Небезпечні антибіотики

Share on Facebook

Завдяки новим дослідженням виявлено, що овочі, навіть інколи органічні, можуть містити антибіотики.


07

Непомірне застосування антибіотиків у тваринництві призводить до того, що вони можуть потрапляти в гній і, як наслідок, у ґрунт. Тому деякі овочі, такі як солодка кукурудза, картопля, салат та інші, можуть із нього поглинати антибіотики.

 

Вже протягом півстоліття виробники м'яса дають тваринам ці речовини, аби таким чином запобігати інфекціям та підвищувати темпи економічного зростання.

Сьогодні майже 70% усіх антибіотиків та інших ліків, використовуваних у світі, зазвичай згодовують великій рогатій худобі, свиням і птиці. Хоч така практика сприяє дедалі більшому попитові на м'ясо, вона також породжує суспільні побоювання з приводу користі для здоров’я антибіотиків у харчовому ланцюзі.

Ми давно знаємо, що люди споживають антибіотики разом з м’яcом та молоком. Тепер науковці виявили, що ці препарати несподівано можуть зосереджуватись і в рослинницькій продукції. Нинішні дослідження доводять, що вони потрапляють в організм людини, зокрема, й з овочами.

У 2005 р. дослідники зі США задля експерименту висадили кукурудзу, зелену цибулю та капусту в угноєний ґрунт, аби оцінити вплив антибіотиків, використаних за годівлі худоби, на довкілля. За 6 місяців вони зробили аналізи посіяних культур та знайшли в їх складі хлортетрациклін, яким повсюдно лікують хвороби в тварин.

Через 2 роки було проведено інше дослідження: в ґрунт, удобрений рідким гноєм з-під свиней, висадили кукурудзу, салат і картоплю. В результаті аналізів в овочах також виявили вміст широко відомого в тваринництві сульфаметазину.

Близько 90% ліків, застосовуваних у тваринництві, потрапляють назовні з гноєм і сечею. Переважну більшість таких добрив використовують у сільському господарстві. Гній, популярний замінник хімічно синтезованих мінеральних добрив, збагачує ґрунт поживними речовинами, що їх поглинають рослини.

Оскільки досліджувані культури зростали неповний вегетаційний період, антибіотики були накопичені лише в листках. Якби це тривало протягом усього сезону, вони, найпевніше, могли бути в плодах і тих частинах, які вживають у їжу.

Менш як 0,1% наявних у ґрунті антибіотиків було засвоєно в кукурудзі, салаті та інших рослинах. Хоч це й мізерний відсоток, наслідки кумулятивних доз для здоров’я людей не відомі.

За високого ступеню обробки рослин, наприклад кукурудзи, небезпечні речовини, найімовірніше, буде знищено. Проте є багато інших, як-от шпинат і салат, яких не можна піддавати термічній обробці, тому за їх споживання антибіотики потраплять до людського організму.

Науковців найбільше турбує висновок дослідження про нагромадження препаратів у бульбах картоплі. Картопля, морква та редиска зростають безпосередньо в ґрунті, тому можуть бути більше схильні до накопичення цих речовин.

Виявлені в рослинах антибіотики – ще один негативний наслідок товарного тваринництва та сільського господарства загалом. Медики побоюються, що споживання овочів і м’яса зі вмістом антибіотиків, призначених для лікування інфекційних захворювань, може спричинити поширення стійких штамів бактерій у харчових продуктах і довкіллі.



Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04' 2009

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: