосування хімічних добрив, передбачає підтримку природного рослинного покриву на винограднику і здійснення тільки ручного збору врожаю. Він також забороняє використання генетично-модифікованих лоз; ферментація може проходити тільки з натуральними дріжджами. Застосовуються також стабілізація і фільтрація вин.

Почати, мабуть, варто з визначення цього поняття. Біо (bios) - це життя, динаміс (dynamis) - це рух і сила, в перекладі з грецької мови. Лінгвістичний сенс терміна - "життєва сила".

Витоки біодинаміки слід шукати ще в 1980 році, коли багатьом виноробам довелося зіткнутися з плодами ведення промислового сільського господарства.На виноградниках виникла проблема здорового грунту та лози. Згубний вплив від застосування хімічних препаратів, призвело в ряді випадків до значного погіршення якості вин.

Першим адептом нової біодинамічної філософії слід вважати французького енолога Ніколя Жолі (Nicolas Joly), на візитній картці якого незмінно значиться: "Помічник природи, не винороб". Однак витоки біодинамічного виноробства сягають до австрійського філософа Рудольфа Штайнера (Rudolph Steiner), який розробив принципи біодинамічного землеробства на початку 20-го століття.

Основна концепція виробництва вин, за законами біодинаміки, полягає в тому, щоб розглядати виноградник як єдину систему, в якій рослини і грунт - тільки два компоненти з безлічі інших. Все, від рослин до тварин, що мешкають на ділянці, а також вода, сонце, зірки і місяць розглядається як безпосередній вплив на здоров'я виноградника і винограду.

Так, наприклад, в якості добрив біодінамісти використовують спеціальні органічні компости з останків місцевих фермерських тварин з додаванням гомеопатичних препаратів. Листя кропиви витримуються в рулоні з торфу, листя деревію витримують в сечовому міхурі оленя, польову ромашку витримують в коров'ячих кишках, кульбаба в коров'ячому гної, польовий шпат розбавляють водою і витримують в коров'ячих рогах і т. д.

Потім ці природні добрива "активізують", надаючи їм життєву силу і заряджаючи їх.Для цього їх розмішують у відрах з водою, обертаючи 1 годину в одному напрямку, потім стільки ж у зворотному напрямку. При будівництві біодинамічної виноробні дотримуються класичні архітектурні закони, які враховують кут падіння сонячних променів.

Крім цього біодинамісти використовують і рядінший технологій. Так, наприклад, категорично не прийнятно механізований обробіток землі, грунт по-старинці обробляють плугом і кіньми, що цілком зрозуміло. Техніка утрамбовує землю, вона перестає "дихати", а разом з нею і виноградні лози.

Незважаючи на настільки нетрадиційні підходи до вирощування винограду, прихильників біодинамічного виноробства з кожним роком стає все більше, хоча вони досі знаходяться в явній меншості у виноробному світі.

Сьогодні експерти оцінюють частку біодинамічних вин не більш ніж 5%, від загального обсягу, хоча ще в 2000 р. ця цифра не перевищувала 2%. В даний час, у світі налічується більше 450 щодо великих біодинамічних виноробств, включаючи деяких прославлених виробників у провідних виноробних регіонах Франції, США (Каліфорнія), Італії, Німеччини та Австралії.

Серед них можна згадати знамениті бургундські господарства Domaine Leroy, Domaine des Comtes Lafon і Domaine Leflaive, відомі виноробні з Ельзасу, наприклад, Domaine Zind Humbrecht. Domaine Bott-Geyl і Marc Kreydenweiss, а також господарство Жана-Марка Брокар (Jean-Marc Brocard).

Втім, очікувати найближчим часом поголовної "біодинамізаціі", думаю, не варто.Скоріше, це бізнес для невеликих виноробства, ніж для великих промислових підприємств винних. Справа в тому, що при подібних технологіях виробництва, врожайність винограду значно знижується.

Так, за словами Олів'є Зінда Умбрехта, власника однієї з виноробства Ельзасу (Франція) Zind-Humbrecht, яке сповідує біодинамічне виноробство, його виноробня виробляє в 2-2,5 рази вина менше, ніж аналогічне винне господарство, не застосувуючи вищеописані технології. Втім, винороба це не бентежить. "Насправді виноград - це рослина, яка не любить приносити плоди. І тому, коли люди насильно змушують його це робити, він дає поганий виноград", - упевнений пан Зінда Умбрехт. Низька врожайність і ручна праця, який використовують біодинамісти, в 3-6 разів збільшує собівартість виробництва, що в свою чергу впливає на кінцеву ціну біодинамічного вина. Так, в середньому, його вартість на 20% вище традиційних аналогів.

Так чи варто переплачувати за "біодинамічне диво" і як відрізнити його від звичного побратима? В даний час для біодинамічних вин існують спеціальні сертифікуючі агентства. У більшості країн світу діє сертифікуються організація Demeter International, в США - Biodynamic Farming and Gardening Association (Асоціація біодинамічного землеробства і садівництва).

У Франції біодинамічних вина сертифікуються агентством Biodyvin. Перш ніж пройти сертифікацію, виробники вина повинні протягом трьох років застосовувати методи біодинамічного землеробства на своєму винограднику. Найбільша кількість біодинамічних господарств налічується у Франції. Серед виноробів, сертифікованих організацією Biodyvin, є навіть представники найбільш скептичного з усіх французьких регіонів - Бордо.

Організації, що займаються офіційної сертифікацією біодінамістов, перевіряють, чи дійсно вони використовують обумовлений список добрив і місячний календар.

 Тому при виборі вина, скоріше, варто орієнтуватися на винні господарства з високою репутацією, у переліку яких знаходиться і ряд біодинамічних виноробства.

http://life.pravda.com.ua

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: