Їжа для нашого розуму

Share on Facebook

 

Чим ближче кінець зими, тим гірше я починаю думати. З ранку після чашечки кави ще нічого, але вже до обіду починає розсіюватися увага, складно зосередитися, голова немов чужа.

 

490Адже моя робота вимагає чіткого мислення і зібраності. Подруги радять таблетки, але мені не хочеться стимулювати роботу мозку за допомогою хімії.

Отже, як підтримати мозок за допомогою продуктів?

Важливо зрозуміти потреби

Безумовно, для того щоб головний мозок добре працював, нам необхідно знати і задовольняти його потреби в різних речовин-і це цілком можна зробити за допомогою правильного харчування. Бувають періоди, коли мозок особливо потребує підтримки. Кінець зими — початок весни — це саме такий час, коли організм в цілому і нервові клітини зокрема ослаблені через довгі холоди, брак сонця, нестачі вітамінів.

Мед — краще паливо!

Перш за все, головний мозок — це близько 20 мільярдів клітин.Для поділу, оновлення, підтримки життя кожна з них потребує енергії та будівельного матеріалу. Багато органів, наприклад скелетні м‘язи, мають доступ до двох видів енергії: вуглеводної — так званої швидкої енергії та повільної, жирової. Просто для розщеплення жирів потрібна достатня кількість часу, але й вистачає такої енергії на довше, а вуглеводи легко доступні, але і горять швидко. Так ось, найважливіші клітини мозку нейрони — не пристосовані до споживання жирової енергії. Тому в організмі завжди повинні бути присутніми вуглеводи, щоб процеси в головному офісі не втрачали інтенсивності. Паливо для нейронів — це глюкоза, але отримувати її бажано не з цукру (які помилково вважають). Краще вибирати продукти, які, крім калорій, принесуть організму і інші дивіденди. Наприклад, мед: енергетична цінність його така ж як у цукру, але цей продукт ще й джерело всіх цінних мікроелементів. Відмінне джерело енергії для мозку — це фрукти і сухофрукти. Також вигідним продуктом, що дає мозку енергію, є каші, особливо вівсянка, гречка, ячка, перловка. Вуглеводи, що містяться в кашах, засвоюються і потрапляють у кров повільно, зате і витрачаються поступово, постачаючи мозок енергією через годину після того, як блюдо було з’їдено.

Цеглинки для мозку

Жири і білки — це компоненти, з яких складаються оболонки кожної клітини нашого тіла. Однак і тут у головного мозку свої потреби — їм ці цеглинки потрібні в більшій кількості для створення оболонок нейронів, простіше кажучи, для будівництва нервів.

Які ж харчові продукти є оптимальним джерелом білків і жирів для мозку?

Горіхи. Наприклад, волоські — самою своєю формою вони нагадують головний мозок. У них містяться ненасичені жирні кислоти-необхідний будівельний матеріал для мембран клітин і оболонок нервів, а на 20% вони складаються з білка. Тобто горіхи — це той самий коктейль з компонентів, необхідних для створення нервових клітин.

Важливо, що волоські горіхи стимулюють синтез серотоніну — гормону радості. Це особливо актуально в зимовий період, коли багато людей накриває сезонна депресія. Крім волоських горіхів, дуже корисні кешью і мигдаль.

Риба жирних сортів — тріска, форель, сьомга. Є цінним джерелом ненасичених жирних кислот і білка. Важливо, що риб‘ячий жир ще і допомагає боротися з атеросклерозом судин головного мозку. А хороше кровопостачання — необхідна умова нормальної роботи мозку. Риба і морепродукти — це ще й джерело йоду, який також важливий для нормальної мозкової активності, особливо в зимовий період.

Авокадо. Його плоди — дуже ефективний засіб для покращення роботи мозку. Це джерело величезної кількості жирів, що регулюють рівень кров’яного тиску і поліпшують кровообіг мозкових тканин. Поряд з цим авокадо містяться з‘єднання калію, які необхідні для роботи головного мозку.

Для дихання і захисту

Коли людина починає погано міркувати, йому кажуть: Іди подихай свіжим повітрям. Тому що насичення крові киснем — ключовий чинник нормальної роботи мозку.

При чому тут дієта? Справа в тому, що є продукти, які покращують засвоєння кисню клітинами мозку. Наприклад, цибуля, помідори, картопля, перцева м’ята, хрін, петрушка. А ось відмінним джерелом антиоксидантів, які захищають клітини мозку від пошкодження, є чорниця. Дослідження показують, що люди, які регулярно вживають чорницю, набагато рідше страждають психічними захворюваннями.

Замість кави — трав‘яний настій!

Наш мозок майже на 80% складається з води — тому для нормальної роботи цього органу треба пити не менше 8стаканов в день, причому саме чистої питної води. А ось від кави краще відмовитися, принаймні на час, поки не відновиться нормальна діяльність мозку. Справа в тому, що цей напій — справжній стимулятор, який дає ефект бадьорості за рахунок використання власних ресурсів. Його регулярне вживання призводить до виснаження наднирників, знижується стійкість до стресів, людина стає млявою і незібраною. Теж, до речі, стосується, чорного і зеленого чаю — вони також є стимуляторами. Найкраща альтернатива цим напоїв — трав’яні чаї. Наприклад, з м'яти, чебрецю, меліси. Листя цих рослин багаті магнієм, який розширює судини, покращує кровопостачання головного мозку, виявляє заспокійливу дію. Особливо важливо вживати такі корисні напої і ввечері перед сном, для того щоб нервові клітини восстановились за час сну і ми з новими силами могли розпочати новий день.

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: