Заїдаємо весняний авітаміноз корисними продуктами

Share on Facebook

 

Весняний авітаміноз проявляється по-різному - залежно від того, яких вітамінів не вистачає організму.

 

vtoma

При нестачі вітаміну А значно погіршується зір, очі швидше втомлюються, волосся стає ламким і випадає, з'являється лупа.

Коли бракує вітамінів В1  і В9 (фолієва кислота), турбує швидка стомлюваність, безсоння, головний біль, втрата апетиту. Ознакою недостачі вітаміну В6 є ранки в роті, тріщинки на губах, дерматит і лущення шкіри обличчя.

Про дефіцит вітаміну В12 свідчать погіршення пам'яті, оніміння кінцівок, проблеми зі шлунком. А от про брак вітаміну С нагадують кровоточивість ясен, погане загоєння саден і ранок.

Нестача вітамінів Е та D може проявитися безпричинним зниженням ваги, підвищеною пітливістю.

Навесні багато хто починає поїдати аптечні вітаміни. Та при бажанні можна налагодити правильне харчування й одержувати необхідні організму вітаміни з продуктами.

Найменше проблем із вітаміном С. Хоча його добова потреба досить велика (близько 100 мг), цей вітамін містять багато фруктів й овочі. Багата аскорбіновою кислотою настоянка хвої.

Варто звернути увагу на традиційні продукти харчування. Цибуля містить у великій кількості калій, залізо й інші мікроелементи. Також у ній є вітаміни З, РР й В, фіонциди, каротин. Дуже багатий вітамінами часник, особливо багато в ньому вітамінів А, С, В, D.

Крім того, у часнику багато ефірних олій, магнію, заліза, міді, калію, кальцію, цинку.

У білокачанній капусті містяться мікроелементи й амінокислоти, що перешкоджають перетворенню вуглеводів на жири. При квашенні частина вітамінів переходить у розсіл.

Бажано їсти побільше червоних буряків, бо завдяки вдалому поєднанню вітамінів В9, С і калію, вони сприяють зняттю втоми й депресії.

Морква з вітамінами В1, В2, З, В6, Е, РР запобігає анемії, поліпшує зір і стан шкіри.

У період авітамінозу варто віддати перевагу таким фруктам як яблука й цитрусові. З ягід - малині, червоній і чорній смородині, аґрусу, вишні й полуниці. При зберіганні в замороженому стані вони практично не втрачають корисних властивостей.

Ослаблений організм буде радий різноманітним горіхам - фундуку, волоським, кедровим, кешью; гарбузовому й соняшниковому насінню, в арсеналі яких вітаміни Е, А, В15.

Вітаміну D багато в ікрі й жирній рибі, А - у сирі, яєчних жовтках, яловичій печінці, В12 - у м'ясі птиці, морській рибі

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: