Перед Різдвом українців труять залежаними продуктами

Share on Facebook

 



Експерти ДП «Укрметртестстандарт» протестували групу товарів харчової продукції, які кожен українець купує на свій святковий стіл. Зокрема, на відповідність стандартам були перевірені ікра, вино, шоколад, масло, майонез, виноград та ін.


6

Позитивних результатів перевірка не дала. Про це повідомила газета «Хрещатик» із посиланням на прес-секретаря підприємства Роксолану Цирук.

«Вино нас здивувало. З 8 торговельних марок — ми брали червоне вино — ні одна не відповідає нормативним документам. У кожному було порушення, вино деяких марок мало кисломолочний запах, тобто воно було виготовлено з порушенням технології чи це був не той сорт винограду. Вино багатьох виробників містило додаткові барвники», — сказала вона.

Шоколад, за словами Роксолани Цирук, також не пройшов випробувань. «Шоколад був з рослинними жирами, какао-маслом. У шоколаді ми, як завжди, знайшли трансізомери. Але це певна марка. У нас в Україні є якісний шоколад, він не дешевий, але він дійсно якісний», — підкреслила вона.

Що стосується ікри, то в минулому році експертами не було знайдено жодного нормального зразка даного продукту. На цей раз всі 6 зразків, взяті в супермаркетах, мали порушення, але не критичні.

Як ідеться в сюжеті ТСН, перед Різдвом прилавки завалені рибою без документів, м’ясом без маркування — торішнім продуктовим неліквідом. У ветеринарній міліції кажуть, що святковий ажіотаж є найкращим прикриттям залежаному товару.

«Якщо немає маркування, немає відповідних документів, ця продукція може готуватися десь в домашніх умовах в приватному секторі», — каже керівник відділу ветеринарної міліції УМВС Київської області Віктор Яценко.

Неліквідних продуктів у 2011 році знищили близько 65 тонн. Але спеціально на свята відкриваються десятки підпільних цехів, де смажать, задимлюють і варять частування до столу українців. «Це ризик, тому що якщо не дотримуються умови виробництва, то наслідки — це харчові інфекції і токсикоінфекції», — застерігає Яценко.

Фахівці не радять до різдвяного столу купувати ковбасу домашнього виробництва. Від неї найбільше отруєнь. І готувати самостійно кров’янку теж ризиковано. Тому в м’ясних павільйонах і заборонено продавати кров — вона найкраще тло для інфекцій.

Традиційно на свята здоров’я гублять близько двох сотень українців. А потім після отруєнь тижнями відновлюються в лікарнях.

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: