Греція: органічна продукція з монастирів

Share on Facebook

Греція розвиток органічного сектору

Масштаб органічного виробництва Греції, безперечно, незначний порівняно з іншими європейськими країнами. Фактори, які стимулюють інші європейські країни рухатися вперед у цьому напрямі, як наприклад: національні закони, субсидії для фермерів, структурований маркетинг, національне маркування та сертифікація, поширення інформації для споживачів та виробників, у Греції лише починають свій розвиток. Незважаючи на це, упродовж останніх років спостерігається значний прогрес.

Якщо десять років тому лише деякі люди сприймали органічне виробництво серйозно, то зараз його популярність значно зросла. Навіть деякі політики визнали органічне виробництво єдиним рішенням для гірської місцевості.

Основними поширеними продуктами у цьому регіоні є оливкова олія, цитрусові фрукти, вино, злаки, ківі та бавовник; перші три з них є домінуючими на експортному ринку.

У Греції зосереджена така велика кількість пам’яток історії, як більше ніде у світі: Афінський Акрополь, храм Аполлона у Дельфах, монастир Метеора і багато інших стародавніх міст і храмів.

Тому не є випадковістю, що саме монахи є рушійною силою органічного руху Греції. Зокрема, відомим у всьому світі є монастир Святої Трійці, розташований в Акротірі. Монастир процвітає завдяки тому, що монахи почали успішно займатися органічним фермерством: виробництвом органічної оливкової олії, яка продається у магазині при монастирі. 60-80% продукції, виробленої у монастирі Святої Трійці, експортується до Канади, Німеччини, Китаю. У 2007 р. монастир отримав першу нагороду за виняткову якість.

Ще одним прикладом є стародавній монастир Топлоу, розміщений у північно-східній схилястій частині о. Крит. Виробництво власної оливкової олії тут розпочалося ще у 14 ст. Нині у монастирі мешкає всього 6 монахів, тому надлишок виробництва продається. Методи виробництва залишилися старими, монахи як і раніше залучені до процесу виробництва від самого початку. Кожен процес виробництва – екологічно чистий: починаючи з удобрення до методів боротьби зі шкідниками. Урожай оливок збирається вручну, постачається до олійниці у той же день, де його миють, і протягом доби віджимають олію.

А які чудові органічні вина та мед пропонують монахи! Вулики знаходяться в околицях монастиря на краю обриву, оточені великою кількістю різних диких трав, які надають меду особливого неперевершеного глибокого аромату.

Ще один проект розвитку органічного виробництва було розпочато у православному жіночому монастирі Ормилія, розташованому на півночі Греції. Цей монастир повністю уособлює потребу у збереженні природи поряд із розвитком органічного виробництва.

Проект, розпочатий на території монастиря, планується розширити і на навколишні селища. Розвиток органічного виробництва у монастирі має на меті поширення вчення Христа про створення та роль людини у світі. Насамперед методи органічного сільського господарства були запроваджені на тих територіях, які мали найбільший руйнівний вплив екстенсивного використання пестицидів.

Проект здійснюється на існуючих сільськогосподарських землях монастиря, де розташовані тваринницька ферма, господарські приміщення та фруктові сади. Тому цей жіночий монастир є ідеальним місцем для впровадження проекту, який має позитивний вплив і далеко за межами монастиря.

Такі монастирі, монахи та їхні органічні продукти фактично уособлюють все, що ми так тісно пов’язуємо зі смаком Греції! У країні переважають маленькі, унікальні виробники та фермери, переважно органічні, чия продукція має високу якість. На жаль, вони дещо відстають у розвитку від своїх сусідніх середземноморських колег. Проте на сьогодні простота, цілісність та автентичність є їхніми пріоритетними характеристиками.

 

 


Інна Колесник

Федерація органічного руху України

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 03' 2009

 

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: