Стандарти ЄС про органічну аквакультуру

Share on Facebook

Постановою (ЄС) № 834/2007 від 28.06.2007 р. щодо органічного виробництва та маркування органічних продуктів і Регламентом (ЄС) № 889/2008, що встановлює детальні правила імплементації Постанови Ради (ЄС) № 834/2007, визначено основні вимоги вирощування водних тварин, найважливіші з яких пропонуємо до вашої уваги.


696

Методи господарювання. Годівля, конструкція споруд для утримання водних організмів, щільність посадки та якість води мають відповідати еволюційним, фізіологічним і поведінковим потребам кожного виду. Негативний вплив на навколишнє середовище повинен зводитися до мінімуму. При транспортуванні слід зберігати належні умови утримання та звести до мінімуму страждання тварин під час забою.

Походження морських видів. Для потреб розведення з метою одержання штамів, які є найбільш придатними до умов фермерського господарства, мають хороший стан здоров’я та найкраще підходять для утилізації кормових ресурсів, повинні використовуватися види місцевого виведення. Для потреб розведення або для вдосконалення генетичної популяції, а також у випадку, коли органічні водні тварини недоступні, дикі вилови або неорганічні водні тварини можуть запускатися до господарства. Щонайменше останні дві третини тривалості виробничого циклу таких тварин повинно проводитися згідно із засадами органічного розведення.

Розведення. Середовище розведення водних тварин повинно проектуватися відповідно до особливостей кожного виду: мати достатньо простору для належного існування, утримуватися у воді хорошої якості з достатнім рівнем кисню та при температурі й освітленні згідно з вимогами кожного виду. Системи утримання повинні розміщуватися та функціонувати у такий спосіб, щоб ризик виникнення будь-яких інцидентів було мінімізовано. Штучний обігрів та охолодження води дозволяються лише в інкубаторах та рибниках. Натуральна свердловинна вода може використовуватися для обігріву та охолодження води на всіх стадіях виробництва.

Корми для водних тварин. Режим годування має забезпечувати здоров’я тварин, високу якість кінцевої продукції та низький вплив на довкілля. Корми для м’ясоїдних водних тварин повинні складатися з органічної кормової продукції аквакультурного походження, рибного борошна та олії з органічних аквакультурних залишків, органічних кормових матеріалів рослинного походження (не більше 60%). Якщо перелічені корми недоступні, протягом перехідного періоду до 31 грудня 2014 р. може використовуватися рибне борошно та олія неорганічного походження, не перевищуючи 30% денного раціону.

Профілактика хвороб і ветеринарне лікування. Профілактика хвороб повинна ґрунтуватися на утриманні тварин у оптимальних умовах шляхом регулярної очистки та дезінфекції споруд і обладнання, своєчасного видалення неспожитого корму, фекалій та мертвих тварин. Для біологічного контролю ектопаразитів використовують риб-чистильників. Хвороби слід лікувати негайно для запобігання стражданню тварини дозволеними препаратами: гомеопатичними розчинами речовин рослинного, тваринного та мінерального походження, екстрактами рослин без анестезійного ефекту, дозволеними пробіотиками та природними імуностимуляторами.

 

НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ ВИКОРИСТОВУВАТИ СТИМУЛЯТОРИ РОСТУ, ГОРМОНИ, АНТИБІОТИКИ, ГМО ТА СИНТЕТИЧНІ АМІНОКИСЛОТИ.


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 04 (16)' 2011

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: