Данія: нові рекорди експорту органічних продуктів

Share on Facebook

 

Уже 5 років поспіль Данія демонструє рекордні обсяги експорту органічних продуктів. За останні 4 роки цей показник зріс більше ніж утричі. У найближчому майбутньому Данія бачить перспективи подальшого зростання експорту органічної продукції.


Данія, органік

Так, у 2010 р. вартість обсягів експорту органіки оцінювалась у 857 млн данських крон (близько 115 млн євро), що на 15% більше порівняно з 2009 р.

«Органічне виробництво у Данії невпинно зростає, при цьому зростає і обсяг внутрішнього споживання. Це одна з небагатьох країн світу, де місцеве населення купує переважно органічні продукти.

Данія має найбільш розвинений ринок органічних продуктів у світі, – звітує Клаус Бентзен, менеджер з експорту організації «Organic Denmark». – Потенціал данських органічних продуктів величезний, оскільки глобальний ринок органічних продуктів постійно зростає. Сюди відносяться всі продуктові групи. М’ясо, молоко та яйця є найбільш важливими групами органічних продуктів. Нові інвестиції уряду в розвиток органічного виробництва допоможуть розширювати обсяги експорту й у подальшому».

Найбільш важливою країною для Данії з точки зору експорту є Німеччина, яка купує 44% данських органічних продуктів, серед яких 49% – молочні продукти та яйця. Саме органічні молочні продукти і яйця були основними важливими продуктовими категоріями у 2010 р.

Фрукти й овочі домінують в імпортних операціях Данії, склавши 36% від загального імпортного обороту органічних продуктів. Другою найбільшою групою були зернові (зокрема з України) та продукти їх переробки, склавши 15%, тоді як імпорт кормів становив 9%. Клаус Бентзен з «Organic Denmark» пояснює причини зростання імпорту: «Обсяги імпорту органічних продуктів до Данії також зростають, але все рівно є нижчими за показники 2008 р. Таке зростання є природною відповіддю на зростання зацікавленості серед населення органічними продуктами. Крім того, є ціла низка товарів, які традиційно не вирощуються у Данії, та і природні умови не є сприятливими для їх вирощування (зокрема, кава, чай, рис тощо)».

 

Цю та інші статті читайте на сторінках Всеукраїнського органік журналу "ORGANIC UA" 03-05 (23)' 2012

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: