Виробництво органічних продуктів і туризм: вибір закарпатців

Share on Facebook

111_12_image1

19 листопада 2020 р. Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Інститут Центральноєвропейської Стратегії провели публічну дискусію на тему: «Закарпаття як український фронтир: які суспільні настрої у найбільш західному регіоні України».

Під час заходу були оприлюднені результати опитування, проведеного в Закарпатській області Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з Центром політичної соціології. Зокрема, експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай на презентації згаданого соцдослідження в Укрінформі заявив: «Закарпатці самі відповіли, в чому бачать розвиток регіону. Він — за виробництвом органічних продуктів і туристичною галуззю. Це є прямою відповіддю на те, що саме слід підтримувати і куди треба інвестувати в Закарпатті».

За його словами, крім згаданого, люди також бажають розвивати на Закарпатті переробку деревини, виробництво меблів та зелену енергетику: «Якщо це поєднувати і пам’ятати, що це є високовартісним, то це зможе зробити Закарпаття цетром органіку в Україні та областю, де найбільше людей, залучених в різних видах туризму».

Згадане соціальне дослідження проводилося з 24 серпня по 10 вересня 2020 року. Загалом в Закарпатській області опитали 1000 респондентів — половину з-поміж репрезентативної вибірки жителів області (6 міст та 15 сіл) та 500 представників національних меншин (з угорської, румунської, ромської та словацької громад Закарпаття).

Найдосвідченіший закарпатський органічний фермер Павло Тізеш з ентузіазмом займається виробництвом органічних соків, напоїв, лекварів, сиропів під торговою маркою «Пан Еко» і за майже 20 років цієї роботи здобув десятки українських та міжнародних нагород за надзвичайно високу якість своєї продукції.  Ще у 2012 році у своєму селі Ботар на Виногадівщині він створив музей леквару та дегустаційний зал, куди для того, щоб ближче познайомитися з особливостями виробництва органічних продуктів, скуштувати унікальні закарпатські смаколики, донедавна приїздили туристи не лише з усієї України, але й з Угорщини, Австрії, Німеччини та десятків інших держав. З початком пандемії ситуація значно погіршилася – потік туристів фактично зупинився, однак навіть нині пан Тізеш залишається оптимістом і також наголошує на перспективності як органіку так і екотуризму у своєму краї.


https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3138438-zakarpatta-ak-ukrainskij-frontir-aki-suspilni-nastroi-u-najbils-zahidnomu-regioni-ukraini.html

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: