Інтерв’ю з Ігорем Захаренком

Share on Facebook

 

Ігор Захаренко: «Продукти з ГМО повинні відповідно маркуватися і лежати на окремих полицях!»


zaxarenko-1

Ігор Захаренко – професійний турист, він об’їздив практично всю Європу і немало знає про розвиток органічного ринку за кордоном. Для себе та своєї сім’ї Ігор намагається обирати найкраще та постійно слідкує за тим, що купує до столу.

 

Саме про це йшлося у розмові.

Ігоре, коли Ви вперше дізналися про органічні продукти?

● Взагалі, по суті, я їм їх з дитинства, бо виріс у селі, тому про пестициди та нітрати я дізнався вже у школі. Адже вдома вирощували все – від овочів та фруктів до м’яса, тож купували лише хліб. Навіть зараз батьки передають то курочку, то гусочку, тому їмо все натуральне.

А саме про органічні продукти, чи, як їх називають у багатьох європейських країнах, – біо, я вперше почув у 1993 р. у Франції. Коли ми пішли з французами на ринок, то я був дуже здивований, коли побачив, що гарні помідори дешевші за звичайні, навіть з плямками. Тоді мені пояснили, що останні – це натуральні органічні продукти, на них навіть позначка була «біо».

Зараз, відвідуючи ринок за кордоном, я звертаю увагу, що там продукти з позначкою «біо» мають справжній запах, на відміну від «пластикових», вирощених з усілякими домішками та хімікатами, тож мій вибір стає очевидним. Добре, що перші сертифіковані органічні продукти почали з’являтись і в Україні.

Тобто Ви готові переплатити за можливість мати екологічно безпечний, органічний продукт?

● Дивлячись скільки. Якщо різниця становить пару євро, то, безперечно, готовий. Адже, на мою думку, в Україні величезна проблема з продуктами. Наша родина не купує ковбасних виробів, лише за кордоном, де, до речі, широкий вибір і органічних ковбас. А взагалі дуже важко знайти якісні продукти, тому замість м’яса вживаємо рибу власного приготування, іноді це навіть дешевше виходить. Якщо і їмо м’ясо, то лише те, що передають батьки з села. А овочі та фрукти доводиться купувати, тому ми це робимо на базарі.

Де найчастіше Ви берете продукти: купуєте в супермаркеті, на ринку чи надаєте перевагу органічному виробництву?

● Коли мало часу, то в супермаркетах. Хоча намагаємося на ринках. Овочі та фрукти переважно привозимо від родичів із села.

А якщо купуєте продукти у магазині, чи дивитеся їхній склад?

● Безперечно. Є марки, яким ми довіряємо, а деяким ні. Але склад дивимося обов’язково. Наприклад, діти не вживають газовані води та солодощі з великою кількістю барвників. Якщо в продукті є домішки з позначкою «Е», намагаємося його не купувати. А коли їдемо за кордон, то їмо там практично все з великим задоволенням. Це прекрасно, що батьки вирощують у себе на городі дуже багато овочів та фруктів, тож за якість цих продуктів ми можемо не хвилюватися.

zaxarenkoВи цікавитеся сертифікатами на продукцію, яку купуєте?

● Нещодавно хотів у магазині поцікавитися, але поспішав і просто не купив цей продукт. Але за кордоном (наприклад, знову в тій же Франції) навіть у ресторані можна без проблем побачити сертифікат на продукти, з яких приготовлено страву, тому там я довіряю їжі більше, ніж у нас в Україні.

Чи замовляли Ви коли-небудь органічні продукти за допомогою Інтернету?

● На жаль, я вперше чую про таку можливість. Проте вважаю, що з цією можливістю потрібно детально ознайомитися, і тоді, можливо, я буду користуватися такими послугами.

Ігоре, Ви об’їздили, фактично, всю Європу. Де, на Вашу думку, органічне виробництво розвинене найбільше?

● Перше місце, на моє глибоке переконання, за Францією. Там найкраща кухня, адже головна передумова – якісний продукт, навіть найякісніший. Найменше, безперечно, – в сусідній Росії. А якщо говорити про країни Європи, то кожна країна чимось відрізняється, проте всі вони на високому рівні у цьому аспекті.

Який продукт Ви ніколи не купите в магазині, а виберете лише біо?

● Це картопля. Насамперед тому, що є своя. У цьому просто немає потреби. Не купуємо тортів, бо це чиста хімія. Намагаємося купувати все натуральне. Іноді визначаємо, що в продукті є хімічні складові, навіть за запахом.

Чи вважаєте Ви розвиток органічного ринку в Україні перспективним?

● Безперечно, але це потребує гарної реклами, як і будь-який бізнес. Крім того, кожен має зрозуміти, що це – здоров’я, і потрібно обирати лише якісні продукти, а не труїти себе. Це як вино: щоб відрізнити гарне від поганого, треба просто завжди пити гарне. Тоді якщо вам до рук потрапить неякісне, ви це одразу відчуєте. А взагалі, в Україні найбільші проблеми із забрудненим повітрям та водою. Щодо харчування: достатньо лише трохи себе обмежити, і все буде добре.

Нам відомо, що Ви любите куховарити. Рецептом якої своєї улюбленої страви хотіли би поділитися з читачами «ORGANIC UA»?

● Я не можу сказати, що в мене є якась одна фірмова страва. Для мене головне, щоб усі продукти були натуральними. Люблю готувати на вогні. А щодо страви… останнє, що я придумав сам, це доволі смачний та простий у приготуванні салат. 

 

Салат «по-ґданськи»:

● пекінська капуста;

● помідори;

● огірки;

● оселедець із цибулею в оливковій олії.

Огірки та помідори (краще, звісно, органічні) порізати шматками середньої величини, пекінську капусту також порізати та додати до овочів. Потім покласти до салату оселедці та заправити все це олією з банки з-під оселедцю. Салат не солити.

Смачного!


    Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 05-06 (08)' 2010

Добавьтe Ваш комментарий

Ваше имя (псевдоним):
Ваш адрес почты:
Комментарий: