Чорна смородина: народний лікар від усіх недуг

Share on Facebook

 

Чорна смородина – добре відома ягода, звична для кожного українця з дитинства. Можливо, саме тому ми інколи недооцінюємо її значення і не замислюємося, що це не лише смачний продукт, але і природний лікар.


14

Для сучасної людини, яка проживає в умовах технологічного забруднення та постійних стресів, чорна смородина – доступний та надзвичайно корисний продукт. Ароматні ягоди – просто ідеальний імуномоделюючий засіб.

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Чорна смородина – найпоширеніша ягода на теренах нашої країни. Її можна зустріти у кожному саду, на городі чи на подвір’ї. Вже протягом багатьох століть чорна смородина є невід’ємною супутницею життя слов’ян.

Свою назву смородина отримала від слова «смородь», яке давньоруською мовою означало «сильний запах». З історичних джерел відомо, що смородину як культурну рослину почали вирощувати у Київській Русі в XI ст. у монастирських садах.

 

СМОРОДИНА

  1. попереджує виникнення ракових захворювань
  2. тонізує серцево-судинну систему
  3. знижує рівень цукру в крові
  4. зміцнює імунітет і стійкість організму до захворювань
  5. знищує віруси грипу А і В
  6. поліпшує та стимулює діяльність шлунка та кишечника
  7. нормалізує обмін речовин
  8. покращує функцію наднирників
  9. діє заспокійливо при неврологічних захворюваннях, головному болі, порушеннях сну
  10. попереджує появу діабету і хвороб серця
  11. зберігає зір
  12. підтримує розумові здібності в похилому віці.

 

Енергетична цінність:

Калорійність – 44 ккал

Білки – 1 г

Жири – 0,4 г

Вуглеводи – 7,3 г

Клітковина – 4,8 г

Вода – 83,3 г

  

Вітаміни:

Вітамін А – 17 мкг

Провітамін А – 0,1 мг

Вітамін В1 – 0,03 мг

Вітамін В2 – 0,04 мг

Вітамін В5 – 0,4 мг

Вітамін В6 – 0,1 мг

Вітамін В9 – 5 мкг

Вітамін С – 200 мг

Вітамін Е – 0,7 мг

Вітамін Н – 2,4 мкг

Вітамін РР – 0,3 мг

 

Мікроелементи:

Залізо – 1,3 мг

Цинк – 0,13 мг

Йод – 1 мкг

Мідь – 130 мкг

Марганець – 0,18 мг

Фтор – 17 мкг

Молібден – 24 мкг

Бор – 55 мкг

Кобальт – 4 мкг


Макроелементи:

Кальцій – 36 мг

Магній – 31 мг

Натрій – 32 мг

Калій – 350 мг

Фосфор – 33 мг

Хлор – 14 мг

Сірка – 2 мг

 

СМОРОДИНА ВІД УСІХ НЕДУГ

Завдяки вмісту великої кількості вітамінів та інших корисних речовин чорну смородину можна використовувати як полівітамінний засіб для зміцнення імунної системи організму.

З давніх-давен корисні властивості чорної смородини допомагали відновлювати кровообіг, оберігали від різних хвороб серцево-судинної системи, допомагали при гіпертонії, недокрів’ї, кровотечі ясен. Ягоди цієї рослини з цукром корисні для профілактики атеросклерозу, вони також знижують артеріальний тиск при гіпертонічній хворобі.

Чорна смородина має здатність запобігати появі ракових захворювань та діабету. Саме через ці важливі властивості її часто додають до переліку продуктів функціонального харчування, призначених для зміцнення й оздоровлення організму при різних захворюваннях.

 

Перетерті ягоди смородини з цукром, змішані з гречаним борошном у пропорції 1:1, застосовують для підвищення рівня гемоглобіну в крові.

 

ПРОТИ ГРИПУ ТА ЗАСТУДИ

Ягоди смородини, сік, сироп, а також повидло – чудові природні засоби для лікування гострих респіраторних захворювань, бронхіту і запалення легень. Смородина здатна також боротися з вірусами грипу А і В. Вона допомагає вилікувати ангіну та фарингіт. Рекомендують полоскати горло соком ягід, розведеним водою.

Такими чудодійними властивостями смородина володіє завдяки високому вмісту вітаміну С та антоціанідів. Недарма у народі кажуть: «Любиш смородину – люби й оскомину!». Саме завдяки великій кількості вітаміну С досягається потужний противірусний ефект при лікуванні застуди, грипу, ангіни.

При застуді, нежиті, кашлі рекомендується щоденно вживати 1-2 склянки чаю зі смородиною – він є відмінним потогінним засобом, добре зміцнює імунітет і знищує віруси грипу. Проти кашлю також добре допомагає сік чорної смородини з медом чи цукром.

 

За вмістом вітаміну С чорна смородина займає друге місце після шипшини. Вміст цього вітаміну у 4 рази більший, ніж у апельсинах. Щоб забезпечити організм добовою дозою аскорбінової кислоти, достатньо щодня з’їдати 20 ягід.

 

50 г чорної смородини містить тижневий запас вітаміну Р. Регулярне споживання цих ягід підтримує еластичність судин, що особливо актуально при гіпертонії.

  

ЧОРНА СМОРОДИНА ПРОТИ РАДІАЦІЇ

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти чорна смородина допомагає зменшити вплив радіації на організм людини, а також сприяє виведенню токсинів та важких металів ртуті, кобальту, свинцю, олова.

Для цього народні цілителі рекомендують приймати 0,5 склянки відвару сушених плодів смородини: залийте 20 г ягід чорної смородини 1 склянкою окропу, варіть 15 хв; процідіть і відіжміть ягоди, доведіть об’єм відвару кип’яченою водою до 1 склянки.

  

ЗАХИЩАЄ ВІД ІНФЕКЦІЙ

Смородина має унікальні властивості захищати організм людини від хвороботворних бактерій завдяки вмісту ефірних олій та фітонцидів, які характеризуються антибактеріальною дією. Отримали поранення під час роботи у саду? Не біда, прикладіть до ранки листочок смородини, і дезінфекція травмованої ділянки вам забезпечена.

Фітонциди чорної смородини надзвичайно корисні у боротьбі з золотистим стафілококом, збудниками дифтерії, дизентерії та іншими мікроскопічними грибами. Настій з ягід чорної смородини вдесятеро збільшує активність протимікробних антибіотиків (пеніциліну, тетрацикліну, біоміцину). Сік чорної смородини сприяє відновленню організму після операції.

 

ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ

Чорна смородина позитивно впливає на здоров’я та діяльність шлунково-кишкового тракту. Пектин та дубильні речовини, які містить ягода, покращують перистальтику кишечника, пригнічують процес бродіння і сприяють виведенню з організму токсинів і шлаків.

Свіжий сік з ягід смородини вживають при діареї (особливо у дітей), виразці шлунку та дванадцятипалої кишки, запаленні слизової оболонки шлунка, при гастриті з пониженою кислотністю, порушеннях обміну речовин, хворобах печінки та нирок, а також при високому вмісту сечової кислоти.

  

СТИМУЛЮЄ РОБОТУ МОЗКУ

З давніх часів у народній медицині використовували чорну смородину для поліпшення розумових здібностей та мислення, особливо у людей похилого віку.

Уже сучасні дослідження підтвердили її ефективність. Американські вчені довели, що чорна смородина містить велику кількість антоціанідів, які, своєю чергою, можуть відновлювати зв’язок між нейронами головного мозку. Така властивість смородини буде особливо корисною студентам та школярам перед іспитами.

 

ЧОРНА СМОРОДИНА ПРОТИ ЗАЙВИХ КІЛОГРАМІВ

Великою популярністю користуються ягоди чорної смородини серед бажаючих зменшити вагу. Завдяки здатності спалювати калорії вона стає незамінною в раціоні при схудненні. Споживання чорної смородини призводить до зменшення апетиту, внаслідок чого вага тіла знижується без втрати енергії.

 

ЧОРНА СМОРОДИНА В КУЛІНАРІЇ

Чорна смородина широко використовується в кулінарії: з неї готують джеми, варення, морси, компоти, киселі, желе, десерти, вино, соуси, додають у випічку та використовують у маринадах до м’яса та риби.

Важливо, що корисні властивості чорної смородини зберігаються після переробки чи консервування. Кількість корисних речовин у свіжій смородині, варенні, компоті чи морсі абсолютно однакова.

Для поціновувачів справжньої натуральної продукції ТМ «Пан Еко» пропонує сертифікований органічний джем з чорної смородини, виготовлений за старовинними традиційними народними рецептами у Закарпатті, найекологічнішій зоні України. Шукайте на полицях магазинів натуральної та органічної продукції.

 

КОСМЕТИЧКА

Окрім лікувальних властивостей для організму, чорна смородина корисна і при зовнішньому застосуванні. У косметичних цілях використовують свіжі та сухі ягоди, а також листя. За допомогою чорної смородини можна виправити дрібні вади шкіри обличчя, вивести веснянки та пігментні плями. Маски з цих ягід освітлюють шкіру і очищають її від ороговілих шарів.

Змішавши сік смородини з пшеничним борошном, отримаємо вітамінну маску для будь-якого типу шкіри. Маска має тонізуючу і зволожуючу дію. Нанесіть суміш на чисте обличчя і тримайте 15-20 хв, після чого змийте теплою водою.

Відмінним тонізуючим і відбілювальним засобом для старіючої шкіри є маска з ягід чорної смородини з медом: 0,5 скл. розтертих ягід змішати з 1 ст. л. свіжого меду. Нанести на обличчя, через 20-25 хв змити теплою водою, а обличчя змастити кремом чи вершками.

Суху, в’ялу шкіру з пігментами врятує маска з розтертих ягід чорної смородини зі сметаною, кефіром або кислим молоком.

Чорна смородина корисна і для шкіри рук та нігтів. Щоб зміцнити нігті, втирайте сік смородини у ніготь та шкіру навколо нього. Після прання білизни або миття посуду протирайте руки ягодами чорної смородини, потім втираючи крем для рук. Таким чином ви захистите руки від негативної дії агресивних миючих засобів.

 

УВАГА! Протипоказання

Від споживання чорної смородини варто відмовитись хворим з підвищеною кислотністю шлунка, а також виразкою, гастритом, гепатитом. Хворим тромбофлебітом і тромбозом чорна смородина протипоказана через високий вміст вітаміну К та фенольних сполук, через що може прискоритися згортання крові.

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 03-05 (23)' 2012

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: