Життя без пестицидів: прості кроки досягнення безпеки

Share on Facebook

 

Серед перших повідомлень чи не всіх виступів, присвячених глобальному розвитку, є нагальна потреба розширення виробництва сільськогосподарських культур. Яким чином агровиробники намагаються досягти поставленого завдання? Їм «на допомогу» приходять хімічні добрива, пестициди, ГМО тощо: все, що називають нині «новітніми технологіями».


108

Проте щодня ми ризикуємо разом із продуктами харчування отримати значні дози пестицидів. Викликає тривогу, що багато з цих хімікатів є біологічною отрутою, розрахованою на знищення біологічних організмів. В організмі людини вони також руйнують клітини та органи повільно, але прогресуючи. Вченими доведено, що пестициди можуть стати причиною алергічних реакцій, загострень хронічних хвороб та гострого харчового отруєння. Особливо великому ризику піддаються діти, алергіки та люди з послабленим імунітетом.

Якщо вас турбує власне здоров’я та здоров’я членів вашої родини, якщо ви не байдужі до руйнівних процесів у навколишньому середовищі, спробуйте вже зараз змінити своє життя й оточення. «ORGANIC UA» пропонує розпочати з трьох простих кроків:

 

- КУПУВАТИ СЕЗОННІ ОРГАНІЧНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

- ВИКОРИСТОВУВАТИ ОРГАНІЧНІ МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ШКІДНИКІВ

- ОСОБИСТО ПІДТРИМУВАТИ ОРГАНІЧНИЙ РУХ

  

 

 

1. БЕЗПЕЧНЕ ХАРЧУВАННЯ

Аби уникнути споживання букету з токсичних речовин, пестицидів, антибіотиків, намагайтесь обирати лише сертифіковані органічні продукти. В іншому разі ви наражаєте себе на небезпеку стати постійним гостем лікарні.

Щороку Міністерство сільського господарства США проводить тест овочів та фруктів на вміст пестицидів, за результатами якого складають рейтинг найбільш забруднених пестицидами продуктів харчування та тих, що мають найнижчий рівень залишків пестицидів у готовій продукції. Пестициди залишались у продукції навіть після ретельного миття та очищення шкірки.

Цьогорічний рейтинг найбільш забруднених пестицидами продуктів очолюють (як не парадоксально) яблука: 98% протестованих фруктів було забруднено пестицидами багатьох видів. Аби зменшити споживання небезпечних хімікатів, дослідники рекомендують купувати органічні овочі та фрукти. Якщо ви не маєте змоги повністю перейти на органічне харчування, принаймні вам варто знати, які овочі є більш та менш забрудненими пестицидами.

 

12 НАЙБІЛЬШ НЕБЕЗПЕЧНИХ ОВОЧІВ-2011: 

  • Яблука (42 пестициди)
  • Селера (64)
  • Полуниця (54)
  • Персики (62)
  • Шпинат (48)
  • Нектарини (33)
  • Виноград (34)
  • Болгарський перець (49)
  • Картопля (37)
  • Чорниця (52)
  • Салат (51)
  • Капуста листова (55)

 

15 «ВІДНОСНО ЧИСТИХ» ПРОДУКТІВ-2011:


  • Цибуля (1)
  • Солодка кукурудза (1)
  • Ананаси (6)
  • Авокадо (н. д.)
  • Спаржа (9)
  • Зелений горошок (12)
  • Манго (н. д.)
  • Баклажани (18)
  • Диня мускусна (27)
  • Ківі (н. д.)
  • Капуста білокачанна (н. д.)
  • Кавун (28)
  • Батат (8)
  • Грейпфрут (11)
  • Гриби (14)

 

Список «чистих» продуктів не є панацеєю. Хоча ви і зможете зменшити вплив пестицидів на організм на 90%, обираючи замість «небезпечної дванадцятки» продукти з рейтингу безпечних овочів, уникнути повністю наслідків отруєння токсинами не вдасться. Читайте докладно «ORGANIC UA» № 8’2010.

 

Численні пестициди, які є канцерогенами, нейротоксинами, ендокринними та репродуктивними деструкторами, містять:

помідори (35), огірки (35), морква (26), апельсини (16), банани (12), рис (13), соя (10), пшениця (15), вівсянка (6), мед (12), молоко (12), масло (11), курятина (7), свинина (3), вода в пляшках (11), ґрунтова вода (44!), корм для котів (44).

 

2. ДІМ, ДОМАШНІ УЛЮБЛЕНЦІ ТА ГОРОД

 

Усі ми намагаємось убезпечити свій дім та його мешканців від шкідників, які можуть викликати занепокоєння. Компанії-виробники пестицидів у своїй яскравій рекламі переконують нас, що без нових суперпотужних хімікатів ми не зможемо захистити себе від комах, бур’янів, грибків та плісняви, бактерій тощо. Проте є природні рішення будь-яких проблем, які не вимагають того, щоб ризикувати здоров’ям близьких людей та станом довкілля.

 

Безпека всередині будинку

Наприклад, для боротьби з комарами замість токсичних спреїв та пластин можна використовувати олію сорго лимонного, гераніол (природний спирт, що містить трояндова олія), евкаліпт чи соєву олію (захищає і від кліщів). Для боротьби з тарганами ефективно використовувати порошок борної кислоти для приготування приманок, боротися з мишами можна за допомогою котів чи пасток. Відлякують міль висушені шкірки апельсина, листя герані чи тютюну, лаванда, м’ята, які можна розкласти на полицях шафи чи по кишенях одягу.

 

Здоров’я домашніх улюбленців

Як і діти, тварини дуже вразливі та швидко реагують на пестициди. Собаки й коти полюбляють гратися на галявинах, які часто рясно обробляють пестицидами для бездоганного вигляду. Домашні тварини також можуть з’їсти на обід отруйні пастки для шкідників. Засоби захисту шкіри та шерсті від бліх та кліщів з вмістом пестицидів не роблять їх життя кращим, до того ж негативного впливу можуть зазнати й діти, які полюбляють бавитися з ними. Для боротьби з блохами та кліщами використовуйте трав’яні настої з кедру, сорго лимонного, м’яти, розмарину, пижма, полину.

 

Здоровий сад, город та газон

На практиці багато садівників та городників у всьому світі доводять, що вирощувати овочі, квіти та створювати сталі ландшафти можна і без допомоги пестицидів та інших хімікатів. Боротися з бур’янами можна завдяки механічному прополюванню, мульчуванню чи сидерації. Зберегти врожай від шкідників, зокрема ненависного всім дачникам колорадського жука, можна за допомогою корисних комах, птахів та відварів з різноманітних трав. Про захист рослин органічними методами читайте більше в «ORGANIC UA» № 18’2011.

 

3. БЕЗПЕЧНА ТА СПРАВЕДЛИВА СИСТЕМА ХАРЧУВАННЯ

 

Кожен заслуговує на те, щоб харчуватися здоровою їжею. «ORGANIC UA» та Федерація органічного руху України потребує вашої допомоги в розбудові безпечної, справедливої органічної продовольчої системи для нашої країни.

Щоденні продукти харчування, що з’являються у нас на столі, не повинні містити зайвих, непотрібних нашому організму шкідливих речовин: пестицидів, токсинів, ГМО, гормонів, антибіотиків тощо, які наражають на ризик здоров’я не лише сільськогосподарських працівників, але й жителів сільських громад та споживачів продуктів харчування, особливо дітей.

Не варто зволікати! Саме час розпочати реальні зміни традиційного сільського господарства та продовольчого сектора, які захистять наших дітей, навколишнє середовище і наше майбутнє від тотальної хімізації та подальшого знищення. Будь ласка, приєднуйтесь до органічного руху, вступивши до Федерації органічного руху України та розпочавши активне перетворення принаймні зі своєї сім’ї.

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 10 (20)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: