Девід Хей: органічні продукти допомагали отримувати перемогу

Share on Facebook

 

2 липня 2011 р. у Гамбурзі відбувся боксерський двобій між українцем Володимиром Кличком та скандальним британцем Девідом Хеєм. Цей переможний для Кличка поєдинок став знаменитою подією року у світовому боксі. Кличко-молодший отримав титул чемпіона за версією WBA, ставши четвертим найпрестижнішим трофеєм світового боксу, якими володіють брати-боксери.


Девід Хей

ХТО ВІН, ДЕВІД ХЕЙ?

У Великій Британії Девіда Хея вважають великою зіркою місцевої школи боксу. Своє міжнародне визнання на боксерському рингу він отримав у першій важкій ваговій категорії до 90 кг. Тут він перебував на верхівках світових заліків WBA, WBC та WBO. Нині ж Хей виступає у категорії надважкої ваги.

Боксерську кар’єру він розпочав, відвідуючи ще хлопчиком дещо старомодний боксерський клуб «Фітцрой лодж клаб» у південному Лондоні, де він здобув свої перші перемоги у статусі аматора. У 1999 р. Девід уперше взяв участь у чемпіонаті світу серед аматорів у Х’юстоні, США.

До статусу професіонала британський боксер перейшов у 22 роки, нокаутувавши ветерана британського боксу Тоні Бута у двох раундах у 2002 р. Далі Хей почав поступово набувати популярності. Широку увагу світової громадськості Девід привернув у 2004 р., коли він у приголомшливому стилі нокаутував колишнього чемпіона світу Артура Вільямса у трьох раундах.

У 2009 р. Девід Хей переміг росіянина Миколу Валуєва і став новим чемпіоном світу за версією WBA у надважкій вазі. Потім були перемоги за тією ж класифікацією WBA над Джоном Луїсом та Одлі Харісоном у 2010 р.

УРОКИ ЧЕМПІОНСЬКОЇ ДІЄТИ

Можна подумати, що як спортсмен супервагової категорії та справжній британець, він не відмовляється від традиційної англійської кухні. Проте це не про Девіда. Сподіваючись на перемогу, Хей добре готувався і не забував про користь здорового харчування і його вплив на фізичне здоров’я та гарне самопочуття. Його тренування, фізичні навантаження та раціон добре збалансовані та розплановані. Кожен шматок їжі, який потрапляє до столу спортсмена, обирає та контролює особистий дієтолог і силовий тренер Рубен Табарес. Він і розповів про супердієту колишнього чемпіона WBA.

Існує лише три принципи, яких спортсмен та й будь-яка людина має дотримуватись, аби досягти успіху: збалансований раціон, правильні фізичні навантаження та відпочинок. Усі ці принципи є однаково важливими.

«Увесь раціон Девіда становлять виключно сертифіковані органічні продукти: сирі овочі та фрукти, нежирна риба, курятина, червоне м’ясо раз на місяць. Ми максимально намагаємося зберегти вміст вітамінів у всіх продуктах після приготування. Якщо на столі Девіда з’являється стейк, то лише з пісного м’яса, що ледь прожарене на грилі. Рибу та овочі готуємо на пару, щоб зберегти всі корисні поживні речовини. При приготуванні різних страв додаємо кокосову олію, тому що (на відміну від інших рослинних олій) вона допомагає зберегти у стравах ключові вітаміни. Конопляна олія насичує страви корисними жирними кислотами Омега-3, 6 та 9. У списку овочів та фруктів боксера можна зустріти такі незвичні унікальні продукти, як блакитна капуста, жовтий буряк та плоди годжі», – розповідає Рубен Табарес.

Британський боксер переконаний, що саме органічна дієта є одним з головних факторів його успіху на боксерській арені. Насамперед органічні продукти дають йому впевненість у тому, що до організму разом з їжею не потрапляють шкідливі пестициди, хімічні синтетичні домішки, антибіотики тощо. Органічні продукти також мають відмінну якість та високий вміст життєво важливих вітамінів та повний комплекс мінералів. Як наслідок – усі продукти забезпечують організму лише реальну харчову цінність. Наприклад, 3-4 органічні морквини зазвичай містять таку ж кількість цинку, як і 12 конвенційних коренеплодів.

Девід зізнається: «Я в жодному разі не їстиму продукти невідомого походження – лише щойно зібрані з грядки овочі чи зірвані з дерева фрукти. Я не їм напівфабрикатів чи консервів. Мій дієтолог щоденно складає мій раціон виключно зі свіжих органічних інгредієнтів. Зважаючи на мій графік тренувань, він може змінювати меню впродовж дня відповідно до потреб мого організму в конкретних поживних речовинах».

ОСНОВА ЗДОРОВ’Я – НЕ ПЕРЕЇДАТИ

Коли ви їсте занадто багато, ваш організм витрачає велику кількість енергії, щоб засвоїти їжу. Натомість краще зменшити кількість їжі: організм потребує не конкретного об’єму страви, а максимуму вітамінів та мінералів, які може дати окремий продукт.

Якщо ви бачили бій Віталія Кличка та Одланіера Соліса у березні 2011 р., ви, напевне, мали помітити, що Соліс мав вигляд більше як чемпіона-суперваговика з поїдання гамбургерів, ніж боксера, готового відвоювати чемпіонський титул WBC. Дієтолог Девіда Хея коментує: «Щойно побачивши Соліса на рингу, я одразу зрозумів, що їжа має над ним верх, або його раціон незбалансований та містить шкідливі продукти. Невипадково він пропустив сильний удар одразу ж у першому раунді та отримав травму. Якщо ви чемпіон світу в надважкій категорії, це зовсім не означає, що ви маєте бути найбільшим гурманом світу. Надлишкові відкладення жиру не принесуть вам жодної користі. Зайва вага зробить вас повільним та неповоротким, а також стане причиною швидкої втомлюваності».

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 09 (19)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: