ВИНОГРАД: ягода сонця врятує від усіх недуг

Share on Facebook

 

Виноград – одна з найдревніших культур на Землі. Жодна ягода не заворожувала людське серце і розум так, як це вдається винограду вже протягом багатьох тисячоліть.


15

Ще з часів Стародавньої Греції та Риму ці ягоди вже були відомі людям не лише за смаковими якостями, але й завдяки своїм цілющим властивостям. Не дивно, що виноград так дорого цінується, адже ця маленька ягода містить понад 150 біологічно активних речовин. Спробуйте справжній органічний виноград, який увібрав у себе все тепло та світло сонця, і відчуйте цю енергію в неповторному смаку розмаїття сортів.

 

ІСТОРІЯ

Сліди дикого винограду виявлені палеонтологами разом із відбитками найдавніших представників флори. Ще мільйони років тому, в часи зародження платанів, дубів, тополь і пальм з’явилося сімейство ампельних рослин, тобто предків культурного винограду.

Перші згадки про виноград було знайдено в найдавніших письмових джерелах людства, а зображення винограду можна зустріти на стінах древніх єгипетських пірамід. У Древній Греції виноград вважали даром богів, а вино, безсумнівно, мало божественне походження. У Древній Персії виноград був символом могутності, а палац царя прикрашала велика виноградна лоза із золота з гронами, посипаними дорогоцінним камінням.

Біблія також має багато згадок про виноград. Після великого потопу ковчег Ноя пристав до гори Арарат, і першою рослиною, яку було висаджено після потопу, була саме виноградна лоза. Тому батьківщиною винограду вважають Передню Азію – від Кавказу до Близького Сходу.

У районах Середземномор’я та сусідніх країнах уперше культивувати виноград почали ще в мідному і бронзовому століттях, тобто 6-7 тисячоліть тому, ледь людство вийшло з кам’яного віку. У середньовіччі виноград поширився всією південною Європою, а виноробство стало одним із найважливіших елементів життя цілих регіонів.


Енергетична цінність

Калорійність – 65,5 ккал

Білки – 0,6 г

Жири – 0,6 г

Вуглеводи – 15,4 г

Клітковина – 1,6 г

Вода – 80,5 г

 

Мікроелементи

Алюміній – 380 мкг

Бор – 365 мкг

Ванадій – 10 мкг

Залізо – 0,6 мг

Йод – 8 мкг

Кобальт – 2 мкг

Кремній – 12 мг

Марганець – 0,09 мг

Мідь – 80 мкг

Молібден – 3 мкг

Нікель – 16 мкг

Рубідій – 100,0 мкг

Фтор – 12 мкг

Хром – 3 мкг

Цинк – 0,091 мг


Вітаміни

Вітамін A – 0,1 мг

Вітамін B1 – 0,05 мг

Вітамін B2 – 0,02 мг

Вітамін B3 – 0,06 мг

Вітамін B5 – 0,06 мг

Вітамін B6 – 0,09 мг

Вітамін B9 – 2,0 мкг

Вітамін C – 6,0 мг

Вітамін E – 0,4 мг

Вітамін H – 1,5 мкг

Вітамін PP – 0,3 мг

Провітамін А – 0,03 мг

 

Макроелементи

Калій – 225 мг

Кальцій – 30 мг

Магній – 17 мг

Натрій – 26 мг

Сірка – 7 мг

Фосфор – 22 мг

Хлор – 1 мг

 

ВИНОГРАД

-  зміцнює імунітет;

-  поліпшує обмін речовин;

-  лікує авітаміноз;

-  тонізує та відновлює сили;

-  знижує кров’яний тиск;

-  зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань;

-  попереджає розвиток діабету;

-  нормалізує склад шлункового соку;

-  покращує засвоєння їжі;

-  активує діяльність нирок;

-  запобігає виникненню сечокам’яної хвороби;

-  знижує холестерин у крові;

-  має послаблювальні властивості;

-  попереджає утворення тромбів;

-  поліпшує стан дихальних шляхів;

-  лікує мігрень.

 

ВИНОГРАД ПРОТИ РАКУ

Виноград не лише попереджає ризик захворювання на рак, а й пригнічує ріст і поширення ракових клітин. Шкірка та кісточки винограду містять природні фітокомпоненти – ресвератрол та антоціан, які мають протизапальні та протиракові властивості. Вони блокують внутрішньоклітинні рецептори, які беруть участь у злоякісному переродженні клітин молочної залози, шлунку, прямої кишки, шкіри.

Червоний виноград та сік із нього наполовину знижує ймовірність розвитку злоякісних пухлин у грудях, причому для досягнення такого ефекту достатньо з’їдати на день лише жменю винограду чи випивати склянку соку. Більше того, виноград корисний навіть за наявності цього захворювання – він значно уповільнює швидкість розмноження ракових клітин. Дослідження, проведені американськими вченими на щурах, підтверджують значне зменшення розміру пухлин молочної залози після введення до їхнього раціону винограду.

 

ВИНОГРАД ЛІКУЄ ХВОРОБУ АЛЬЦГЕЙМЕРА

Американські вчені встановили, що виноград може попереджати чи сповільнювати розвиток хвороби Альцгеймера. Поліфеноли, що містяться у шкірці та кісточках винограду, перешкоджають накопиченню пептидів у мозку, що призводить до неврологічних розладів і погіршення пам’яті.

Дослідники вважають, що споживання свіжих ягід чи 100% виноградного соку щодня захистить здорових людей від пошкодження важливих функцій мозку, а в людей із встановленим діагнозом знизить прогресування хвороби.

 

ВИНОГРАД НОРМАЛІЗУЄ ТИСК

Каліфорнійські вчені стверджують, що вживання винограду може нормалізувати кров’яний тиск, а також запобігти розвитку гіпертонії. Такий позитивний ефект фахівці пояснюють наявністю у винограді флавоноїдів. Для нормалізації тиску людині достатньо з’їдати близько 15 виноградин на добу.

 

ПРОФІЛАКТИКА КАТАРАКТИ

Флавоноїди, наявні у винограді, мають антиоксидантну дію. Крім серцево-судинних захворювань, раку і пов’язаних з віком проблем, ці сполуки можуть боротися з ушкодженнями, заподіяними вільними радикалами, наприклад із катарактою. Виноград також попереджає пов’язану з віком втрату зору. Три порції винограду на день можуть знизити ризик втрати зору після 50 років майже на 40%.

 

ВИНОГРАД ЗАХИСТИТЬ СЕРЦЕ

Виноград збільшує вміст оксиду азоту в крові, що запобігає утворенню згустків крові, скорочуючи ймовірність серцевих нападів. Крім того, антиоксиданти, що є у винограді, запобігають окисленню холестерину, який блокує кровоносні судини.

Червоний виноград, зокрема, нормалізує ритм серцевих скорочень, артеріальний тиск крові, поліпшує склад крові і підвищує рівень гемоглобіну, нормалізує роботу печінки, сприяє очищенню організму від накопичених токсинів, підвищує загальний тонус організму.

 

ВИНОГРАД ЗДОЛАЄ ВТОМУ

Світлий виноградний сік поповнює вміст заліза в організмі, запобігаючи хронічній втомі, та миттєво наповнює організм людини енергією. Крім того, антиоксиданти, наявні у винограді, стимулюють імунну систему.

 

Виноград містить багато органічних кислот: яблучну, винну, лимонну, кремнієву, бурштинову, щавлеву, саліцилову, пектинову, мурашину. Усі вони позитивно впливають на жировий обмін, знижують рівень холестерину і загальних ліпідів у крові, активізують засвоєння мікро- та макроелементів.

 

ЗМІЦНЮЄ ІМУННУ СИСТЕМУ

Виноград містить багато вітаміну С, який підвищує опір організму інфекціям та несприятливому впливу зовнішнього середовища. Крім того, аскорбінова кислота поліпшує загальне самопочуття, покращує апетит, сприяє нормалізації сну, стимулює кровотворення.

 

Виноград за вмістом аскорбінової кислоти не поступається іншим плодовим культурам: 100 г ягід свіжого винограду містить до 48 мг вітаміну С.

 

ВИНОГРАД У КОСМЕТОЛОГІЇ

Виноград давно відомий своїми зволожувальними і пом’якшувальними властивостями. Екстракт натурального виноградного соку, який містить велику кількість таніну, вітамінів і фруктових кислот, м’яко очищує, сприяє розгладженню шкіри та робить її ніжною й оксамитовою.

До того ж вітамін С посилює синтез колагену та проколагену, таким чином стимулюючи процеси регенерації тканин. Тому шкіра довго залишатиметься гладкою та еластичною без будь-яких медичних втручань.

 

Заспокійливий виноградний компрес

Щедро змочіть широку бавовняну серветку у свіжовичавленому виноградному соку. Покладіть вологу серветку на чисте обличчя і залиште на 15 хвилин. Така процедура напрочуд швидко освіжає та заспокоює шкіру. Магній у складі винограду має розслаблювальну і заспокійливу дію.

 

ВИНОГРАДНИЙ СІК

Виноградний сік – один з найкращих серед фруктових соків: добре тонізує та зміцнює організм. Його рекомендують при виснаженні нервової системи і занепаді сил. Випивши склянку виноградного соку, ви забезпечите свій організм добовою нормою вітамінів групи В, які не лише допоможуть вам вистояти в боротьбі з нескінченними стресами і не впасти в депресію, а й позбавлять від прищів, лупи і зроблять ваше волосся блискучим, а нігті – міцними.

Виноградний сік добре очищує печінку, поліпшує процес кровотворення, налагоджує роботу кишечника, нормалізує роботу серцевого м’яза. Корисний при нефриті і нефрозі, недокрів’ї, туберкульозі, подагрі, ревматизмі, ожирінні, неврозах і неврастенії. Крім дієтичних та лікувальних властивостей, виноградний сік має чудову антисептичну дію. Сік краще пити за 1 годину до прийому їжі тричі на добу.

Склянка світлого виноградного соку подарує швидкий приплив сил, оскільки світлі сорти винограду містять багато заліза. Соки з темних сортів мають сильні антиоксидантні, антибактеріальні та противірусні властивості, захищаючи організм від таких інфекцій, як наприклад поліовірус та герпес.

Особливо корисний виноградний сік літнім людям. Він допомагає їм відновити роботу мозку. Виноградний сік (якщо після 40 років пити його щодня) допоможе відстрочити вікову короткозорість і навіть забезпечить профілактику катаракти – звичайно, за умови здорового харчування в цілому. Багатий на феноли напій дозволяє ефективно уповільнити процес старіння розумових функцій і запобігти погіршенню пам’яті.

Обирайте лише якісний сертифікований органічний виноград і органічний виноградний сік! На полицях органічних крамниць та в провідних ресторанах країни зверніть увагу насамперед на сертифікований органічний виноградний сік «Пан Еко». Насолоджуйтеся смаком та будьте здорові!

 

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ! Не варто суміщати виноград із сирим молоком, жирною їжею, мінеральними водами, спиртними напоями, сирими овочами та фруктами. Виноградний сік і виноград не рекомендують вживати людям із такими захворюваннями, як діабет, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, а також при ожирінні та діареї.

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 11-12 (21)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: