Перша органічна равликова ферма Франції

Share on Facebook

органічна равликова ферма

Ще у стародавній Греції та Римі святкові столи прикрашали стравами, що готувалися з дещо дивних, дуже повільних і так прив’язаних до своєї домівки молюсків -- равликів. Серед інших смачних та популярних страв -- равлики у своїх раковинах, приправлені гарячим вершковим маслом, часником, цибулею, петрушкою та іншими травами, -- один з найвідоміших делікатесів та визнаних кулінарних візитівок Франції.

Відколи почався бум споживання органічних продуктів в Європі, прискіпливі споживачі стали частіше задумуватися над тим, з чого роблять їхню улюблену страву. Як наслідок -- виник попит на органічних равликів. Відповідь не забарилася. Подружжя Bonis (з ферми Cap’Helix в Goulien на півдні Бретані) створило першу французьку і, власне, єдину в світі, сертифіковану органічну равликову ферму.

Фермери-новатори готові захищати національну кулінарну гордість свого краю, яка, на їхню думку, потерпає від загрозливої конкуренції з боку Азії та Східної Європи. Подружжя наголошує, що у ресторанах Франції фактично неможливо знайти равликів з Бургундії -- переважна кількість делікатесу імпортується з України та Білорусі.

Франція все ще лідирує у світі за обсягами споживання равликів, хоча 20 тис. т на рік -- це менше половини показника 40-річної давнини. Проблема у тому, що переважна більшість равликів, що пропонуються на ринку, зібрані на дикій природі, і зовсім невелика кількість вирощена на фермах (лише 500 т равликів виду gros-gris та близько 15 т -- виду petit-gris).

Пан Bonis запевняє, що споживання знижується через те, що французи усе скептичніше ставляться до того, що їм подають у мушлях з традиційним маслом. Попит на якість та справжній смак весь час зростає.

Подружжя вирощує 250 тис. малих сірих равликів у відповідності з органічними стандартами. Раціон складається переважно з органічного соковитого зеленого листя конюшини та редиски на морському вапняку. Равлики -- дійсно free-range (вільно гуляють). Щоб відповідати критеріям французького органічного знаку AB, кожен молюск повинен мати не менше 35 см2 власної території – а це втричі більше, ніж зазвичай виділяється равликам, що вирощуються неорганічним способом. «Якщо у літак, розрахований на 200 пасажирів, напхати 400 -- вони не радітимуть. Равлики -- так само!» -- відмічає пан Bonis.

«У равликів мають бути лише сертифіковані органічні предки, годувати їх треба лише органічними продуктами, і жити вони повинні на вільній від пестицидів землі», -- повідомляє Telegraph.

Пані та пан Bonis самі допомогли Міністерству сільського господарства скласти перелік критеріїв за якими продукція маркується як AB-равлики, про це було оголошено у лютому 2007 року. Продавати равликів з офіційним органічним знаком подружжя почало вже наприкінці того ж року.

Сім’я Bonis сподівається, що нове органічне маркування відновить довіру до французьких равликів не лише з огляду на походження продукту, але й на його покращений смак. Фермери радіють, що й інші господарства починають їх наслідувати.

Розведення равликів виглядає актуальним і на фоні кризи, спричиненої в країнах ЄС ящуром та коров’ячим сказом. Ці небезпечні хвороби змушують людей шукати альтернативу свинині та м’ясу ВРХ. Багато споживачів, що турбуються про власне здоров’я, згадують про переваги екзотичних продуктів харчування, які до того ж вважаються делікатесом.

Приємним є й той факт, що економічна криза не надто позначилася на цьому органічному равликовому бізнесі!

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 01' 2009

Коментарі (1)
1Вівторок, 06 червня 2017, 20:38
Васч
Співпраця звами та відкриття вашоі мережі у мене на Закарпатті

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: