Ірландський органічний лосось – лідер європейського ринку

Share on Facebook

 

Ірландія – лідер з виробництва екологічно безпечних морепродуктів і розумного використання своїх морських ресурсів.


органічний лосось, органічна риба

Основні принципи екологічно раціонального виробництва в Ірландії передбачають наявність таких умов: чисті та екологічно стійкі водні екосистеми, чиста і натуральна сировина, контрольована щільність поголів’я при вирощуванні морепродуктів, суворо регульоване застосування кормів, використання натуральних продуктів і процесів, застосування поновлюваних запасів енергії, використання вторинної сировини, повторне застосування ресурсів і їх відновлення.

Ірландія належить до країн, які є найбільшими виробниками органічного лосося в Європі. Понад 83% лосося, який щорічно вирощують у державі, має органічну сертифікацію відповідно до органічних стандартів ЄС та місцевих органічних стандартів Ірландії, Франції (AB bio) та Німеччини (Naturland).

Умови, в яких вирощується ірландський лосось, унікальні: риба утримується у величезних морських загатах, розташованих уздовж узбережжя Атлантики в зонах найсильніших морських течій. Об’єм кожної загати перевищує 10 тис. м3. Щільність утримання лосося дуже низька: на 1 000 л найчистішої морської води припадає приблизно 2 рибини. Низька щільність утримання забезпечує здоров’я риби. До досягнення 18 міс. віку і свого середнього розміру особини пропливають відстань у 13 тис. км – приблизно стільки ж, скільки і впродовж природної міграції.

При виробництві органічного лосося використовують лише органічні корми. Для пігментації застосовують виключно натуральні інгредієнти. Крім того, виробники сумлінно дотримуються систем захисту навколишнього середовища, які передбачають постійний нагляд за його станом, зниження викидів відходів, виключення з обігу непридатних для вторинної переробки матеріалів.

Піонерами з вирощування органічного лосося в Ірландії є ферми «Mannin Bay Salmon Limited» та «Meitheal Eisc Teo», розташовані на західному узбережжі, в екологічно чистій зоні, надзвичайно сприятливій для вирощування лосося.

Рибне господарство «Mannin Bay Salmon Ltd» першим в Ірландії розпочало вирощування органічного лосося у відкритому морі. Лосось є традиційним продуктом для цієї місцевості та вже багато поколінь приваблює сюди рибалок з усього світу. Невелика ферма «Meitheal Eisc Teo» з графства Голуей вирощує органічний лосось у затоці Кілкерин у самому серці Ірландії. Обидві компанії дотримуються суворих органічних стандартів протягом усього циклу вирощування лосося.

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу"ORGANIC UA" 09-11 (25)' 2012

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: