Там, де росте швейцарський шоколад

Share on Facebook

 




Чим простіше за все зіпсувати насолоду від такого чудового продукту, як шоколад? Підозрами, що при виробництві какао використовується дитяча праця. Щоб їх не виникало, швейцарські марки шоколаду вкладають кошти у навчання африканських фермерів новим технологіям вирощування та збирання цієї цінної сировини.

114

В Гані трудиться близько мільйона дрібних фермерів - раніше їх назвали б селянами. Вони обробляють по два гектара плантацій какао. В результаті, Гана зібрала в 2011 році більше одного мільйона тонн продукції, ставши другим у світі найбільшим виробником після Кот-д'Івуара, і покрила більше половини потреби в какао для виробників швейцарського шоколаду.

Ще кілька років тому дохід фермерів-селян був тут низький, методи вирощування дерев залишали бажати кращого, плантації старіли. Але потім попит на какао на світовому ринку виріс, і одночасно до його виробництва стало висуватися набагато більше вимог. Грамотні споживачі захотіли упевнитися, що при виготовленні шоколаду дотримуються позиції соціальної прийнятності продукту. Звинувачення громадських організацій, таких, як Бернська декларація, у тому, що за красивою обгорткою ховається експлуатація дітей, не до смаку шоколадним фірмам Конфедерації, які намагаються контролювати умови життя і роботи збирачів какао.

Компанія Lindt & Sprüngli з 2007 р. почала спільний проект з Armajaro, провідним дилером какао в Гані. Проект зачіпає більше 100 000 фермерів, задіяних у зборі какао-бобів, їх зберіганні та транспортуванні.«Завдяки постійним контактам Armajaro з фермерами і нашим регулярним візитам до регіону ми прекрасно знаємо умови виробництва, - заявив для газети Neue Zurich Zeitung (NZZ) Камілло Кітцмантель, глава дочірньої фірми Lindt Schweiz, що працює в місті Кьекьевере, столиці центрального округу в Гані. - І за це ми готові платити більше».

Какао в Гані - бізнес державної важливості. Регулює його уряд, закуповуючи у фермерів весь урожай за твердою ціною, яка визначається на початку року, незалежно від коливань ринку. У 2011 р. вона становила 2200 доларів за тонну, що значно більше, ніж отримали фермери в інших країнах. «Гана може собі дозволити платити ці гроші, - пише NZZ, - за умови, що якість какао-бобів залишатиметься стабільно високою. Продукція піддається строгому державному контролю - ті боби, що не відповідають стандартам, контролерами викидаються».

З цієї суми 60 доларів на тонну, або близько 3%, припадає на так званий «бонус від Lindt». Швейцарська компанія купує 27 000 тонн какао на рік. Половина бонусних коштів йде в створений Lindt і Armajaro фонд під назвою Source Trust. З нього фінансуються освітні проекти для фермерів. Консультанти регулярно проводять для них курси: виявлення та лікування захворювань рослин, про оптимальний підхід до ферментації і сушки. Цільові кошти йдуть на придбання останніх сортів сіянців, субсидування купівлі добрив та інструментів. Крім того, за останні чотири роки 4 млн. доларів було виділено Lindt у вигляді премій і витрачено, на прохання фермерів, на облаштування водних свердловин, шкіл і покупку проти-москітних сіток.

Фонд Source Trust інформує фермерів про те, що експлуатація дитячої праці в державі заборонена. Для неписьменних селян за допомогою малюнків пояснюється, які саме види робіт для дітей небезпечні (перенесення важких речей, зрубування плодів мачете, обробка пестицидами), а які вважаються легкої допомогою - наприклад, поливання та збір врожаю ...

Модель, першою запропонована Lindt, знайшла послідовників серед інших виробників шоколаду. З фондом Source Trust почали працювати компанії Camille Bloch, Unilever, Ferrero та інші. З'явився і другий проект зі швейцарським участю: Лайра Гловер, громадянка Гани та Швейцарії, займається в окрузі Сухум на північно-заході від Аккри органічним виробництвом какао. Вона збирає близько 2000 тонн какао, які отримують органічний сертифікат, їх закуповує фірма з Швіца Max Felchlin, яка також виплачує фермерам Гани премію за високу якість продукції та за їхні зусилля у дотриманні соціальних стандартів виробництва.

У Гані, де половина населення зайнята вирощуванням какао, а держава вже давно обіцяє світовій спільноті зжити проблему використання дитячої праці, такій участі з боку швейцарських компаній завжди раді.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: