Груша: смачний фрукт гарного настрою

Share on Facebook

 

Грушу часто називають королевою фруктів. Плоди грушевого дерева – одні з найкорисніших ласощів, про деякі властивості яких ви навіть не здогадувалися! Завдяки такому унікальному складу корисних речовин груша стала фруктом-цілителем.


груша

ЕКСКУРС В ІСТОРІЮ

Груші відомі людям дуже давно. Де саме їх почали вирощувати, вчені вагаються відповісти. Одні вважають, що у Китаї, інші – у Древній Греції. Згадки про це дерево зустрічаються і в китайській, і у грецькій літературі. У міфах Древнього Китаю людина, скуштувавши груш, не тонула у воді. Про їхні чудодійні властивості писав і Гомер у своїй «Одіссеї». Давньогрецькі та давньоримські богині – Афродита, Венера, Юнона, Гера – вважали груші своїм атрибутом. Богинь часто зображали з плодами цих фруктів у руках. Проте у ті часи вважали, що сирі груші – дуже шкідливі, тому можна вживати лише приготовані плоди.

Слов’яни зверталися до груші, здається, у всіх випадках життя. Маги та цілителі використовували її деревину, гілки, плоди у своїх обрядах та замовляннях. Люди вірили в її добру силу. Серби вважали це дерево святим і порівнювали з церквою. Білоруси не дозволяли рубати грушу, тому що вірили, що під нею відпочиває Богородиця. Словаки саджали груші біля церков на честь Діви Марії, а також грушевими дровами топили піч, у якій випікали різдвяний хліб.

Українці використовували грушу у весільних обрядах. Коровай обов’язково прикрашали гілками дерева, а на всіх перехрестях, які проїжджала наречена на вінчання, розкидали сушені груші. Жінці після пологів обов’язково давали грушевий напій. Отож, груша – символ української хазяйновитості та міцної сім’ї.

Нині майже немає країн, де б не вирощували це плодове дерево: з усіх зерняткових порід груша посідає перше місце у світі за площею, і саме плодів цього дерева збирають найбільше. Відомо близько 5 тисяч сортів груш, вони відрізняються за смаком, формою, розмірами і забарвленням, а також часом дозрівання плодів.

  

ЕНЕРГЕТИЧНА ЦІННІСТЬ

Калорійність – 42 ккал

Білки – 0,4 г

Жири – 0,1 г

Вуглеводи – 11,4 г

Клітковина – 2,3 г

Пектини – 0,6 г

Вода – 84 г

 

ВІТАМІНИ

Вітамін А – 0,01 мг

Вітамін В1 – 0,02 мг

Вітамін В2 – 0,03 мг

Вітамін РР – 0,1 мг

Вітамін В5 – 0,05 мг

Вітамін В6 – 0,028 мг

Вітамін В9 – 2 мкг

Вітамін С – 5 мг

Вітамін Е – 0,36 мг

 

МАКРОЕЛЕМЕНТИ

Калій – 119 мг

Кальцій – 19 мг

Магній – 9 мг

Натрій – 14 мг

Фосфор – 11 мг

 

МІКРОЕЛЕМЕНТИ

Залізо – 2,3 мг

Йод – 1 мкг

Кобальт – 10 мкг

Марганець – 65 мкг

Мідь – 120 мкг

Молібден – 5 мкг

Фтор – 10 мкг

Цинк – 190 мкг

  

ГРУШІ

підвищують захисні сили організму,

протистоять інфекційним захворюванням,

здійснюють протизапальну дію,

сприяють загоюванню ран, синяків, саден,

нормалізують роботу серця та м’язів,

стимулюють діяльність печінки та нирок,

знижують рівень холестерину в крові,

поліпшують обмін речовин,

зміцнюють кровоносні судини,

борються з депресією та безсонням,

долають утомлюваність, запаморочення, втрату апетиту,

виводять токсини та важкі метали,

нормалізують рівень цукру в крові.

  

Груша – цінне джерело органічного цинку, якого у цьому фрукті більше, ніж, наприклад, у абрикосах, яблуках, персиках, сливах та чорній смородині.

 

Одна середня груша містить 10% денної норми вітаміну С.

 

ГРУШІ ПРОТИ ХВОРОБ

Багатий мінеральний та вітамінний склад груші робить цей фрукт незамінним продуктом при різноманітних захворюваннях, серед яких – холецистит, гастрит, закрепи, головний біль, безсоння. Крім того, груші використовують при запамороченнях, тахікардії, втраті апетиту, після важких фізичних вправ для відновлення сил. Плоди також застосовують як протизапальний, сечогінний та протикашльовий засіб, а також при лікуванні сечокам’яної хвороби, захворюваннях шлунка та кишечника.

 

ДОПОМАГАЮТЬ ПРИ ДІАБЕТІ ТА ОЖИРІННІ

Груша міститься у раціоні людей, хворих на цукровий діабет, ожиріння та з іншими порушеннями діяльності підшлункової залози. Пояснити це можна тим, що більшість вуглеводів, що входять до складу плоду, складає фруктоза (як відомо, фруктоза не потребує інсуліну для засвоєння), яка не впливає на рівень цукру в крові.

  

АКТИВУЮТЬ ІМУННУ СИСТЕМУ

Біологічно активні речовини, які входять до складу грушевого соку та м’якоті, активують діяльність імунної системи людини і допомагають виводити токсини та важкі метали з організму.

  

ЗНИЖУЮТЬ ВИСОКУ ТЕМПЕРАТУРУ ТІЛА

У вас підвищена температура? Не поспішайте шукати аспірин чи інші жарознижувальні препарати. Зробіть краще відвар зі спілої груші. Такий напій допоможе нормалізувати температуру тіла та збагатить ослаблений організм вітамінами. Марганець у складі груші допомагає протистояти бактеріям і навіть знезаражує їх.

 

НОРМАЛІЗУЮТЬ РОБОТУ СЕРЦЯ

Груша знижує рівень шкідливого холестерину, нормалізує ритм серця, позитивно впливає на зміцнення стінок кровоносних судин. Крім того, груші містять багато заліза, яке стимулює процеси кровотворення.

 

ЗБЕРІГАЮТЬ ЧОЛОВІЧЕ ЗДОРОВ’Я

Для чоловіків груша – просто король фруктів, її ще часто називають фруктом чоловічої сили. Впродовж багатьох років у народній медицині груші застосовують для лікування та профілактики простатиту. Рецепт доволі простий: щодня достатньо випивати склянку грушевого компоту чи соку!

 

ПІДНІМАЮТЬ НАСТРІЙ

Завдяки вмісту ефірних олій, які знімають напругу та позитивно впливають на нервову систему, груші мають здатність піднімати настрій та боротися з симптомами депресії. Більше того, цей фрукт дає людині енергію. Дуже корисно їсти груші людям, які стомлюються на роботі.

 

 

ГРУШЕВІ РОЗВАНТАЖУВАЛЬНІ ДНІ

Смачні розвантажувальні дні можна організовувати не лише для схуднення, але і просто для очищення організму. Достатньо всього двох днів у тиждень, але з перервою: протягом дня з’їдайте 1,5-2 кг свіжих груш (тверді груші можна відварити чи запекти).

Тверде насіння всередині ніжної м’якоті груш мають целюлозну структуру, не перетравлюються у шлунково-кишковому тракті: вони, як мітла, очищають кишечник від залишків їжі.

 

 ЧУДО-ГРУШІ У КОСМЕТИЧНИХ ЦІЛЯХ

Грушеві маски підійдуть для будь-якого типу шкіри. Завдяки їм пори звузяться, а шкіра стане гладенькою та еластичною. Для приготування живильної маски необхідно натерти плід на дрібній тертці, додати 1 ст. л. соку грейпфрута, 1 ст. л. сметани. Суміш нанести на 20 хв, змити та протерти обличчя тоніком.

Якщо шкіра обличчя має блідий та втомлений вигляд, корисно застосовувати таку маску: змішати 2 ст. л. м’якоті дозрілого фрукта з 1 ч. л. лимонного соку, 2 ч. л. збитого яєчного білка. Через 20 хв змити шкіру, протерти тоніком та нанести зволожувальний крем.

 

Наскільки корисна груша, можна визначити за її ароматом: якщо плоди досить м’які та зрілі, а їхній аромат яскраво виражений, то вони будуть не тільки смачні, але й допоможуть при багатьох захворюваннях, а також принесуть багато користі нашому здоров’ю і красі.

 

ГРУШЕВИЙ СІК

Дуже корисний грушевий сік: його можна пити щоранку як загальнозміцнювальний, тонізуючий і вітамінний напій.

Незамінні груші та грушевий сік у раціоні вагітних жінок, дітей та людей з порушеним процесом кровотворення, оскільки вони містять багато фолієвої кислоти, навіть більше, ніж у чорній смородині.

У м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких не можна уявити собі нормальне функціонування серця і м’язів, адже саме іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Тому хворим з порушеннями серцевого ритму рекомендується вносити до раціону натуральний грушевий сік.

 

ОБЕРЕЖНО, ГРУША!

Не рекомендується споживати груші людям з розладами кишечника.

Краще відмовитися від груш натще та відразу після прийому їжі.

Не варто запивати груші водою чи заїдати їжею, що спричиняє важкість у шлунку.

 

Звичайно, вся згадана народна мудрість стосується виключно справжніх натуральних груш, при вирощуванні яких не застосовувались отрутохімікати. Тож обирайте сертифіковані органічні фрукти, дотримуйтеся наших порад та будьте завжди здорові! Використовуйте сезон спілих груш для оздоровлення свого організму. У міжсезоння на допомогу прийдуть сертифіковані органічні грушевий сік, сухофрукти та набори для узварів з грушами від ТМ «Пан Еко».

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 10 (20)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: