Портрет органічних яєць

Share on Facebook

organic_eggs

Усі пташині яйця — цінний харчовий продукт. Найбільш популярні курячі яйця, незважаючи на свій відносно невеликий розмір, – джерело добре засвоюваного білку, вітамінів А, D, Е та ряду вітамінів групи В, а також мінеральних речовин, так необхідних організму людини.


Виробництво

Органічні яйця можуть вважатися такими, якщо їх знесли кури, яких годують органічними кормами без додавання продуктів тваринного походження, хімікатів і антибіотиків. До того ж кури повинні утримуватися поза клітками на вільному вигулі.

За таких умов кури вільно пересуваються, тому є здоровими та мають збалансований гормональний рівень. Вони не потребують надмірного лікування та вживання антибіотиків. Дослідження доводять, що конвенційні кури, на відміну від органічних, виробляють надмірну кількість гормонів у своєму тілі, що є ризиком виникнення раку як для самих курей, так і для споживачів.

Кури постійно щось їдять, збираючи самостійно все, що їм потрібно для нормальної життєдіяльності. Визначити, чим харчувалася курка, можна за кольором жовтка. Конвенційні кури, яких годують лише кукурудзою та люцерною, несуть яйця з темно-жовтими жовтками. Пшениця та ячмінь зафарбовують жовток у блідо-жовтий колір. Кури, які їдять різноманітні корми, пасуться на траві, несуть яйця з яскравими жовто-оранжевими жовтками.


Поживність

Органічні яйця не лише екологічно безпечні та вільні від хімічних домішок та антибіотиків, але й мають позитивні особливості:

1. Низький рівень холестерину

Оскільки органічні кури вільно бігають цілий день, мають менше жирових відкладень, а разом з тим і менший рівень холестерину в яйцях.

2. Більше корисних поживних речовин

Органічні курі їдять більш різноманітну їжу, тому, природно, несуть якісніші яйця, що позначається на низькому рівні холестерину та більшій кількості таких корисних вітамінів, як Е, бета-каротин та Омега-3.

Крім того, органічні яйця містять здоровий білок та жир, вітаміни B2, B12, вітамін D, нікотинову та фолієву кислоту, життєво важливий лютеїн, який зменшує ризик виникнення катаракти та вікової дегенерації м’язів, а також холін, що має велике значення для формування нормальної структури клітини.


Інна Колесник

Федерація органічного руху України


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04 (07)' 2010

 


Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: