Сливи очищають організм!

Share on Facebook

 




Здавалось би, такі звичні та непримітні фрукти, як сливи.., проте вони, безумовно, заслуговують на увагу. Один із найбільш поширених і традиційних фруктів нашої країни є джерелом великої кількості корисних речовин, які не втрачаються ні взимку, ні навесні – у періоди, коли організм так потребує корисних елементів живлення.


102

Історія

Батьківщиною сливи вважають Середню Азію, Кавказ та Північний Іран. Нині ж це плодове дерево можна знайти майже у всіх країнах світу з помірним та холодним кліматом.Перші згадки про чудо-сливу починаються в IV-VI ст. до н. е. У той час це шляхетне фруктове дерево часто вирощувалося в Єгипті. Місцеві мешканці вже тоді вживали сливи не лише у свіжому вигляді, але й готували з них різноманітні домашні заготовки.У стародавні часи люди цінували плоди сливи понад усе. За історичними відомостями Олександр Македонський, повертаючись із походів, привіз зі Сходу не тільки завойоване золото та інші коштовності, а й кілька сливових дерев, які дуже ретельно оберігав.У сиву давнину сливу використовували як ефективні ліки. Так, давньогрецькі та арабські лікарі застосовували її як ефективний жовчогінний і проносний засіб. Традиції лікування цією ягодою використовує народна медицина всього світу.

Що у чудо-фруктах
100 г плодів сливи містять: 87 г води 0,8 г білків 11,2 г вуглеводів 0,5 г клітковини 0,9 г пектину 1,3 г органічних кислот (яблучна, лимонна, винна) 0,5 г золи
Вітаміни: А - 0,1 мг В1 - 0,06 мг В2 - 0,04 мг В9 - 1,5 мкг РР - 0,6 мг С - 10 мг Е - 0,63 мг

Мікроелементи: калій - 214 мг кальцій - 20 мг магній - 9 мг натрій - 18 мг фосфор - 20 мг залізо - 500 мкг йод - 4 мкг марганець - 110 мкг мідь - 87 мкг цинк - 100 мкг
100 г слив у середньому містять усього близько 43 ккал. Тому можна не турбуватися про свою фігуру і при першій нагоді «налягати» на цей фрукт у сезон, насичуючи свій організм корисними вітамінами та мінералами.
Зверніть увагу! 

Саме сливи містять значно більше вітаміну Е, ніж черешні, вишні, апельсини, мандарини і груші. Тому не пропустіть нагоди і скуштуйте запашні фрукти, адже саме вітамін Е називають вітаміном «молодості й плодючості», тому що він уповільнює процеси старіння в організмі як потужний антиоксидант, а також забезпечує роботу статевих залоз як у жінок, так і у чоловіків.Особливо багата слива на калій, який має важливе фізіологічне значення, бо саме він бере участь у передачі нервових імпульсів, скороченні м’язів, у підтримці серцевої діяльності й кислотно-лужної рівноваги в організмі.

Корисні властивості

Окрім відмінних смакових якостей, слива відома своїми лікувальними властивостями. Відомо, що сливи допомагають при гіпертонії, атеросклерозі, захворюваннях нирок і печінки, ревматизмі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, лихоманці, подагрі, закрепах.Свіжі сливи і сливовий чи сливово-яблучний соки уранці прекрасно очищають організм, сприяють зниженню кислотності шлункового соку. Їх використовують при закрепах як послаблюючий препарат.При гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, захворюваннях нирок, ревматизмі призначають як сечогінний засіб. Сливи під впливом калію сприяють виведенню з організму надлишків води та солі.У лікувальному раціоні сливи (особливо чорнослив) знаходять досить широке застосування для підвищення апетиту і секреції шлункового соку. Крім того, плоди сливи сприяють утворенню крові, розслаблюють нижній травний тракт і прочищають шлунок, зміцнюють печінку і очищають кров, виганяючи з тіла токсини.Особливо слід звернути увагу не лише на свіжі фрукти, бо сезон їх збору нетривалий, але і на сливовий сік, повидло та чорнослив. Такі продукти, які можна дозволити собі і в міжсезоння, добре допомагають організму підтримувати тонус.

 нормалізують роботу нервової системи,

 підвищують настрій,

 допомагають у боротьбі з втомою і безсонням,

 використовують для підвищення апетиту,

 виводять з організму поганий холестерин,

 покращують зір,

 роблять шкіру гладкою та еластичною,

 дезінфікують ротову порожнину і шлунково-кишковий тракт,

 є відмінним профілактичним і протиінфекційним засобом.


Слива чудово зберігає більшість своїх корисних речовин при переробці. Тому її варто споживати не лише у свіжому вигляді, але і готувати з неї компоти, соки, повидло, варення, традиційний угорський леквар.Якщо ж ви не маєте власного саду, зважаючи на високу хімічну обробку комерційних садів, варто віддавати перевагу органічним сливам та органічним продуктам їх переробки. Добре у міжсезоння смакуватимуть органічні сливовий та сливово-яблучний соки, сливовий леквар ТМ «Пан Еко», які ви знайдете на полицях найкращих магазинів органічної та натуральної продукції у вашому місті.

ВАЖЛИВО! Слива викликає розлад шлунку в дітей молодшого віку, а у великих кількостях і в дорослих. Цей фрукт також не слід вживати вагітним жінкам та матерям, що годують груддю, щоб уникнути здуття живота і проносу в дитини. Не варто вживати сливи і сливовий сік людям при ожирінні та цукровому діабеті.


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 03 (15)' 2011

Додайте Ваш коментар

Ваше ім'я (псевдонім):
Ваша адреса електронної пошти:
Коментар: