Листяний перегній: користь саду принесе листопад

Share on Facebook

 

Дерева скинули свою розкішну крону. Візьмемо до уваги такий дар природи і перетворимо його на листяний перегній, який ефективно поліпшить структуру ґрунту і стане відмінним матеріалом для мульчування. Як не скористатися осіннім листопадом і не заготувати власний перегній?! Тим паче, що зробити це зовсім нескладно.

 

32

ПЕРЕВАГИ ЛИСТЯНОГО ПЕРЕГНОЮ

  • Листяний перегній, внесений у ґрунт, допомагає довше затримувати вологу біля коріння рослин, допомагаючи їм пережити літню посуху, заощаджуючи час, працю та фінанси садівника.
  • У листяному перегної живуть і добре розмножуються дощові черв’яки, які чудово розпушують ґрунт та ефективно перетворюють органічні рештки на якісний гумус.
  • Листяний перегній (навіть напівготовий) є прекрасним компонентом садового компосту.
  • Як мульча листяний перегній запобігає росту бур’янів, вивітрюванню та ерозії верхніх шарів ґрунту.
  • Використовуючи опале листя для приготування перегною, не доведеться його спалювати, отруюючи їдким димом себе, сусідів і атмосферу.
  • Додаючи перегній до складу ґрунту, можна відмовитися від використання магазинного торфу, що видобувається з унікальних природних торфовищ.

 

ПРИГОТУВАТИ ПЕРЕГНІЙ ВЛАСНОРУЧ ЗОВСІМ НЕСКЛАДНО!

 

ЯКЕ ЛИСТЯ КРАЩЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ?

Для приготування листяного перегною, фактично, можна використовувати будь-яке листя. Проте варто пам’ятати, що від породи дерева залежить термін розкладання листя. Дотримуючись правильних умов, швидко (за 1 рік) розкладається листя берези, клену, горобини, граба, ліщини, плодових дерев. Листя дуба й каштана менш придатне для використання, тому що воно містить значну кількість дубильної кислоти, яка шкідливо впливає на кореневу систему. Розкладання листя вічнозелених порід та хвої може тривати 2-3 роки, його рекомендують попередньо подрібнювати.

 

ПРОЦЕС ПРИГОТУВАННЯ

На відміну від компостування, приготування листяного перегною відбувається без участі тепла, оскільки опале листя розкладається зовсім іншою мікрофлорою (переважно мікроскопічними грибами), ніж інші рослинні залишки. Компост із листя слугує джерелом стабільного гумусу, він особливо корисний на піщаних і важких ґрунтах.

Зібране листя варто скласти й ущільнити у спеціальній конструкції розміром 1 м х 1 м. Зазвичай на обраному місці для перегною встановлюють чотири дерев’яні стовпці, обтягуючи їх металевою сіткою. Якщо у вас немає такої конструкції або місця для її розміщення, можна вкласти листя у велику пластмасову ємність або в щільні поліетиленові мішки для садових відходів. Щільно наповнені листям мішки проколіть у декількох місцях, верх просто скрутіть, не зав’язуючи у щільний вузол.

Грибкові культури, які власне розкладають листя і перетворюють його на перегній, майже не потребують кисню. У цьому полягає одна із суттєвих відмінностей від виробництва садового компосту. Головна вимога до виробництва листового перегною – обов’язкова наявність вологи. Тримайте конструкцію для листя відкритою зверху, щоб осінні дощі регулярно зволожували майбутній перегній. У пластикові ємності можна залити воду з відра.

Якщо листя для приготування листяного перегною згрібають докупи пізно восени, то навпаки не можна допускати перезволоження – замерзлий лід навесні відтаватиме занадто довго. Таку купу варто прикрити зверху плівкою.

 

Не слід плутати листяний перегній і компост. На відміну від компосту, в листяному перегної практично не міститься поживних речовин, його призначення – поліпшити структуру ґрунту. 

 

ЯК ПРИСКОРИТИ ПРОЦЕС?

Якщо вам здається, що 2 роки очікування, необхідні для приготування перегною, – це занадто довго, маємо кілька порад, щоб прискорити процес.

1. Подрібніть листя. Якщо хочете, ви можете використати шредер чи газонокосарку для подрібнення. Мікроорганізми матимуть більше площі поверхні для своєї роботи. Однак використання гучних, енергоємних машин суперечить місії екологічно безпечної утилізації листя.

2. Забезпечте наявність вологи та напівтемряви. У тіні випаровування зменшується, тому листя залишатиметься завжди вологим. При додаванні нового листя поливайте купу водою. Якщо ви хочете зачекати, поки зберете достатню кількість опалого листя, слід пам’ятати, що пізніше вам знадобиться величезна кількість води, щоб достатньо змочити всю губчасту масу.

3. Додайте азот. Азот і вуглець – два продукти, яких потребують мікроорганізми у найбільшій кількості для своєї життєдіяльності. Осіннє листя містить багато вуглецю, тому нестача азоту сповільнює процес розкладання. У такому випадку до купи з опалим листям додавайте скошену траву, багату азотом (конюшина, кропива, горох). 

 

ВИКОРИСТАННЯ ПЕРЕГНОЮ

Молодий листяний перегній можна використовувати вже через 0,5-2 роки залежно від порід дерев. Окрім темного ґрунту, в молодому перегної ще добре помітні каркаси листя, іноді цілі листочки і дрібні гілочки. Його можна додавати в ґрунт при посіві насіння чи висаджуванні розсади, прикопувати під плодові дерева та кущі, використовувати як мульчу або додавати у компост.

Витриманий листяний перегній отримаємо через 1,5-3 роки. За тривалий час він перетвориться на темний пухкий ґрунт без решток нерозкладеного органічного матеріалу. Як і молодий перегній, він незамінний при весняному посіві культур, а також як мульча. Проте його краще використовувати для пророщування насіння та вирощування розсади. Якщо зрілий листяний перегній змішати в рівних частинах із садовим компостом і піском або суглинком, його добре використовувати для вирощування домашніх рослин у горщиках.

Перегній, отриманий із соснової хвої (готується 3 і більше років), незамінний для мульчування рослин, що полюбляють кислий ґрунт (гортензії, камелії, азалії, рододендрон, верес тощо). 

 

Ґрунт, удобрений листовим перегноєм, особливо полюбляють плодові дерева: яблуні, сливи, груші, а також рослини, які ростуть на дещо кислому ґрунті: журавлина, чорниця, багно, верес, гортензії, азалії.


Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 11-12 (21)' 2011

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: