У критичних регіонах протягом найближчих 10 років дрібні фермери мають можливість подвоїти виробництво продовольства, використовуючи органічні методи, – стверджується у новій доповіді ООН «Агроекологія і право на харчування».

Фундаментальний розвиток органічного виробництва – дієвий спосіб підвищення виробництва продовольства та поліпшення становища найбідніших верств населення планети.
«Щоб прогодувати 9 млрд людей у 2050 р., нам терміново необхідно прийняти до уваги лише найбільш ефективні методи ведення сільського господарства, – говорить Олів’є де Шуттер, автор доповіді та спеціальний доповідач ООН з питань харчової безпеки. – Нині наукові дані демонструють беззаперечну перевагу органічних методів агровиробництва над хімічними щодо підвищення ефективності виробництва продуктів харчування. Органічні методи є особливо актуальними у бідних країнах, де більшість населення голодує».
Органічне сільське господарство має всі шанси покінчити з продовольчою кризою, проблемами бідності та змінами клімату. Така система землеробства підвищує родючість ґрунту і захищає культури від шкідників, спираючись на природне середовище (корисні дерева, рослини, тварини і комахи). «Нині агроекологічні проекти мають багатообіцяючі результати, – зауважує пан де Шуттер. – Пілотні проекти у 57 країнах, що розвиваються, показують збільшення середньої врожайності на 80%. У країнах Африки врожайність збільшилася на 116%. Позитивних результатів було досягнуто вже протягом перших 3-10 років».
Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 11-12 (21)' 2011
< Попередня | Наступна > |
---|