Індійські прянощі допомагають запобігти раковим захворюванням

Share on Facebook

 

Завдяки сучасній медицині діагноз раку перестав бути смертним вироком. Рання діагностика та ефективні ліки сьогодні рятують життя мільйонів пацієнтів.

 

Втім щоденні заняття спортом і правильне харчування, нагадують медики, зменшують ризик захворювання. А якщо до їжі додати і корисні прянощі, то хворобі можна запобігти взагалі, – стверджують науковці Г’юстонської лабораторії вивчення ракових захворювань. 

Науковець Г’юстонської лабораторії Бхарат Аґарвал досліджує лікувальні властивості прянощів, а точніше куркуми, яку додають до їжі на його батьківщині, Індії:

«Цю приправу вживають день у день для консервації м’яса. Вона протигрибкова, антибактеріальна, антивірусна».

Увага науковця прикута до куркуміну – рослини, з коріння якої добувають приправу і додають у традиційний соус каррі. Є серйозні підстави вважати, що вона запобігає утворенню ракових клітин.

Багато медиків скептично ставляться до ідеї використання прянощів у лікуванні раку. Однак Бхарат радить не поспішати з висновками:

«Є принаймні кілька клінічних випробувань куркуміну. Виявилося, що 100 міліграмів екстракту достатньо для знищення всіх запальних біомаркерів людини, і ми не говоримо про щурів чи мишей».

Науковець зауважує, що ані куркумін, ані жодна інша рослинка не є панацеєю від раку. Головне – поміркованість у харчуванні і різноманітність натуральних продуктів.

«Існує 800 різних видів продуктів. 800! Пересічний американець їсть не більше 10. Так що різноманіття просто необхідне», – Бхарат Аґарвал.

Кухар ресторану «Атланта» Ганс Руферт погоджується. Свої навички приготування салату він демонстрував на нещодавній конференції вивчення ракових захворювань у Г’юстоні. Кухар Ганс великий прихильник споживання свіжих продуктів і запозичення рецептів з різних культур:

«На мою думку, добрий кухар автоматично позичає з різних культур, різних кухонь, бере все найкраще». 

Ганса цікавить здорове харчування, оскільки сам хворів на рак шлунку. Він каже, що пережите додає ваги його виступам: 

«Я знаю, що таке проходити через радіацію, хіміотерапію, операції. То ж коли я говорю про корисність продуктів, я не читаю це з книжки, я знаю це з власного досвіду».

Вивчення хімічних властивостей їжі та прянощів, на думку Бхарата, може зробити більше у запобіганні раку ніж коштовні генетичні дослідження:

«Ці гени завжди будуть з нами. Ми не можемо їх заблокувати, а саме на ці дослідження йдуть усі гроші».

Науковець нагадує, прянощі як куркума давно відомі своїми цілющими властивостями: 

«Цей натуральний компонент працює дуже добре, його використовують уже тисячі років, і він не дорогий».

А кошти є важливим фактором, враховуючи державний дефіцит Сполучених Штатів і зростаючу армію людей пенсійного віку, яким потрібна медична допомога.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: