Cпорт та ресторанний бізнес проти ГМО

Share on Facebook

restaraunt_els_kasals

Іспанія загалом, а особливо Каталонія, за останні 12 років надзвичайно збільшила увагу на всі аспекти екології.

 

Зокрема, мешканці Каталонії активно виступають проти ГМО! Так, була проведена масштабна акція серед населення, висловлюючи масове обурення поширенню ГМ продукції у країні. 20 серпня 2008 р. було зібрано близько 106 тис. підписів проти ГМО і доставлено до Парламенту Каталонії для розгляду та вжиття відповідних активних дій.

 

Населення краю вирішили підтримати і двадцять широко відомих каталонських шеф-кухарів, які висловили протест ГМ продуктам та підтримали найбільш критичних опонентів ГМО - організації з захисту довкілля та прав споживачів.

 

Кухарі побоюються, що подальше поширення ГМ продуктів викличе різке скорочення та зникнення видів різних рослин. У статті каталонської газети Ла Вангуардіа, відомий шеф-кухар Оріол Ровіра, власник популярного ресторану Елс Касалс в Барселоні, говорить, що подальше розповсюдження ГМ продуктів погрожує призвести у подальшому до втрати багатьох видів продовольчих рослин.

 

До його слів прислуховуються, адже Оріол Ровіра – відомий та талановитий шеф-кухар Іспанії. У 2004 р. його визнали найкращим молодим шеф-кухарем Каталонії, а у 2006 р. саме він разом із своєю командою готував вечерю до офіційного банкету у Парижі з нагоди перемоги футбольної команди «Барселона» у фіналі матчу Ліги Чемпіонів.

 

До речі, ФК Барселона разом з Nike розпочали випуск серії органічного спортивного одягу для команди та вболівальників. Ця ексклюзивна колекція відображає ставлення компанії Nike до навколишнього середовища та є початком концепції розвитку сталого навколишнього середовища у поєднання з естетикою. Усі моделі цієї колекції виготовлені із 100% органічної бавовни та є дуже приємними на дотик. У якості барвників були використані чорнила, виготовлені з органічної сої.

 

На початку 2008 р. пан Ровіра отримав свою зірку у популярному рейтингу Michelin Guide. Пан Ровіра сповідує філософію, що все, що використовується для приготування страв у його ресторані має бути власного виробництва. Тому всі овочі, а також курі та свині вирощуються на його власному великому городі та фермі.

 

Разом з тим, незважаючи на те, що вісім європейських країн наклами заборону на вирощування монсантівської кукурудзи Bt MON 810, Іспанія продовжує вирощувати ГМ кукурудзу (близько 80 тис. га з загального європейського обсягу у 400 тис. га) і має найбільші площі під кукурудзою Bt MON 810 у ЄС, що стимулює розвиток протестного руху в цій країні.


Бачимо, коли іспанці справді хочуть, вони здатні блискуче вигравати!


www.lavanguardia.es


Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 02' 2009

 

 

Цю та інші статті Ви можете знайти на сторінках журналу "ORGANIC UA" 02' 2009
Comments (5)
5Tuesday, 12 July 2011 14:27
Олесько
Приємно здивований, що сертифіковані органічні продукти вже широко представлені в мережі ресторанів Челентано у Львові.
4Tuesday, 05 July 2011 12:23
Органічні продукти у Львові продають магазин "КумКум" по вул. Любінська, 89 та супермаркет Опера Маркет по вул. Театральна, 10.

Більше інформації про те, де можна придбати органічні продукти в Україні шукайте на www.pan-eko.com у розділі "Де знайти"
3Friday, 27 May 2011 17:41
Зеник
Дякую за пораду, Тарасе. А хто знає, де ще у Львові, крім "Картопляної Хати" на Личаківській подають сертифіковані органічні страви?
2Friday, 27 May 2011 14:00
Тарас
Зенику та іншим раджу у Львові "Картопляну Хату" на вул. Личаківській, буд. 4/6, де вже обслуговують і по органічному меню. При цьому все це - сертифіковане органічне!
1Friday, 20 May 2011 14:53
Зеник
Доста файний журнал! Вітаю! Скажіть, а чи є вже у Львові ресторани, де б подавали сертифіковані органічні продукти. А то, читаючи постійно ORGANIC UA, все більше хочеться і для себе чогось справжнього, а не пластикового та напів-штучного.

Add your comment

Your name:
Your email:
Comment: